La Revolució Russa i el Període d'Entreguerres

Apunts sobre la Revolució Russa, la creació de l'URSS, el període d'entreguerres, el crac del 29 i l'ascens dels feixismes.

Història d'Espanya · Selectivitat (PAU Catalunya)

12 pàgines · 13 temes · 130 flashcards · 91 preguntes tipus test

Índex

  1. 1. LA RÚSSIA TSARISTA · p. 1
  2. 2. LA REVOLUCIÓ DE FEBRER DE 1917 · p. 2
  3. 3. LA REVOLUCIÓ D'OCTUBRE DE 1917 · p. 2
  4. 4. LA GUERRA CIVIL I LA CREACIÓ DE L'URSS · p. 3
  5. 5. L'URSS DE STALIN · p. 4
  6. EL PERÍODE D'ENTREGUERRES · p. 5
  7. 1. ELS FELIÇOS ANYS VINT · p. 5-6
  8. 2. EL CRAC DEL 29 I LA GRAN DEPRESSIÓ · p. 6-7
  9. 3. LA LLUITA CONTRA LA CRISI: EL "NEW DEAL" · p. 7
  10. 1. CARACTERÍSTIQUES DELS FEIXISMES · p. 8
  11. 2. EL FEIXISME ITALIÀ · p. 9
  12. 3. LA INSTAURACIÓ DEL NAZISME A ALEMANYA · p. 10
  13. 4. EL III "REICH" ALEMANY · p. 11

1. LA RÚSSIA TSARISTA

Flashcards

Què era l'autocràcia tsarista?
Un règim absolutista monàrquic on el tsar tenia poder il·limitat.
Quins eren els principals suports del poder del tsar?
La burocràcia, l'exèrcit i l'Església ortodoxa.
Quines eren les dues faccions principals del marxisme rus?
Menxevics i bolxevics.
Què defensaven els menxevics?
Establir aliances amb la burgesia abans de la revolució.

Preguntes tipus test

  1. Quin tipus de règim polític predominava a Rússia a principis del segle XX?
    • a) Una democràcia parlamentària.
    • b) Una monarquia constitucional.
    • c) Un règim autocràtic tsarista.
    • d) Una república socialista.

    Resposta: c) Un règim autocràtic tsarista.. A principis del segle XX, Rússia estava governada per un tsar sota un règim autocràtic, una forma d'absolutisme monàrquic on el tsar tenia poder absolut.

  2. Qui controlava l'Imperi Rus sota el règim tsarista?
    • a) El Parlament i la Constitució.
    • b) El tsar, la burocràcia, l'exèrcit i l'Església ortodoxa.
    • c) Els soviets de treballadors i pagesos.
    • d) Els partits polítics liberals i democràtics.

    Resposta: b) El tsar, la burocràcia, l'exèrcit i l'Església ortodoxa.. El tsar controlava l'Imperi amb l'ajuda de la burocràcia, l'exèrcit i l'Església ortodoxa, que eren els pilars del seu poder autocràtic.

  3. Quines eren les principals ideologies polítiques presents entre els obrers russos a principis del segle XX?
    • a) Liberalisme i conservadorisme.
    • b) Anarquisme i sindicalisme.
    • c) Marxisme, dividit entre menxevics i bolxevics.
    • d) Socialisme utòpic i reformisme.

    Resposta: c) Marxisme, dividit entre menxevics i bolxevics.. El marxisme s'havia difós entre els obrers russos, dividint-se en menxevics, que buscaven aliances amb la burgesia, i bolxevics, que advocaven per una revolució obrera.

2. LA REVOLUCIÓ DE FEBRER DE 1917

Flashcards

Quina forma de govern predominava a Rússia a principis del segle XX?
Autocràcia tsarista
Quin esdeveniment va crear les condicions per a un esclat revolucionari a Rússia el 1917?
La Primera Guerra Mundial
Quin tipus de república es va instaurar a Rússia després de la Revolució de Febrer de 1917?
República democràtica
Què prometien els soviets sota control bolxevic a la població russa?
Pa i pau

Preguntes tipus test

  1. Quina va ser una de les principals causes del descontentament que va portar a la Revolució de Febrer de 1917 a Rússia?
    • a) L'èxit de les reformes agràries implementades pel tsar Nicolau II.
    • b) El suport popular a la participació contínua de Rússia en la Primera Guerra Mundial.
    • c) Els desastres militars i l'escassetat de productes bàsics a causa de la guerra.
    • d) L'augment de la producció agrícola i la millora de les condicions de vida dels pagesos.

    Resposta: c) Els desastres militars i l'escassetat de productes bàsics a causa de la guerra.. Els desastres militars i l'escassetat van generar malestar entre obrers i pagesos, desacreditant el tsar i facilitant la revolució.

  2. Quin tipus de règim es va instaurar a Rússia després de la Revolució de Febrer de 1917?
    • a) Una monarquia constitucional sota el tsar Nicolau II.
    • b) Una dictadura militar liderada per l'exèrcit rus.
    • c) Una república democràtica amb un govern provisional.
    • d) Un imperi teocràtic sota l'autoritat de l'Església Ortodoxa.

    Resposta: c) Una república democràtica amb un govern provisional.. Després de la Revolució de Febrer, es va instaurar una república dirigida per un govern provisional.

  3. Quin era el principal objectiu dels soviets controlats pels bolxevics després de la Revolució de Febrer?
    • a) Donar suport al govern provisional i continuar la guerra contra Alemanya.
    • b) Instaurar una monarquia parlamentària i respectar la propietat privada.
    • c) Sublevar-se contra el govern provisional i prometre 'pa i pau' a la població.
    • d) Col·laborar amb l'Església Ortodoxa per mantenir l'ordre social i religiós.

    Resposta: c) Sublevar-se contra el govern provisional i prometre 'pa i pau' a la població.. Els soviets, sota control bolxevic, buscaven derrocar el govern provisional i oferir solucions immediates a les necessitats de la població.

