Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Historia del Arte PAU Baleares Extraordinaria 2023
Tema: Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos · Del examen Extraordinaria (2023)
Enunciado
OPCIÓ B
1. Tria 10 definicions de les 20 que s'ofereixen més endavant i dona el terme al qual corresponen: escriu el número i la resposta corresponent. Per exemple: 1. Girola. Cada qüestió val 0,2 punts. Màxim per les deu qüestions: 2 punts. S'ha de contestar al quadern d'examen.
Definicions:
.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. Ornament en espiral característic del capitell jònic. També, en llenguatge genèric, s'utilitza com a sinònim de tot motiu decoratiu curvilini.
Solución: Voluta
2. Tipus d'ornamentació característica de l'arquitectura modernista catalana que consisteix en una mena de mosaic format a partir de fragments de rajoles trencades.
Solución: Trencadís
3. Conjunt de gran cromatisme format per petits fragments de vidre acolorits subjectes per tires de plom que s'empra per tancar els finestrals de les esglésies o d'altres monuments.
Solución: Vitrall / Vidriera
4. Volta generada pel desplaçament d'un arc de mig punt al llarg d'un eix longitudinal.
Solución: Volta de canó
5. Edifici civil de planta rectangular dedicat a l'administració de justícia i a les relacions comercials a la Roma clàssica. A partir de l'edicte de Milà, el model passarà íntegrament a l'arquitectura cristiana.
Solución: Basílica
6. Procediment pictòric en què els colors es dilueixen amb aigua que conté aglutinants (goma, ou), s'aplica sobre taula o mur i es pot retocar en eixut.
Solución: Tremp / Pintura al tremp
7. Manifestació artística multidisciplinària originària de la dècada de 1950 que parteix de la provocació i l'improvisament amb la participació espontània del públic.
Solución: Happening
8. Nau transversal o perpendicular d'una església que configura arquitectònicament la planta de creu llatina.
Solución: Transepte
9. A les antigues polis gregues, ciutat alta, fortificada, on s'aixecaven els temples.
Solución: Acròpoli / Acròpolis
10. A les catedrals i esglésies de peregrinació, passadís darrere el presbiteri resultat del perllongament de les naus laterals.
Solución: Girola / Deambulatori
11. En escultura, la figura o ornament que sobresurt del pla que forma el fons. Segons el gruix dels objectes representats es denomina baix relleu, mig relleu o alt relleu.
Solución: Relleu
12. Decoració formada per petits prismes juxtaposats verticalment amb la superfície inferior còncava que semblen estalactites i adornen cúpules, arcs, voltes i capitells. Característica de l'art islàmic.
Solución: Mocàrab / Mocàrabs
13. En l'arquitectura gòtica, torreta apiramidada i punxeguda que serveix de contrapès a l'empenta de l'arcbotant i accentua la verticalitat de l'edifici.
Solución: Pinacle
14. Tècnica que permet obtenir per estampació imatges a partir d'una matriu o planxa. En funció del material emprat (fusta, pedra, metall), rep diferents noms (xilografia, litografia, aiguafort).
Solución: Gravat / Estampació
15. Cadascuna de les peces que formen un arc.
Solución: Dovella
16. Mètode geomètric que permet representar l'espai tridimensional sobre l'espai bidimensional. Per a la seva formació té en compte les línies que convergeixen en un punt de fuga.
Solución: Perspectiva lineal / Perspectiva cònica / Perspectiva
17. Petit recinte d'una mesquita, proper al mihrab, destinat a les autoritats.
Solución: Maqsura / Macsura
18. Tècnica pictòrica que consisteix a esquitxar amb pintura la superfície d'un llenç de manera espontània i enèrgica, és a dir, sense un esquema prefixat, de manera que aquest es converteixi en un «espai d'acció». Característica de l'expressionisme abstracte americà (Jackson Pollock).
Solución: Action painting / Dripping / Pintura d'acció
19. Pòrtic amb columnes situat a l'àgora de les ciutats gregues.
Solución: Stoa / Estoa
20. Part de l'església tradicionalment reservada al clergat on es realitzen els cants.
Solución: Cor
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Extraordinaria 2023 · Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Ordinaria 2023 ›
Más ejercicios de Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos
- Pregunta 1 · Ordinaria 2025
- Exercici 1 · Extraordinaria 2024
- Ejercicio Opció A - 1 · Ordinaria 2024
- Ejercicio Opció B - 1 · Ordinaria 2024
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Extraordinaria 2023
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Ordinaria 2023
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Ordinaria 2023
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Extraordinaria 2022
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Extraordinaria 2022
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Ordinaria 2022