La Dictadura Franquista (1960-1975): Agonia i Fi del Règim

Anàlisi de la dictadura franquista durant els anys 60 i 70, incloent l'agonia final del règim, el govern d'Arias Navarro, les últimes colònies espanyoles a Àfrica i la mort de Franco.

Història d'Espanya · Selectivitat (PAU Catalunya)

17 pàgines · 4 temes · 40 flashcards · 28 preguntes tipus test

Índex

  1. El Govern d'Arias Navarro · p. 3-5
  2. Oposició i Crisi del Règim · p. 6-9
  3. Les Últimes Colònies Espanyoles a Àfrica · p. 11-13
  4. Mort de Franco i Successió · p. 14-17

El Govern d'Arias Navarro

Flashcards

Qui va ser nomenat President del Govern després de la mort de Carrero Blanco?
Carlos Arias Navarro va ser nomenat President del Govern per Franco, després de la mort de Carrero Blanco.
A quin sector del règim franquista pertanyia Carlos Arias Navarro?
Carlos Arias Navarro pertanyia al sector més immobilista del règim, conegut com el "búnquer", i va excloure l'Opus Dei de la cúpula del poder.
Quina va ser la iniciativa legislativa d'Arias Navarro per intentar un cert "aperturisme"?
Arias Navarro va intentar un tímid "aperturisme" amb la promulgació de la Ley de Asociaciones Políticas, que permetia la formació d'"associacions" dins del Movimiento, evitant el terme "partit polític".
Quins dos factors principals van frenar els intents d'"aperturisme" d'Arias Navarro?
La Revolució dels Clavells a Portugal, un cop d'Estat pro-democràtic el 24 d'abril de 1974, i les pressions del "búnquer" reaccionari van truncar el seu "aperturisme".

Preguntes tipus test

  1. Qui va ser nomenat President del Govern després de la mort de Carrero Blanco?
    • a) Adolfo Suárez
    • b) Manuel Fraga
    • c) Carlos Arias Navarro
    • d) Torcuato Fernández-Miranda

    Resposta: c) Carlos Arias Navarro. Després de la mort de Carrero Blanco, Franco va nomenar Carlos Arias Navarro com a nou President del Govern. Aquesta informació es troba al principi de la secció.

  2. Quin dels següents càrrecs NO havia ocupat Carlos Arias Navarro abans de ser President del Govern?
    • a) Director General de Seguridad
    • b) Alcalde de Madrid
    • c) Ministre d'Exteriors
    • d) Ministre de la Governació

    Resposta: c) Ministre d'Exteriors. Carlos Arias Navarro havia estat Director General de Seguridad, Alcalde de Madrid i ministre de la Governació. No s'esmenta que hagués estat Ministre d'Exteriors en el text.

  3. Quina iniciativa legislativa va intentar, sense èxit, controlar l'emergència de nous partits polítics sota Arias Navarro?
    • a) Ley de Partidos Políticos
    • b) Ley de Asociaciones Políticas
    • c) Ley Orgánica del Estado
    • d) Ley de Sucesión

    Resposta: b) Ley de Asociaciones Políticas. Arias Navarro va promulgar la Ley de Asociaciones Políticas, que intentava controlar l'emergència de noves associacions dins del Movimiento, sense arribar a permetre partits polítics oberts.

Oposició i Crisi del Règim

Flashcards

Qui va succeir a Carrero Blanco com a President del Govern?
Carlos Arias Navarro va ser nomenat nou President del Govern després de la mort de Carrero Blanco.
Quina llei va promulgar Arias Navarro per intentar controlar l'oposició política?
La 'Ley de Asociaciones Políticas' intentava controlar l'emergència de nous partits polítics, permetent la formació d'associacions dins del Movimiento.
Quin esdeveniment a Portugal el 1974 va afectar l'aperturisme d'Arias Navarro?
La Revolució dels Clavells a Portugal va ser un cop d'Estat militar pro democràtic que va enderrocar la dictadura, influint negativament en el 'tímid aperturisme' d'Arias Navarro.
Qui va ser Salvador Puig Antich i quan va ser executat?
Salvador Puig Antich va ser un jove anarquista executat pel garrot vil el 2 de març de 1974, acusat de la mort d'un policia i d'un atracament a un banc.

Preguntes tipus test

  1. Quin sector del règim franquista representava Carlos Arias Navarro al ser nomenat President del Govern?
    • a) Un reformista obert al diàleg amb l'oposició.
    • b) Un membre de l'Opus Dei amb tendències aperturistes.
    • c) Un tecnòcrata sense adscripció política clara.
    • d) Un representant del sector més immobilista del règim, el 'búnquer'.