3. LA REVOLUCIÓ D'OCTUBRE DE 1917

Flashcards

Quin grup va impulsar la Revolució d'Octubre de 1917?
Els bolxevics amb el suport dels soviets.
Què va passar el 25 d'octubre de 1917?
Els soviets es van sublevar i van prendre el poder en deu dies.
Què van prometre els soviets sota control bolxevic?
Pa i pau.
Què va fer la Revolució de Febrer de 1917?
Va fer caure el tsarisme i va instaurar una república.

Preguntes tipus test

  1. Quin factor va contribuir més al descontentament popular que va portar a la Revolució d'Octubre de 1917?
    • a) L'èxit de les reformes agràries implementades pel govern provisional.
    • b) El manteniment de Rússia en la Primera Guerra Mundial i la lentitud de les reformes agràries.
    • c) El suport unànime de la població russa al tsar Nicolau II.
    • d) L'absència d'influència dels bolxevics en els soviets.

    Resposta: b) El manteniment de Rússia en la Primera Guerra Mundial i la lentitud de les reformes agràries.. La lentitud de la reforma agrària i el manteniment de Rússia en la guerra van augmentar el descontentament popular, impulsant la influència dels bolxevics.

  2. Què van fer els soviets el 25 d'octubre de 1917?
    • a) Van donar suport al govern provisional per continuar en la guerra.
    • b) Van proclamar Nicolau II com a líder.
    • c) Es van sublevar i van prendre el poder en deu dies, destituint el govern provisional.
    • d) Van iniciar negociacions de pau amb Alemanya sense èxit.

    Resposta: c) Es van sublevar i van prendre el poder en deu dies, destituint el govern provisional.. El 25 d'octubre, els soviets es van sublevar i, en deu dies, van prendre el poder, destituint el govern provisional.

  3. Què va ser un objectiu clau dels bolxevics després de la Revolució d'Octubre de 1917?
    • a) Mantenir l'aliança amb el govern provisional per a les reformes.
    • b) Formar un govern de soviets obrers i pagesos.
    • c) Restaurar la monarquia tsarista.
    • d) Continuar la participació de Rússia en la Primera Guerra Mundial.

    Resposta: b) Formar un govern de soviets obrers i pagesos.. Els bolxevics aspiraven a la formació d'un govern de soviets obrers i pagesos, reflectint el seu objectiu de donar poder a les classes treballadores.

4. LA GUERRA CIVIL I LA CREACIÓ DE L'URSS

Flashcards

Qui va dirigir l'Exèrcit Roig durant la guerra civil russa?
Trotski
Què va ser l'Exèrcit Blanc?
Una facció de l'exèrcit tsarista que es va alçar en armes contra els bolxevics
Què significa URSS?
Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques
Quin partit polític controlava l'URSS?
El Partit Comunista de la Unió Soviètica (PCUS)

Preguntes tipus test

  1. Quin grup va organitzar l'Exèrcit Blanc durant la guerra civil russa?
    • a) Una facció de l'exèrcit tsarista
    • b) Els bolxevics liderats per Lenin
    • c) Els menxevics
    • d) Els camperols sense terra

    Resposta: a) Una facció de l'exèrcit tsarista. L'Exèrcit Blanc va ser organitzat per una facció de l'exèrcit tsarista que es va alçar en armes contra el nou govern bolxevic.

  2. Quina política econòmica va substituir Lenin pel 'comunisme de guerra' després de la guerra civil?
    • a) La col·lectivització forçosa
    • b) La Nova Política Econòmica (NEP)
    • c) Els plans quinquennals
    • d) L'autarquia econòmica

    Resposta: b) La Nova Política Econòmica (NEP). Lenin va substituir el comunisme de guerra per la NEP, que combinava elements de liberalisme i socialisme per revitalitzar l'economia després de la guerra civil.

  3. Quin any es va crear l'URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques)?
    • a) 1917
    • b) 1922
    • c) 1924
    • d) 1939

    Resposta: b) 1922. L'URSS es va crear l'any 1922 com un estat federal que reunia diverses nacionalitats de l'antic Imperi Rus.

5. L'URSS DE STALIN

Flashcards

Qui va succeir a Lenin al poder a l'URSS?
Stalin
Quin tipus de règim va instaurar Stalin a l'URSS?
Una dictadura personal
Com es va reforçar el lideratge de Stalin?
Pel culte a la personalitat del dictador
Què va passar amb la propietat privada sota Stalin?
Va ser prohibida

Preguntes tipus test

  1. Després de la mort de Lenin, quina política econòmica va prevaler a l'URSS sota el lideratge de Stalin?
    • a) Una economia mixta amb elements de mercat lliure.
    • b) Una economia totalment planificada i col·lectivitzada.
    • c) Una economia basada en la producció agrícola individual.
    • d) Una economia descentralitzada amb autonomia regional.

    Resposta: b) Una economia totalment planificada i col·lectivitzada.. La política estalinista va imposar una economia totalment planificada i col·lectivitzada, on l'Estat controlava tots els mitjans de producció i distribució.

  2. Quin va ser l'objectiu principal de la planificació econòmica estalinista a l'URSS?
    • a) Fomentar la petita empresa i l'autonomia local.
    • b) Promoure la inversió estrangera i l'obertura comercial.
    • c) Transformar l'URSS en una potència industrial.
    • d) Desenvolupar una economia basada en el sector serveis.

    Resposta: c) Transformar l'URSS en una potència industrial.. L'objectiu principal de la planificació econòmica estalinista era transformar l'URSS en una potència industrial, prioritzant la indústria pesant i la producció d'energia.

  3. Què va implicar la col·lectivització de la propietat a l'URSS sota Stalin?
    • a) La distribució de terres als pagesos individuals.
    • b) La creació de cooperatives agrícoles voluntàries.
    • c) La transferència de terres, fàbriques i bancs a propietat estatal.
    • d) El foment de la propietat privada amb regulació estatal.

