Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Historia del Arte PAU Baleares Extraordinaria 2023
Tema: Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos · Del examen Extraordinaria (2023)
Enunciado
OPCIÓ A
1. Tria 10 definicions de les 20 que s’ofereixen més endavant i dona el terme al qual corresponen: escriu el número i la resposta corresponent. Per exemple: 1. Girola. Cada qüestió val 0,2 punts. Màxim per les deu qüestions: 2 punts. S'ha de contestar al quadern d'examen.
Definicions (pots respondre les 10 que prefereixis; es puntuen les encertades fins a un màxim de 2 punts):
.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. A la mesquita, mur orientat cap a la Meca.
Solución: Alquibla / Qibla
2. Estàtua grega d’època arcaica de marbre o bronze que representa una figura femenina.
Solución: Kore
3. Dovella situada en la part central d'un arc.
Solución: Clau d'arc / Clau
4. Relació de proporcions que les diferents parts guarden entre si i amb el conjunt de l’obra.
Solución: Cànon
5. Pintura d’estudi que representa éssers inanimats (animals morts, fruites, vegetals i objectes).
Solución: Natura morta / Bodegó
6. Part de l’església situada a la capçalera, que sobresurt de la façana posterior i sol tenir planta semicircular o poligonal.
Solución: Absis
7. Construcció o sistema de conducció d’aigües des de les fonts naturals, els rius o els pantans fins a les ciutats. Segons el desnivell que han de salvar, es poden superposar dues o tres fileres d’arcades.
Solución: Aqüeducte
8. Arc d’una circumferència superior a 180º amb el centre situat per sobre de la línia d’arrencada. Característic de l’art islàmic.
Solución: Arc de ferradura
9. Filera de finestres que s’obren a la nau central des d’un passadís situat sobre les naus laterals.
Solución: Trifori
10. Tècnica característica de Leonardo da Vinci que consisteix a difuminar els contorns de les figures, amb la qual cosa s’aconsegueixen efectes atmosfèrics.
Solución: Sfumato / Esfumat
11. Símbols dels quatre Evangelistes: Mateu (home o àngel), Marc (lleó), Lluc (bou), Joan (àliga).
Solución: Tetramorf
12. Es tracta generalment d’una planta basilical amb voltes de creueria i amb les naus laterals de la mateixa altura que la central.
Solución: Planta de saló / Església de saló / Hallenkirche
13. Nínxol còncau emmarcat per columnes situat generalment a la part central de l’alquibla. La seva funció és orientar els precs dels fidels cap a la Meca.
Solución: Mihrab
14. Ornamentació escultòrica o pictòrica d’éssers fantàstics humans, vegetals i animals, completament entrellaçats formant un tot. Característica del Renaixement.
Solución: Grotesc / Grotescs
15. Tècnica pictòrica semblant a l’aquarel·la; es dissol el color en aigua, on s’afegeix un aglutinant (p. ex. goma aràbiga).
Solución: Guaix / Gouache
16. Columna o element vertical que divideix verticalment en dos el buit d’una obertura (un portal o un finestral).
Solución: Mainell / Partellums
17. Espai que envolta l’altar major d’una església, generalment elevat respecte de les naus.
Solución: Presbiteri
18. Construcció romana de caire civil destinada als banys.
Solución: Termes
19. En pintura, il·lusió òptica espacial a través de la qual sembla real allò que només està pintat.
Solución: Trompe-l'œil / Enganyatall
20. Volta generada pel creuament perpendicular de dues voltes de canó.
Solución: Volta d'aresta
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Opció B - 1 · Ordinaria 2024 · Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Extraordinaria 2023 ›
Más ejercicios de Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos
- Pregunta 1 · Extraordinaria 2025
- Pregunta 1 · Ordinaria 2025
- Exercici 1 · Extraordinaria 2024
- Ejercicio Opció A - 1 · Ordinaria 2024
- Ejercicio Opció B - 1 · Ordinaria 2024
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Extraordinaria 2023
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Ordinaria 2023
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Ordinaria 2023
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Extraordinaria 2022
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Extraordinaria 2022