    Resposta: d) Un representant del sector més immobilista del règim, el 'búnquer'.. Carlos Arias Navarro pertanyia al sector més immobilista del règim, conegut com el 'búnquer', i s'oposava als canvis significatius que poguessin desestabilitzar el sistema franquista.

  2. Quin era l'objectiu principal de la 'Ley de Asociaciones Políticas' promulgada per Arias Navarro?
    • a) Establir un sistema democràtic pluripartidista.
    • b) Controlar l'emergència de nous partits polítics permetent 'associacions' dins del Movimiento.
    • c) Legalitzar tots els partits polítics de l'oposició sense restriccions.
    • d) Prohibir qualsevol forma d'organització política fora del règim.

    Resposta: b) Controlar l'emergència de nous partits polítics permetent 'associacions' dins del Movimiento.. La 'Ley de Asociaciones Políticas' buscava permetre la formació d'associacions, però sempre dins del Movimiento i amb l'objectiu de controlar l'aparició de nous partits polítics, no de facilitar la seva lliure expressió ni el pluripartidisme.

  3. Com va afectar la Revolució dels Clavells a Portugal (abril de 1974) l'anomenat 'espíritu del 12 de febrero' d'Arias Navarro?
    • a) Va reforçar les pressions del 'búnquer' i va truncar el 'tímid aperturisme' d'Arias Navarro.
    • b) Va inspirar Arias Navarro a accelerar les reformes democràtiques a Espanya.
    • c) Va provocar la dimissió immediata d'Arias Navarro com a President.
    • d) No va tenir cap impacte significatiu en la política interna espanyola.

    Resposta: a) Va reforçar les pressions del 'búnquer' i va truncar el 'tímid aperturisme' d'Arias Navarro.. La Revolució dels Clavells a Portugal, un cop d'Estat pro democràtic, va generar temors de contagi a Espanya i va reforçar les pressions del sector més reaccionari del règim ('búnquer'), truncant el 'tímid aperturisme' d'Arias Navarro.

Les Últimes Colònies Espanyoles a Àfrica

Flashcards

Quan va obtenir la independència el Regne del Marroc de França i Espanya?
1956
Quines ciutats va mantenir Espanya al nord del Marroc després de la seva independència?
Ceuta i Melilla
Quin conflicte va portar a la cessió de Cabo Juby al Marroc?
La Guerra de Ifni
En quin any va ser proclamat el Sàhara Occidental com a província espanyola?
1958

Preguntes tipus test

  1. Quin dels següents territoris va mantenir Espanya després de la independència del Marroc el 1956?
    • a) Cabo Juby
    • b) Ifni
    • c) Ceuta
    • d) Sàhara Occidental

    Resposta: c) Ceuta. Després de la independència del Regne de Marroc el 1956, Espanya va mantenir la possessió de Ceuta, Melilla i diversos enclavaments.

  2. Quina va ser la principal conseqüència de la Guerra de Ifni (1957-1958) per a Espanya?
    • a) La independència de Guinea Equatorial
    • b) La cessió de Cabo Juby al Marroc
    • c) La proclamació del Sàhara Occidental com a colònia
    • d) La firma dels Acords de Madrid

    Resposta: b) La cessió de Cabo Juby al Marroc. La Guerra de Ifni va resultar en la cessió de la colònia de Cabo Juby (franja de Tarfaya) al Marroc.

  3. En quin any va deixar de ser el Sàhara Occidental una colònia per a Espanya per ser considerat una província?
    • a) 1956
    • b) 1958
    • c) 1968
    • d) 1975

    Resposta: b) 1958. El 1958 es va proclamar que el Sàhara Occidental era una província espanyola, no una colònia.

Mort de Franco i Successió

Flashcards

Qui va ser nomenat President del Govern després de la mort de Carrero Blanco?
Carlos Arias Navarro.
A quin sector del règim franquista pertanyia Carlos Arias Navarro?
Al sector més immobilista, conegut com el "búnquer".
Quina va ser la llei clau promulgada per Arias Navarro en el seu intent d'"aperturisme"?
La Ley de Asociaciones Políticas.
Quin esdeveniment internacional va influir negativament en els intents d'obertura del govern d'Arias Navarro?
La Revolució dels Clavells a Portugal (abril de 1974).