    Resposta: c) La transferència de terres, fàbriques i bancs a propietat estatal.. La col·lectivització va implicar la transferència de terres, fàbriques, bancs i transports a propietat estatal, eliminant la propietat privada.

EL PERÍODE D'ENTREGUERRES

Flashcards

Quin període històric comprèn l'època d'entreguerres?
Des del final de la Primera Guerra Mundial fins a l'inici de la Segona Guerra Mundial (1919-1945).
Quins tres fets decisius van marcar el període d'entreguerres?
L'esclat de la Revolució Russa, el crac de la Borsa de Nova York i l'ascens de règims totalitaris.
Com va beneficiar la Primera Guerra Mundial als Estats Units?
Va vendre molts productes als aliats i va patir menys pèrdues humanes, convertint-se en la primera potència mundial.
Què van ser el taylorisme i el fordisme?
Mètodes per incrementar la productivitat i reduir costos en la producció de béns.

Preguntes tipus test

  1. Quin fet decisiu NO va marcar el període d'entreguerres?
    • a) L'esclat de la Revolució Russa
    • b) El crac de la Borsa de Nova York
    • c) L'ascens de règims totalitaris
    • d) La caiguda del mur de Berlín

    Resposta: d) La caiguda del mur de Berlín. La caiguda del mur de Berlín va ser posterior al període d'entreguerres, que va des del final de la Primera Guerra Mundial fins a l'inici de la Segona.

  2. Quin país es va beneficiar més econòmicament de la Primera Guerra Mundial?
    • a) Alemanya
    • b) França
    • c) Estats Units d'Amèrica
    • d) Itàlia

    Resposta: c) Estats Units d'Amèrica. Els Estats Units van vendre molts productes als aliats i van patir menys pèrdues humanes, convertint-se en la primera potència mundial.

  3. Quina va ser la principal conseqüència del crac de la Borsa de Nova York de 1929?
    • a) Un augment de la producció industrial
    • b) Una disminució de l'atur
    • c) La Gran Depressió
    • d) Un augment del consum

    Resposta: c) La Gran Depressió. El crac de la Borsa va portar a la fallida de bancs, disminució del consum i la producció, i un augment de l'atur, resultant en la Gran Depressió.

1. ELS FELIÇOS ANYS VINT

Flashcards

Què va beneficiar els Estats Units durant la Primera Guerra Mundial?
La venda de productes als aliats i les pèrdues humanes reduïdes.
En què es va convertir els Estats Units després de la Primera Guerra Mundial?
La primera potència mundial.
Què va comportar la transformació del procés de producció als EUA durant els feliços anys vint?
L'aparició de la societat de consum.
Quins sistemes van contribuir a augmentar la productivitat i reduir costos als Estats Units?
El taylorisme i el fordisme.

Preguntes tipus test

  1. Quina potència mundial va sorgir com a gran beneficiada després de la Primera Guerra Mundial?
    • a) Alemanya
    • b) França
    • c) Estats Units d'Amèrica
    • d) Regne Unit

    Resposta: c) Estats Units d'Amèrica. Els Estats Units d'Amèrica van vendre productes als aliats i van patir menys pèrdues humanes, convertint-se en la primera potència mundial.

  2. Quins factors van contribuir a l'expansió dels Estats Units durant els feliços anys vint?
    • a) Taylorisme i fordisme
    • b) Nova política econòmica
    • c) Plans quinquennals
    • d) Comunisme de guerra

    Resposta: a) Taylorisme i fordisme. El taylorisme i el fordisme van contribuir a incrementar la productivitat i a reduir costos, impulsant l'expansió dels Estats Units.

  3. Quin sector va ser el primer perjudicat per la crisi de superproducció durant els feliços anys vint?
    • a) La indústria pesant
    • b) El sector bancari
    • c) El sector agrícola
    • d) El sector del transport

    Resposta: c) El sector agrícola. Els pagesos es van endeutar per augmentar la producció durant la guerra, però després van patir una disminució de les exportacions i una acumulació d'estocs.

2. EL CRAC DEL 29 I LA GRAN DEPRESSIÓ

Flashcards

Quins factors van contribuir a l'aparició de la societat de consum als EUA durant els feliços anys vint?
Transformació del procés de producció, noves fonts d'energia, noves indústries i millora del nivell de vida.
Què és el taylorisme i el fordisme?
Mètodes per incrementar la productivitat i reduir costos en la producció.
Què va ser la bombolla especulativa als anys vint?
Una eufòria borsària que va inflar artificialment el valor de les accions.
Què va passar amb els pagesos durant la crisi de superproducció?
Es van endeutar per adquirir noves terres i màquines, però no van poder vendre la seva producció.

Preguntes tipus test

  1. Quins van ser els dos orígens principals de la crisi del 1929?
    • a) La sobreproducció i la baixa natalitat.
    • b) L'especulació immobiliària i la inflació.
    • c) La sobreproducció i l'especulació borsària.
    • d) La manca d'inversió estrangera i l'augment de les importacions.

    Resposta: c) La sobreproducció i l'especulació borsària.. La crisi del 1929 va tenir com a principals orígens la sobreproducció, que va generar un excés d'oferta, i l'especulació borsària, que va inflar artificialment el valor de les accions.

  2. Quin sector va ser el primer perjudicat per la crisi de superproducció als Estats Units?
    • a) La indústria automobilística.
    • b) El sector bancari.
    • c) El sector agrícola.
    • d) El sector tecnològic.

    Resposta: c) El sector agrícola.. Els pagesos van ser els primers perjudicats perquè s'havien endeutat per augmentar la producció durant la Primera Guerra Mundial, però després no van poder vendre els seus productes.

  3. Què va passar a la Borsa de Nova York el 24 d'octubre de 1929?
    • a) Es va declarar un dia festiu borsari.
    • b) Es va produir una gran onada venedora que va fer caure el valor de les accions.
    • c) Es van anunciar mesures per estabilitzar el mercat.
    • d) Es va registrar el volum de negociació més alt de la història.

