Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Historia del Arte PAU Baleares Ordinaria 2023
Tema: Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos · Del examen Ordinaria (2023)
Enunciado
OPCIÓ A
1. Tria 10 definicions de les 20 que s'ofereixen més endavant i dona el terme al qual corresponen: escriu el número i la resposta corresponent. Per exemple: 1. Girola. Cada qüestió val 0,2 punts. Màxim per les deu qüestions: 2 punts. S'ha de contestar al quadern d'examen.
Definicions:
.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. Tipus d'ornamentació característica de l'arquitectura modernista catalana que consisteix en una mena de mosaic format a partir de fragments de rajoles trencades.
Solución: Trencadís
2. Volta generada pel desplaçament d'un arc de mig punt al llarg d'un eix longitudinal.
Solución: Volta de canó
3. Edifici civil de planta rectangular dedicat a l'administració de justícia i a les relacions comercials a la Roma clàssica. A partir de l'edicte de Milà, el model passarà íntegrament a l'arquitectura cristiana.
Solución: Basílica
4. Manifestació artística multidisciplinària originària de la dècada de 1950 que parteix de la provocació i l'improvisament amb la participació espontània del públic.
Solución: Happening / Performance / Art d'acció
5. A les antigues polis gregues, ciutat alta, fortificada, on s'aixecaven els temples.
Solución: Acròpoli / Acròpolis
6. A les catedrals i esglésies de peregrinació, passadís darrere el presbiteri resultat del perllongament de les naus laterals.
Solución: Deambulatori / Girola
7. Decoració formada per petits prismes juxtaposats verticalment amb la superfície inferior còncava que semblen estalactites i adornen cúpules, arcs, voltes i capitells. Característica de l'art islàmic.
Solución: Mocàrab / Muqarnas
8. Tècnica que permet obtenir per estampació imatges a partir d'una matriu o planxa. En funció del material emprat (fusta, pedra, metall), rep diferents noms (xilografia, litografia, aiguafort).
Solución: Gravat / Estampació
9. Cadascuna de les peces que formen un arc.
Solución: Dovella / Dovelles
10. Tècnica pictòrica que consisteix a esquitxar amb pintura la superfície d'un llenç de manera espontània i enèrgica, és a dir, sense un esquema prefixat, de manera que aquest es converteixi en un «espai d'acció». Característica de l'expressionisme abstracte americà (Jackson Pollock).
Solución: Action painting / Dripping / Degoteig
11. Petit absis. Sol tenir planta semicircular o poligonal, és coberta amb volta. Sovint disposada en sentit radial a l'absis de la capçalera de l'església.
Solución: Absidiola
12. Oval o marc en forma d'ametlla que envolta la figura de Crist o de la Mare de Déu en majestat. Característic de l'art romànic.
Solución: Màndorla / Ametlla mística
13. Part inferior d'un entaulament que es recolza directament sobre el capitell de les columnes.
Solución: Arquitrau
14. Columna amb el fust en sentit helicoidal. Característica de l'art barroc.
Solución: Columna salomònica / Salomònica
15. Tècnica utilitzada per a la pintura mural que s'aplica sobre el lliscat, de sorra i calç, mentre encara és humit, emprant colors trempats amb aigua.
Solución: Fresc / Pintura al fresc
16. En el món musulmà, edifici destinat a l'oració comunitària.
Solución: Mesquita
17. Espai destinat a exercicis gimnàstics.
Solución: Palestra / Gimnàs
18. Retaule que consta de més de tres taules. De vegades són articulats i es poden plegar sobre el plafó central.
Solución: Políptic
19. Cadascuna de les petites peces cúbiques de marbre, terra cuita, vidre, etc., que s'utilitzen per formar un mosaic.
Solución: Tessel·la / Tessel·les
20. Categoria particular de natura morta, d'alt valor simbòlic i religiós, característica de la pintura barroca. El seu missatge gira entorn de la inutilitat dels plaers mundans enfront de la certesa de la mort.
Solución: Vanitas
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Extraordinaria 2023 · Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Ordinaria 2023 ›
Más ejercicios de Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos
- Exercici 1 · Extraordinaria 2024
- Ejercicio Opció A - 1 · Ordinaria 2024
- Ejercicio Opció B - 1 · Ordinaria 2024
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Extraordinaria 2023
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Extraordinaria 2023
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Ordinaria 2023
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Extraordinaria 2022
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Extraordinaria 2022
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Ordinaria 2022
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Ordinaria 2022