Preguntes tipus test

  1. A quin sector del règim franquista pertanyia Carlos Arias Navarro, el nou President del Govern després de Carrero Blanco?
    • a) Al sector reformista i aperturista.
    • b) A l'Opus Dei, que va mantenir la seva influència.
    • c) Al sector més immobilista del règim, conegut com el "búnquer".
    • d) Al grup dels tecnòcrates, que buscaven modernitzar el país.

    Resposta: c) Al sector més immobilista del règim, conegut com el "búnquer".. Carlos Arias Navarro era conegut per pertànyer al sector més immobilista del règim, el qual s'oposava a qualsevol obertura o reforma significativa. Aquest sector era anomenat el "búnquer".

  2. Quin era l'objectiu principal de la Ley de Asociaciones Políticas promulgada per Arias Navarro?
    • a) Permetre la creació de partits polítics sense restriccions.
    • b) Controlar l'emergència de nous partits polítics permetent "associacions" dins del Movimiento.
    • c) Prohibir totalment qualsevol tipus d'associació amb finalitats polítiques.
    • d) Establir un sistema bipartidista a Espanya.

    Resposta: b) Controlar l'emergència de nous partits polítics permetent "associacions" dins del Movimiento.. La Ley de Asociaciones Políticas, promulgada per Arias Navarro, buscava permetre la formació d'"associacions" dins del Movimiento, evitant el terme "partit polític". L'objectiu era un control limitat de l'aparició de noves forces, no una obertura genuïna a la democràcia plural.

  3. Com va afectar la Revolució dels Clavells a Portugal (abril de 1974) els intents d'"aperturisme" del govern d'Arias Navarro?
    • a) Va reforçar les pressions del "búnquer" i va truncar el tímid aperturisme del govern.
    • b) Va impulsar Arias Navarro a accelerar les reformes democràtiques.
    • c) No va tenir cap impacte significatiu en la política interna espanyola.
    • d) Va provocar la retirada d'Espanya de l'ONU.

    Resposta: a) Va reforçar les pressions del "búnquer" i va truncar el tímid aperturisme del govern.. L'èxit de la Revolució dels Clavells a Portugal, que va enderrocar la dictadura salazarista, va tenir un efecte desestabilitzador per al règim franquista. Aquest esdeveniment va reforçar les pressions dels sectors més reaccionaris a Espanya, truncant el tímid "aperturisme" d'Arias Navarro.

I 24 flashcards i 16 preguntes més al document.

Text del document

Després de la mort de Carrero Blanco, Franco va nomenar a Carlos Arias Navarro (1908 – 1989) com a nou President del Govern. Arias Navarro pertanyia al sector més immobilista del règim (el "búnquer"), i va excloure a l'OPUS DEI de la cúpula del poder. CARLOS ARIAS NAVARRO Havia estat Director General de Seguridad (1957 - 1965), Alcalde de Madrid (1965 - 1973), i ministre de la Governació (Interior) sota la presidència de Carrero Blanco. Fou President del Govern entre el 31 de desembre de 1973 i l' de juliol de 1976.

INTENTS "APERTURISTES" DEL GOVERN D'ARIAS LA REVOLUCIÓ DELS CLAVELLS El 24 d'abril de 1974 va triomfar a Portugal un cop d'Estat militar, de signe pro democràtic i popular, que va enderrocar la dictadura instaurada per Salazar l'any 1926 i continuada per Caetano des de 1968. Arias Navarro va promulgar la Ley de Asociaciones Políticas, que intentava controlar, sense aconseguir-ho en absolut, l'emergència dels nous partits polítics en l'oposició al règim. Aquesta iniciativa evitava utilitzar el nom de "partit polític", i suposava la possibilitat de formar "associacions", sempre dins del Movimiento.

Aquest tímid "aperturisme", demostrat per Arias Navarro en l'anomenat espíritu del 12 de febrero (1974), es va veure aviat truncat per l'èxit de la Revolució dels Clavells a Portugal (abril de 1974), i per les pressions de signe contrari que venien des del "búnquer" més reaccionari. El jove anarquista Salvador Puig Antich fou acusat de la mort d'un policia i d'un atracament a un banc. Jutjat per un tribunal militar, fou condemnat a pena de mort per garrot vil. Malgrat les pressions internacionals, Franco no va commutar la pena, i Puig Antich fou executat a la presó Model de Barcelona Salvador Puig Antich va néixer a Barcelona el 30 de maig de 1948 i militava al Moviment Ibèric d'Alliberament.