    Resposta: b) Es va produir una gran onada venedora que va fer caure el valor de les accions.. El 24 d'octubre de 1929, conegut com a 'Dijous Negre', una gran onada venedora va provocar l'enfonsament del valor de les accions a la Borsa de Nova York.

3. LA LLUITA CONTRA LA CRISI: EL "NEW DEAL"

Flashcards

Quin any va guanyar Roosevelt les eleccions presidencials als EUA?
1932
Quina política econòmica defensava el 'New Deal'?
Intervenció de l'Estat per reactivar l'economia
Quines mesures econòmiques es van proposar en el 'New Deal'?
Ajudes a les empreses, destrucció d'estocs agrícoles, control sobre els bancs
Què va passar el 24 d'octubre de 1929?
Crac de la Borsa de Nova York

Preguntes tipus test

  1. Quin president dels EUA va implementar el 'New Deal'?
    • a) Herbert Hoover
    • b) Franklin D. Roosevelt
    • c) Harry S. Truman
    • d) Dwight D. Eisenhower

    Resposta: b) Franklin D. Roosevelt. Franklin D. Roosevelt va ser el president que va implementar el 'New Deal' el 1932 per combatre la crisi econòmica als Estats Units.

  2. Quin era l'objectiu principal del 'New Deal'?
    • a) Fomentar la inversió estrangera
    • b) Reduir la intervenció estatal en l'economia
    • c) Reactivar l'economia mitjançant la intervenció estatal
    • d) Promoure el lliure mercat sense regulació

    Resposta: c) Reactivar l'economia mitjançant la intervenció estatal. El 'New Deal' defensava la intervenció de l'Estat per reactivar l'economia, un enfocament clau per superar la Gran Depressió.

  3. Quina mesura econòmica va ser proposada com a part del 'New Deal'?
    • a) Augmentar els impostos a les empreses
    • b) Reduir les ajudes a les empreses
    • c) Ajudes a les empreses i control sobre els bancs
    • d) Eliminar el control sobre els bancs

    Resposta: c) Ajudes a les empreses i control sobre els bancs. El 'New Deal' incloïa ajudes a les empreses i l'establiment d'un control estatal sobre els bancs per estabilitzar el sistema financer.

1. CARACTERÍSTIQUES DELS FEIXISMES

Flashcards

Què és l'irredemptisme?
La incorporació a l'Estat d'un territori que es considera propi.
Quin tipus de règim polític caracteritza els feixismes?
Règims totalitaris.
A quina situació van reaccionar els feixismes?
A la debilitat de les democràcies i l'empenta del comunisme.
En quin país va néixer el feixisme?
Itàlia.

Preguntes tipus test

  1. Quina és una característica comuna dels feixismes?
    • a) Èmfasi en la igualtat social i econòmica
    • b) Rebuig de l'autoritat i l'ordre establert
    • c) Exaltació de l'Estat per damunt de l'individu
    • d) Foment del lliure mercat i la competència

    Resposta: c) Exaltació de l'Estat per damunt de l'individu. Els feixismes exalten l'Estat com a entitat suprema, subordinant els drets i llibertats individuals als interessos de la nació.

  2. Quin factor va contribuir a l'ascens dels feixismes durant el període d'entreguerres?
    • a) L'estabilitat econòmica i política de les democràcies
    • b) L'èxit del comunisme com a model alternatiu
    • c) La debilitat de les democràcies i la crisi econòmica
    • d) El suport unànime de la societat als valors liberals

    Resposta: c) La debilitat de les democràcies i la crisi econòmica. La debilitat de les democràcies per resoldre la crisi econòmica i l'amenaça del comunisme van crear un terreny fèrtil per a l'ascens dels feixismes.

  3. Quin és el rol del líder en els règims feixistes?
    • a) Un simple administrador de l'Estat
    • b) Un símbol de la unitat nacional i objecte de culte
    • c) Un portaveu de la voluntat popular
    • d) Un garant de la llibertat individual

    Resposta: b) Un símbol de la unitat nacional i objecte de culte. Els règims feixistes promouen el culte al líder, considerant-lo un guia infal·lible i un símbol de la grandesa nacional.

2. EL FEIXISME ITALIÀ

Flashcards

Què és l'irredemptisme?
Moviment que busca la incorporació a l'Estat d'un territori considerat propi.
Qui eren els 'camises negres'?
Membres dels Fasci de combat de Mussolini.
Quin any es van transformar els Fasci de combat en el Partit Nacional Feixista?
1921
Què prometia el Partit Nacional Feixista?
Un Estat fort, expansionista i que garantís l'ordre social i la propietat privada.

Preguntes tipus test

  1. Quina va ser una de les causes principals de l'ascens del feixisme a Itàlia després de la Primera Guerra Mundial?
    • a) L'estabilitat política i econòmica del país.
    • b) El suport unànime de la població cap al govern existent.
    • c) La decepció pels tractats de pau i la inestabilitat política i econòmica.
    • d) La manca de moviments socials i polítics.

    Resposta: c) La decepció pels tractats de pau i la inestabilitat política i econòmica.. La decepció pels tractats de pau, juntament amb la inestabilitat política i econòmica, va crear un ambient propici per a l'ascens del feixisme.

  2. Qui va ser el líder que va crear els Fasci de combat a Itàlia el 1919?
    • a) Adolf Hitler.
    • b) Benito Mussolini.
    • c) Francisco Franco.
    • d) Vladimir Lenin.

    Resposta: b) Benito Mussolini.. Benito Mussolini va ser el fundador dels Fasci de combat el 1919, marcant l'inici del moviment feixista a Itàlia.

  3. Quin era l'objectiu principal dels Fasci de combat creats per Mussolini?
    • a) Promoure el moviment obrer i les seves demandes.
    • b) Frenar el moviment obrer i les seves demandes.
    • c) Establir una república democràtica a Itàlia.
    • d) Fomentar la pau i la cooperació internacional.

