Part III · Inglés PAU Castilla-La Mancha Ordinaria 2026

Tema: Use of English: transformación de frases · Del examen Ordinaria (2026)

Enunciado

PART III. USE OF ENGLISH

USE OF ENGLISH. (3 POINTS) (0.5 points for each correct answer). Choose SIX of these sentences and rewrite them starting with the words given. Only the first six will be corrected. No points will be given for the extra ones. Clearly identify the sentences you choose using the numbers here.

1.

I arrived late to the station. I missed the bus.

If

2.

My classmates haven't read this book before.

It

3.

Someone is painting our classroom now.

Our classroom

4.

It's a pity we don't go out more.

I wish

5.

Although it was windy, the students played football.

Despite

6.

"The school opened at 8:00 yesterday," Remi said.

Remi

7.

My uncle lives in Canada. He is a famous artist.

My uncle,

8.

The music was so loud that we couldn't talk.

It was

9.

Write the correct question for the underlined words: Sam ordered a new schoolbag last month.

Enunciado: Part III · Inglés PAU Castilla-La Mancha Ordinaria 2026

Solución

Según los criterios oficiales de corrección

1. I arrived late to the station. I missed the bus. Rewrite starting with 'If':

Solución: I hadn't arrived late to the station, I wouldn't have missed the bus.

2. My classmates haven't read this book before. Rewrite starting with 'It':

Solución: is the first time my classmates have read this book.

3. Someone is painting our classroom now. Rewrite starting with 'Our classroom':

Solución: is being painted now.

4. It's a pity we don't go out more. Rewrite starting with 'I wish':

Solución: we went out more.

5. Although it was windy, the students played football. Rewrite starting with 'Despite':

Solución: the wind, the students played football. / the windy weather, the students played football. / the fact that it was windy, the students played football.

6. "The school opened at 8:00 yesterday," Remi said. Rewrite starting with 'Remi':

Solución: said that the school had opened at 8:00 the day before. / said the school had opened at 8:00 the previous day.

7. My uncle lives in Canada. He is a famous artist. Rewrite starting with 'My uncle,':

Solución: who lives in Canada, is a famous artist. / who is a famous artist, lives in Canada.

8. The music was so loud that we couldn't talk. Rewrite starting with 'It was':

Solución: such loud music that we couldn't talk.

9. Write the correct question for the underlined words: Sam ordered a new schoolbag last month.

Solución: What did Sam order last month?

La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium

Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.

‹ Part III - Use of English · Extraordinaria 2026 · PART III. USE OF ENGLISH · Extraordinaria 2025 ›

Más ejercicios de Use of English: transformación de frases