Pregunta 1 · Historia del Arte PAU Baleares Ordinaria 2026
Tema: Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos · Del examen Ordinaria (2026)
Enunciado
PREGUNTA 1
Contestau les definicions referents a un context historicoartístic o de caràcter tècnic que s'ofereixen més avall. Responeu a 10 de les 20 definicions proposades amb el terme al qual corresponen. Cada qüestió té un valor de 0,2 punts (2 punts).
.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. Espai destinat a exercicis gimnàstics.
Solución: Palestra / Gimnàs
2. Relació de proporcions que les diferents parts guarden entre si i amb el conjunt de l'obra.
Solución: Cànon / Mòdul
3. Arc d'una circumferència superior a 180º amb el centre situat per sobre de la línia d'arrencada. Característic de l'art islàmic.
Solución: Arc de ferradura
4. Conjunt de gran cromatisme format per petits fragments de vidre acolorits subjectes per tires de plom que s'empra per tancar els finestrals de les esglésies o d'altres monuments.
Solución: Vitrall / Vidriera
5. Cadascuna de les peces que formen un arc.
Solución: Dovella
6. Conjunt de tècniques que tenen per finalitat perllongar la vida material de l'objecte i que tracten de retornar-li la seva forma i valors estètics. És una operació altament especialitzada.
Solución: Restauració / Conservació i restauració
7. A la casa romana, pati porticat on es troba l'impluvi. Recinte tancat i porticat que precedeix l'entrada d'alguns edificis.
Solución: Atri / Atrium
8. Bé d'interès cultural. Implica el reconeixement del valor màxim del patrimoni i la seva protecció integral.
Solución: Bé d'interès cultural / BIC
9. Conjunt de dues taules (de fusta, ivori, etc.) unides i decorades amb relleus o amb pintures.
Solución: Díptic
10. Escultura femenina que substitueix el fust d'una columna o un pilar.
Solución: Cariàtide
11. Estàtua grega d'època arcaica de marbre o bronze que representa una figura femenina.
Solución: Kore / Koré
12. Espai on es desenvolupava l'acció teatral. Característic de l'època clàssica.
Solución: Orquestra / Orchestra
13. Ornamentació escultòrica o pictòrica d'éssers fantàstics humans, vegetals i animals, completament entrellaçats formant un tot. Característica del Renaixement.
Solución: Grotesc / Grutesc
14. Objecte funerari en forma de caixa de gran diversitat de formes i decoració en el qual es col·loca el cos del difunt.
Solución: Sarcòfag
15. Símbols dels quatre evangelistes: Mateu (home o àngel), Marc (lleó), Lluc (bou), Joan (àguila).
Solución: Tetramorf
16. Coronament triangular d'una façana, un pòrtic, una porta o una finestra.
Solución: Frontó
17. Lloc on de manera permanent s'exhibeixen al públic col·leccions i objectes d'art. La seva tutela generalment està encomanada a l'Estat, a corporacions de dret públic o a entitats benèfiques o culturals.
Solución: Museu
18. Construcció o sistema de conducció d'aigües des de les fonts naturals, els rius o els pantans fins a les ciutats. Segons el desnivell que han de salvar es poden superposar dues o tres fileres d'arcades.
Solución: Aqüeducte
19. Construcció funerària monumental dedicada a persones il·lustres. Temple destinat al culte de tots els déus.
Solución: Panteó / Mausoleu
20. Tècnica pictòrica que consisteix a esquitxar amb pintura la superfície d'un llenç de manera espontània i enèrgica, és a dir, sense un esquema prefixat, de manera que aquest es converteixi en un «espai d'acció». Característica de l'expressionisme abstracte (Jackson Pollock).
Solución: Action painting / Dripping / Pintura d'acció / Degoteig
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Pregunta 1 · Extraordinaria 2026 · Pregunta 1 · Extraordinaria 2025 ›
Más ejercicios de Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos
- Pregunta 1 · Extraordinaria 2026
- Pregunta 1 · Extraordinaria 2025
- Pregunta 1 · Ordinaria 2025
- Exercici 1 · Extraordinaria 2024
- Ejercicio Opció A - 1 · Ordinaria 2024
- Ejercicio Opció B - 1 · Ordinaria 2024
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Extraordinaria 2023
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Extraordinaria 2023
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Ordinaria 2023
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Ordinaria 2023