    Resposta: b) Frenar el moviment obrer i les seves demandes.. Els Fasci de combat tenien com a objectiu principal frenar el moviment obrer i les seves demandes, representant una reacció contra les forces d'esquerra.

3. LA INSTAURACIÓ DEL NAZISME A ALEMANYA

Flashcards

Què va ser la República de Weimar?
El règim democràtic establert a Alemanya després de la Primera Guerra Mundial.
Quin tractat va ser considerat humiliant per molts alemanys després de la Primera Guerra Mundial?
El Tractat de Versalles.
Quin càrrec va ocupar Hitler a partir de 1934?
Führer i canceller del III Reich.
Quines idees principals defensava Hitler a 'La Meva Lluita'?
Antidemocràcia, antibolxevisme, antisemitisme i un gran imperi alemany.

Preguntes tipus test

  1. Quin càrrec va abdicar Guillem II el 1918, marcant la fi de l'Imperi Alemany?
    • a) Canceller
    • b) Kàiser
    • c) President
    • d) Primer Ministre

    Resposta: b) Kàiser. Guillem II va abdicar del càrrec de Kàiser el 1918, fet que va propiciar la proclamació de la República de Weimar.

  2. Quin tractat va imposar dures condicions a Alemanya després de la Primera Guerra Mundial?
    • a) Tractat de Brest-Litovsk
    • b) Tractat de Versalles
    • c) Pacte de Locarno
    • d) Pla Dawes

    Resposta: b) Tractat de Versalles. El Tractat de Versalles va ser el tractat de pau que va imposar dures condicions a Alemanya després de la Primera Guerra Mundial, considerat humiliant per molts alemanys.

  3. Quin partit va fundar Hitler el 1920?
    • a) Partit Comunista d'Alemanya
    • b) Partit Socialdemòcrata d'Alemanya
    • c) Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d'Alemanya
    • d) Partit Democràtic d'Alemanya

    Resposta: c) Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d'Alemanya. Hitler va fundar el Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d'Alemanya (NSDAP) el 1920, del qual es va erigir líder.

4. EL III "REICH" ALEMANY

Flashcards

Com es va transformar Alemanya a partir de 1934 sota el Partit Nacionalsocialista?
En una dictadura.
Què va passar amb els partits polítics i els sindicats sota la dictadura nazi?
Van ser dissolts.
Quin era un dels objectius principals del nazisme respecte a la societat alemanya?
Aconseguir una cohesió total.
Què significava la superioritat de la raça ària en la ideologia nazi?
La creença en la superioritat dels alemanys.

Preguntes tipus test

  1. Quina va ser una característica principal de la dictadura nazi a Alemanya a partir de 1934?
    • a) Fomentar la lliure expressió i la diversitat política.
    • b) Establir un sistema democràtic amb múltiples partits.
    • c) Suprimir tot vestigi democràtic i perseguir l'oposició.
    • d) Promoure la igualtat de gènere i la inclusió social.

    Resposta: c) Suprimir tot vestigi democràtic i perseguir l'oposició.. A partir de 1934, el Partit Nacionalsocialista va transformar Alemanya en una dictadura, suprimint la democràcia, dissolent partits i sindicats, i perseguint l'oposició.

  2. Quin era l'objectiu principal de l'economia autàrquica instaurada pel III Reich alemany?
    • a) Dependre exclusivament de les importacions estrangeres.
    • b) Fomentar el comerç internacional sense restriccions.
    • c) Convertir Alemanya en un Estat autosuficient.
    • d) Promoure la inversió estrangera en la indústria alemanya.

    Resposta: c) Convertir Alemanya en un Estat autosuficient.. L'economia autàrquica buscava convertir Alemanya en un Estat autosuficient, reduint la dependència de l'exterior.

  3. Quin paper social atorgava el nazisme a la dona en la societat alemanya?
    • a) Un paper de lideratge en la política i l'economia.
    • b) Un paper igualitari al costat de l'home en tots els àmbits.
    • c) Un paper marginal, limitat a la llar i la família.
    • d) Un paper destacat en les forces armades i la defensa del Reich.

    Resposta: c) Un paper marginal, limitat a la llar i la família.. El nazisme atorgava a la dona un paper social molt marginal, limitat principalment a la llar i la família.

I 78 flashcards i 52 preguntes més al document.

Text del document

La Revolució Russa i l'URSS Des del 1917 va tenir lloc un fet decisiu: l'esclat de la Revolució Russa, que portaria l'Imperi Rus a uns canvis radicals en poc temps: de l'autocràcia tsarista a una república burgesa, i finalment a una república socialista. D'aquesta manera, Rússia es convertiria en el primer país socialista de la història. Lenin serà l'artífex de la revolució que portarà els comunistes al poder i a la creació de l'URSS. Stalin consolidarà el nou estat i obrirà la via comunista com a alternativa al liberalisme capitalista. En poc temps, la dictadura comunista soviètica tindrà prou empenta econòmica com per arribar a equiparar-se als Estats Units en molts aspectes. 1.

LA RÚSSIA TSARISTA 1.1. L'autocràcia tsarista Al començament del segle XX, a l'Imperi dels tsars hi perdurava un règim autocràtic,una forma d'absolutisme monàrquic. El tsarisme era una autocràcia. El tsar governava per decret, no estava subjecte a cap constitució ni havia de respondre davant d'un Parlament. El tsar controlava l'Imperi ajudat per la burocràcia, l'exèrcit i l'Església ortodoxa. Entre els obrers s'havia difós el marxisme. El marxisme rus s'havia escindit entre menxevics, que volien establir aliances amb els burgesos, i bolxevics, partidaris de la revolució obrera. 1.2. L'economia i la societat sota el tsarisme Es mantenia un règim gairebé feudal a les zones rurals.

