Pregunta 1 · Historia del Arte PAU Baleares Ordinaria 2025
Tema: Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos · Del examen Ordinaria (2025)
Enunciado
PREGUNTA 1
Identificau el concepte que correspon a la definició proposada, referit a qüestions de caràcter tècnic, terminològic o iconogràfic, d'acord amb el context historicoartístic al qual pertany. Responeu a 10 de les 20 definicions proposades amb el terme corresponent. Cada qüestió té un valor de 0,2 punts. (2 punts en total)
.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. Tècnica pictòrica que consisteix a esquitxar amb pintura la superfície d'un llenç de manera espontània i enèrgica...
Solución: Dripping / Degoteig / Action painting
2. Símbols dels quatre evangelistes: Mateu (home o àngel), Marc (lleó), Lluc (bou), Joan (àguila).
Solución: Tetramorf
3. Plaça pública al centre de la ciutat grega, servia per al mercat i la reunió, era el centre neuràlgic de la vida ciutadana.
Solución: Àgora
4. Cadascun dels arcs que, superposats i amb un marcat atrompetament, se situen per sobre de l'obertura d'una porta o finestra al romànic i al gòtic.
Solución: Arquivolta / Arquivoltes
5. Bé d'Interès Cultural. Implica el reconeixement del valor màxim del patrimoni i la seva protecció integral.
Solución: BIC / Bé d'Interès Cultural
6. Edifici civil de planta rectangular dedicat a l'administració de justícia i a les relacions comercials a la Roma clàssica...
Solución: Basílica
7. Relació de proporcions que les diferents parts guarden entre si i amb el conjunt de l'obra.
Solución: Cànon
8. Escultura femenina que substitueix el fust d'una columna o un pilar.
Solución: Cariàtide
9. Tècnica de composició plàstica que consisteix a enganxar materials diversos (paper, fusta, teixits, filferro, etc.) en un suport pictòric.
Solución: Collage
10. Conjunt de dues taules (de fusta, ivori, etc.) unides i decorades amb relleus o amb pintures.
Solución: Díptic
11. Curvatura convexa donada al fust de la columna pels arquitectes grecs.
Solución: Èntasi
12. Espai on es desenvolupava l'acció teatral. Característic de l'època clàssica.
Solución: Escena / Skené / Prosceni / Orchestra
13. Ornamentació escultòrica o pictòrica d'éssers fantàstics humans, vegetals i animals, completament entrellaçats formant un tot. Característica del Renaixement.
Solución: Grotesc
14. Construcció o sistema de conducció d'aigües des de les fonts naturals, els rius o els pantans fins a les ciutats...
Solución: Aqüeducte
15. Edifici públic destinat a transaccions mercantils.
Solución: Llotja / Llotja de contractació
16. Torre d'una mesquita des d'on el muetzí crida a l'oració.
Solución: Minaret / Alminar
17. Lloc on de manera permanent s'exhibeixen al públic col·leccions i objectes d'art. La seva tutela generalment està encomanada a l'Estat...
Solución: Museu
18. Espai destinat a exercicis gimnàstics.
Solución: Palestra / Gimnàs
19. Sala o pòrtic que precedeix la naos en un temple clàssic.
Solución: Pronaos
20. Objecte funerari en forma de caixa de gran diversitat de formes i decoració en el qual es col·loca el cos del difunt.
Solución: Sarcòfag
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Pregunta 1 · Extraordinaria 2025 · Exercici 1 · Extraordinaria 2024 ›
Más ejercicios de Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos
- Pregunta 1 · Extraordinaria 2026
- Pregunta 1 · Ordinaria 2026
- Pregunta 1 · Extraordinaria 2025
- Exercici 1 · Extraordinaria 2024
- Ejercicio Opció A - 1 · Ordinaria 2024
- Ejercicio Opció B - 1 · Ordinaria 2024
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Extraordinaria 2023
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Extraordinaria 2023
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Ordinaria 2023
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Ordinaria 2023