Tenia 25 anys quan va ser executat. el dia 2 de març de 1974. Les irregularitats durant el judici i l'absoluta manca de garanties jurídiques tornà a provocar la condemna internacional i el trencament de relacions diplomàtiques amb nombrosos països. La sentència es va interpretar com una venjança per la mort de Carrero Blanco i un intent de mostrar duresa en plena crisi final del règim. Al final del franquisme, l'oposició es va anar configurant al voltant de dues estructures de partits, sindicats i forces d'esquerra democràtica: LA JUNTA DEMOCRÁTICA DE ESPAÑA Fundada el 21 de juliol de 1974 amb el lideratge del PCE i amb la integració de CCOO, el PSP o el PTE.

LA PLATAFORMA DE CONVERGENCIA DEMOCRÁTICA Fundada l'11 de juny de 1975 amb el lideratge del PSOE i amb la integració d'UGT i altres partits d'esquerra. Ambdós moviments es van fusionar el 26 de març de 1976 en COORDINACIÓN DEMOCRÁTICA, més coneguda com la "Platajunta", amb els objectius prioritaris de l'amnistia política i la convocatòria d'eleccions democràtiques i plurals. A més dels partits polítics "històrics" catalans, com el PSUC o ERC, al final del franquisme van néixer altres partits d'oposició antifranquista que jugarien un paper fonamental en la Transició.

El 17 de novembre de 1974 es va fundar al monestir de Montserrat Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), amb el lideratge de Jordi Pujol i Soley, com un partit nacionalista català i liberal. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) no es va fundar fins el 1978. Anteriorment, a finals del franquisme, el socialisme català estava fragmentat en tres grups: el Partit Socialista de Catalunya-Congrés, el Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament, i la Federació Catalana del PSOE. Els tres es van fusionar en un únic partit el 15 i 16 de juliol de 1978. LES ÚLTIMES COLÒNIES ESPANYOLES A ÀFRICA 1956 – Independència del Regne de Marroc respecte a les antigues metròpolis de França i Espanya.

Espanya mantenia la possessió de les ciutats de Ceuta, Melilla i diversos enclavaments a la costa nord marroquina. Guerra de Ifni (novembre de 1957 – juny de 1958). Cessió al Marroc de la colònia de Cabo Juby (franja de Tarfaya). El 1958 es proclama que el Sàhara occidental és una província espanyola (no una colònia). Octubre de 1968 – juny de 1969. Cessió definitiva del territori d'Ifni a Marroc. Octubre de 1968 – Independència de la Guinea Equatorial. Marroc va organitzar la "Marxa Verda", amb uns 350.000 civils, amb l'ànim d'ocupar i recuperar el territori del Sàhara Occidental.

(Novembre de 1975) Els Acords de Madrid (14 de novembre de 1975) reconeixien la cessió del territori al Regne de Marroc, que es va completar amb la retirada d'Espanya del Sàhara el febrer de 1976. Els últims afusellaments del règim de Franco van produir-se el 27 de setembre de 1975. Foren 3 militants del FRAP i 2 d'ETA, després de 3 consells de guerra sumaríssims a Burgos, Madrid i Barcelona. Les execucions van provocar un allau de reaccions tant dins com fora d'Espanya. Algunes ambaixades foren assaltades (com la de Lisboa), i diversos països van retirar els seus ambaixadors. Mèxic va demanar l'expulsió d'Espanya de l'ONU.

Després de diversos infarts i d'una peritonitis, Franco va morir per un xoc sèptic a les 04:20 de la matinada del dia 20 de novembre de 1975. A les 10 del matí, el President del Govern Carlos Arias va comunicar la mort del dictador per televisió. Es va obrir una capella ardent al Palau d'Orient. Es calcula que van passar-hi, en poc més de 48 hores, entre 300.000 i 500.000 persones. Després d'una llarga agonia a la seva residència oficial d'El Pardo i a l'hospital madrileny de La Paz, Francisco Franco Bahamonde va morir el 20 de novembre de 1975, als 82 anys d'edat.

Franco va ser enterrat a la basílica de Santa Maria del Valle de los Caídos, a la Serra de Guadarrama, a l'altar major, molt a prop del lloc d'enterrament de José Antonio Primo de Rivera. Al funeral d'Estat només van assistir 3 caps d'Estats estrangers. El dia 22 de novembre de 1975 el príncep Juan Carlos de Borbón jurava davant les Corts franquistes el seu càrrec de Rei d'Espanya, i lleialtat als Principios Fundamentales del Movimiento. El nou Rei va confirmar poc després a Carlos Arias Navarro com a cap del primer Govern de la monarquia restaurada.

Més apunts d'Història d'Espanya

Exàmens, temes i apunts de Història d'Espanya

Exámenes oficiales en PDF y soluciones: examenselectivitat.cat