L'agricultura era la principal activitat econòmica. La terra estava en mans d'uns quants terratinents aristòcrates i la majoria de la població era pagesa, sotmesa a unes condicions de vida miserables. El desenvolupament industrial va propiciar un augment del proletariat, però el creixement de la burgesia va ser dèbil. 2. LA REVOLUCIÓ DE FEBRER DE 1917 La Revolució de febrer La conjuntura de la Primera Guerra Mundial va crear a Rússia les condicions per a un esclat revolucionari. La Primera Guerra Mundial va agreujar els problemes de Rússia. - Els desastres militars es van succeir.

- Hi va haver un descens de la producció agrícola a causa de la mobilització de milions de pagesos, escampant-se la misèria. - Es va estendre el malestar entre obrers i pagesos. Tot això va desacreditar el tsar Nicolau II i el seu govern i va facilitar la Revolució de Febrer de 1917, que va fer caure el tsarisme i es va instaurar una república dirigida per un govern provisional. Rússia es va convertir en una República democràtica. El nou govern continuava a la guerra i no va poder fer front a la sublevació dels soviets que, sota control bolxevic, prometien pa i pau. 3.

LA REVOLUCIÓ D'OCTUBRE DE 1917 La revolució d'octubre A l'octubre de 1917 es va produir una nova revolució, impulsada pels bolxevics amb el suport dels soviets. La lentitud de la reforma agrària i el manteniment de Rússia en guerra van fer augmentar el descontentament popular i la influència dels bolxevics, que volien instaurar el socialisme. Els bolxevics aspiraven a la formació d'un govern de soviets obrers i pagesos. El 25 d'octubre, els soviets es van sublevar i en deu dies es van fer amb el poder i van destituir el govern provisional. Amb el suport del Congrés dels Soviets de Rússia, Lenin va formar un govern obrer i es van establir les primeres mesures revolucionàries.

A més, Rússia va firmar la pau amb Alemanya a canvi de territoris. 4. LA GUERRA CIVIL I LA CREACIÓ DE L'URSS 4.1. La guerra civil Entre 1918 i 1921 es va desenvolupar una guerra civil entre el nou govern i els sectors tsaristes i burgesos. Els bolxevics es van imposar, i el Partit Comunista va aconseguir el monopoli del poder. - Una fracció de l'exèrcit tsarista va organitzar l'Exèrcit Blanc, que es va alçar en armes. - Els bolxevics van crear l'Exèrcit Roig que, dirigit per Trotski, va aconseguir imposar-se. Al llarg del conflicte, el partit bolxevic va anar monopolitzant el poder.

Durant la guerra es va aplicar la política econòmica del comunisme de guerra, que Lenin va substituir, en acabar el conflicte i comprovant la desfeta de l'economia, per la NEP (Nova Política Econòmica), que combinava liberalisme i socialisme. 4.2. La creació de l'URSS El 1922 es va crear l'URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques), un Estat federal que reunia totes les nacionalitats del vell imperi dels tsars. El nou Estat, organitzat de forma federal i amb un parlament (Soviet Suprem), estava però sota el control absolut del PCUS, perquè la resta de partits polítics van ser prohibits. Es tractava, per tant, d'un sistema totalitari. 4.3.

La pugna pel poder Lenin va morir el 1924 en un moment en què es debatia quin era el millor camí per consolidar la revolució. Diferents propostes van enfrontar els dirigents del partit, en especial a Trotski i Stalin. - Trotski mantenia que era necessari exportar la revolució. Stalin proposava la "construcció del socialisme en un sol país", transformant l'URSS en una gran potència. - Stalin, que s'havia convertit en Secretari General del PCUS, es va fer amo de la situació a partir de 1927 i es va convertir en el principal dirigent de l'URSS. amunt 5. L'URSS DE STALIN 5.1.

L'estalinisme En morir Lenin, Stalin va arribar al poder: va imposar una dictadura personal (estalinisme) i va exercir una dura repressió, que va afectar el conjunt de la població, inclòs el mateix Partit Comunista, que controlava tots els òrgans de l'Estat. El lideratge de Stalin va quedar reforçat pel culte a la personalitat del dictador. 5.2. La planificació econòmica La política estalinista va imposar una economia i una societat col·lectivistes, amb l'objectiu de provocar un creixement que fes de l'URSS una gran potència industrial. Per això: - Es va prohibir la propietat privada i les terres, fàbriques, bancs, transports… van esdevenir propietat estatal.

- Es va donar prioritat a la indústria pesant per construir les infraestructures necessàries. - Es va instituir una economia dirigida per l'Estat, que elaborava plans per planificar la producció agrícola i industrial. En definitiva, el model econòmic de la URSS es sostenia sobre tres grans pilars: - Una economia planificada i dirigida per l'Estat, que elaborava plans quinquennals de producció. - La col·lectivització de la propietat (terres, fàbriques, banca, transports...) - Un model productiu basat en la indústria pesant, la producció d'energia i la construcció d'infraestructures.

EL PERÍODE D'ENTREGUERRES Crisi de les democràcies i Segona Guerra Mundial (1919-1945) El període d'entreguerres s'estén des del final de la Primera Guerra Mundial fins a l'inici de la Segona. És una de les èpoques més inestables política i econòmicament, tant a Europa com als Estats Units. Aquesta etapa va estar marcada per tres fets decisius: l'esclat de la Revolució Russa, el crac de la Borsa de Nova York i l'ascens de règims totalitaris. El 1939 va esclatar a Europa la Segona Guerra Mundial. Es va produir per l'expansionisme nazi i la incapacitat de les democràcies occidentals per frenar-lo. 1. ELS FELIÇOS ANYS VINT 1.1.

Les conseqüències de la Primera Guerra Mundial La Primera Guerra Mundial va beneficiar els Estats Units d'Amèrica (EUA). Durant aquest període va vendre una gran quantitat de productes als aliats i va patir pèrdues humanes reduïdes. En acabar la guerra, es va convertir en la primera potència mundial. La seva producció agrícola era molt elevada i la industrial representava el 44,8% de la producció mundial. A més, molts països d'Europa estaven endeutats amb els Estats Units com a conseqüència dels préstecs de guerra. 1.2.

La prosperitat americana La dècada de 1920 va ser d'una gran prosperitat per als EUA: la transformació del procés de producció, gràcies a les noves fonts d'energia, les noves indústries, etc., i la millora del nivell de vida van comportar l'aparició de la societat de consum. L'expansió dels Estats Units es va basar en una profunda transformació en el procés de producció de béns, dominat per la innovació tècnica. - El taylorisme i el fordisme van contribuir a incrementar la productivitat i a reduir costos. - Es va iniciar l'era del consum de masses. - La prosperitat es va reflectir en una gran puixança de la Borsa. L'eufòria borsària va generar una gran bombolla especulativa.

El consumisme, com a base del model de vida americà, va passar a ser un somni per a milions d'emigrants de tot el món. L'economia dels països europeus, en canvi, estava en retrocés, especialment la d'Alemanya, que no podia pagar les reparacions de guerra. La situació va començar a millorar gràcies al Pla Dawes i als Acords de Locarno. 1.3. La crisi de superproducció La prosperitat no va beneficiar tothom per igual i es va produir una crisi. Els pagesos van ser els primers perjudicats ja que durant la Guerra Mundial s'havien endeutat per adquirir noves terres i màquines per augmentar la producció.

Acabat el conflicte, les exportacions van disminuir i el mercat americà no podia absorbir tota la producció. Davant de l'augment de l'oferta, els stocks es van acumular, els preus van baixar i els camperols no van poder tornar els préstecs. A la indústria va passar un fenomen similar. 2. EL CRAC DEL 29 I LA GRAN DEPRESSIÓ 2.1. El crac del 1929 Els orígens de la crisi van ser la sobreproducció i l'especulació borsària, que va provocar un cicle de desconfiança entre els inversors. A la Borsa de Nova York es va iniciar una onada de venda d'accions que va generar que el seu preu caigués en picat. - El 24 d'octubre de 1929 una gran onada venedora va afectar la Borsa de Nova York.

La gran oferta d'accions va fer que el seu valor s'esfondrés, ocasionant el crac borsari del 29. 2.2. La Gran Depressió El crac de la Borsa va obligar els bancs a tancar per falta de fons. Així, també va disminuir el consum i la producció, i va augmentar l'atur. Des dels Estats Units, la crisi es va estendre a la resta del món. - Molts inversors es van arruïnar i els ciutadans van acudir als bancs per retirar els seus diners. Aquests van haver de tancar. El crac de la borsa va precipitar la fallida de molts bancs. - En pocs anys, es va produir una recessió econòmica generalitzada (Gran Depressió). - El consum va disminuir i moltes fàbriques van tancar.

- Des dels Estats Units, la crisi es va propagar a la resta del món. 3. LA LLUITA CONTRA LA CRISI: EL "NEW DEAL" La lluita contra la crisi: el "New Deal" El 1932 va guanyar les eleccions Roosevelt, que proposava un programa per afavorir la recuperació econòmica del país. Va ser l'anomenat New Deal, que defensava la intervenció de l'Estat per reactivar l'economia. - Les mesures econòmiques que es van proposar eren ajudes a les empreses, destrucció dels stocks agrícoles acumulats, etc. L'Estat va establir un control sobre els bancs. - Entre les reformes socials es va impulsar un gran pla d'obres públiques, una política de suport als preus agrícoles, etc.

Es va produir un rellançament de l'economia nord-americana. Crisi de les democràcies i Segona Guerra Mundial (1919-1945) El període d'entreguerres s'estén des del final de la Primera Guerra Mundial fins a l'inici de la Segona. És una de les èpoques més inestables política i econòmicament, tant a Europa com als Estats Units. Aquesta etapa va estar marcada per tres fets decisius: l'esclat de la Revolució Russa, el crac de la Borsa de Nova York i l'ascens de règims totalitaris. El 1939 va esclatar a Europa la Segona Guerra Mundial. Es va produir per l'expansionisme nazi i la incapacitat de les democràcies occidentals per frenar-lo. 1.

CARACTERÍSTIQUES DELS FEIXISMES La gènesi dels feixismes Els feixismes apareixen a Europa (neix a Itàlia) i s'estendran durant el període d'entreguerres. Apareixen com a reacció a la debilitat de les democràcies, impotents per a resoldre la crisi econòmica de postguerra i, sobretot, la dels anys trenta, i a l'empenta del comunisme com a alternativa. Així, el feixisme se situa com la tercera alternativa en el panorama polític europeu d'entreguerres. Els feixismes seran règims totalitaris, que acabaran amb la seva derrota en la Segona Guerra Mundial, amb les excepcions d'Espanya, Portugal i Grècia (feixismes residuals). 2. EL FEIXISME ITALIÀ 2.1.

Itàlia en la postguerra Les conseqüències demogràfiques i econòmiques de la Primera Guerra Mundial a Itàlia van ser desastroses, i els tractats de pau van significar un desengany nacional, cosa que va provocar que anés guanyant adeptes l'irrendemptisme (incorporació a l'Estat d'un territori que es considera propi). - La fi de la Gran Guerra va deixar a Itàlia greus seqüeles humanes i econòmiques. - Al Tractat de Londres es van realitzar uns acords de pau que no es van complir per a Itàlia. Es va estendre la idea que la participació italiana a la guerra havia estat un engany. - L'irredemptisme va anar guanyant adeptes.

A aquesta situació s'hi afegí la inestabilitat política: es van succeir molts governs diferents. La crisi econòmica va generar tensió social. La por a l'esclat d'una revolució social va començar a espantar les classes conservadores. 2.2. L'ascens del feixisme En aquesta situació de crisi, va aparèixer la figura de Mussolini, que, el 1919, va crear els Fasci de combat, els anomenats camises negres. Pretenien frenar el moviment obrer. El 1921, els fasci es van transformar en el Partit Nacional Feixista: prometien un Estat fort, expansionista i que garantís l'ordre social i la propietat privada.

Aquest partit va comptar amb el suport de la petita burgesia, amb el finançament de grans propietaris agrícoles i industrials i amb la tolerància de l'Església catòlica i el monarca. A les eleccions de 1922, el Partit Feixista va aconseguir pocs diputats al Parlament. Però aquell any, amb els camises negres va esclafar la vaga dels sindicats socialistes i anarquistes. El mateix 1922, en un context de vagues propiciades per l'esquerra, Mussolini va organitzar la Marxa sobre Roma i va exigir al rei que li lliurés el govern. L'octubre de 1922, el monarca el nomenà cap del govern. 2.3.

La dictadura feixista Entre el 1922 i el 1925, Mussolini va desenvolupar un procés de restricció de les llibertats i de persecució dels seus adversaris. Després de les eleccions de 1924, Mussolini va establir un règim autoritari: s'atorgava prioritat a l'Estat i s'establia un govern de les elits, els partits polítics es van il·legalitzar i l'Estat va exercir un fort control econòmic i social. - Els partits polítics van ser prohibits, els seus líders, perseguits i empresonats, i el Parlament, substituït per una Cambra dels fasci. - L'Estat exercia un control fort a través del partit, que dirigia tots els aspectes de la vida social i dominava els mitjans de comunicació. 3.

LA INSTAURACIÓ DEL NAZISME A ALEMANYA 3.1. La República de Weimar El 1918, a punt d'acabar la Primera Guerra Mundial, el kàiser Guillem II va abdicar del seu càrrec i es va proclamar la República, que va establir la seva capital a Weimar. Alemanya es va organitzar de forma democràtica en la denominada República de Weimar. Alemanya va assumir la derrota militar i va haver d'acceptar les dures condicions de pau imposades pels vencedors en el Tractat de Versalles. Molts alemanys el van considerar humiliant, un "diktat". Els anys de postguerra van ser per a Alemanya de crisi econòmica.

Hi havia misèria, atur i descontentament social, que es va traduir en moviments de caràcter revolucionari (espartaquistes) i la formació de grups d'extrema dreta. La República de Weimar, dirigida per democratacristians i socialistes, va haver de fer front a aquesta dura situació. 3.2. Hitler i el partit nazi Hitler va fundar el 1920 el Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d'Alemanya, del qual se'n va erigir líder. Després de protagonitzar el putsch de la cerveseria (Munic, 1923), va ingressar a la presó, on va escriure La Meva Lluita (Mein Kampf). En aquest llibre hi va expressar el seu ideari antidemòcrata, antibolxevic, antisemita i partidari d'un gran imperi alemany (Reich).

- La seva ideologia expressava el seu menyspreu per la democràcia parlamentària i el seu odi al bolxevisme. - Defensava l'antisemitisme, la superioritat de la raça ària i la necessitat de forjar un gran imperi (Reich) que unís els pobles de parla alemanya. Hitler va fer servir la demagògia per captivar les classes treballadores. Les milícies nazis es van oposar violentament a la república i van protagonitzar diversos intents insurreccionals. 3.3. El nazisme al poder El període 1924-1929 va ser de millora relativa de les condicions econòmiques i d'estabilitat social. Però les conseqüències de la crisi de 1929 van resultar dures a Alemanya.

La retirada del capital americà va arrossegar bancs a la fallida, i això va provocar el tancament de fàbriques, atur i descontentament social. El malestar social va decantar una bona part de la població cap a les propostes dels partits extremistes. A les eleccions de 1932, el partit nazi va aconseguir 12 milions de vots, i el 1933 Hitler va ser nomenat canceller d'Alemanya. El 1934, Hitler es va proclamar Führer i canceller del III Reich. 4. EL III "REICH" ALEMANY 4.1. La dictadura nazi A partir de 1934, el Partit Nacionalsocialista va transformar Alemanya en un dictadura: – Es va suprimir tot vestigi democràtic, es van dissoldre els partits i els sindicats i es va clausurar el Parlament.

Només va quedar autoritzat el partit nazi. – Es va perseguir l'oposició (Estat policial, camps de concentració). – Es va depurar l'administració pública. – El poder judicial es va sotmetre al partit. La societat estava controlada pel nazisme, que aspirava a una cohesió total de la societat alemanya, cosa que significava: – La superioritat de la raça ària i la difusió de la ideologia nacionalsocialista. – L'adoctrinament de la joventut (Joventuts Hitlerianes). - La marginació de la dona. El nazisme atorgava a la dona un paper social molt marginal. 4.2. Un règim de terror L'Estat alemany es va convertir en un Estat policíac que va imposar el seu règim mitjançant el terror.

Es perseguia qualsevol tipus d'oposició mitjançant uns cossos policials (les Secciones de Seguretat i la GESTAPO). El manteniment de la puresa racial de la societat alemanya va comportar la persecució dels jueus. A partir del 1933, es van crear els camps de concentració per recloure els opositors i enemics del Reich. 4.3. Autarquia econòmica i rearmament Es va instaurar una economia autàrquica, un pla ambiciós d'obres públiques, i es va reforçar la indústria bèl·lica per donar suport als projectes expansionistes de Hitler.

El III Reich es va proposar promoure un rellançament que fes d'Alemanya una potència econòmica mundial.- La política econòmica nazi responia als projectes militaristes i expansionistes de Hitler. - L'Estat nazi va exercir un fort dirigisme econòmic, que volia aconseguir l'autarquia econòmica i convertir Alemanya en un Estat autosuficient. Hitler va iniciar una política militarista: va reforçar l'exèrcit. Hitler es va sentir preparat per a la construcció d'un gran imperi i a la conquesta de l'"espai vital" cap a l'est d'Europa.

Més apunts d'Història d'Espanya

Exàmens, temes i apunts de Història d'Espanya

Exámenes oficiales en PDF y soluciones: examenselectivitat.cat