Pregunta 1 · Historia del Arte PAU Baleares Extraordinaria 2026
Tema: Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos · Del examen Extraordinaria (2026)
Enunciado
PREGUNTA 1
Contestau les definicions referents a un context historicoartístic o de caràcter tècnic que s'ofereixen més avall. Responeu a 10 de les 20 definicions proposades amb el terme al qual corresponen. Cada qüestió té un valor de 0,2 punts (2 punts).
.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. En l'arquitectura gòtica, torreta apiramidada i punxeguda que serveix de contrapès a l'empenta de l'arcbotant i accentua la verticalitat de l'edifici.
Solución: Pinacle
2. Ornament en espiral característic del capitell jònic. També, en llenguatge genèric, s'utilitza com a sinònim de tot motiu decoratiu curvilini.
Solución: Voluta
3. Arc d'una circumferència superior a 180º amb el centre situat per sobre de la línia d'arrencada. Característic de l'art islàmic.
Solución: Arc de ferradura
4. Conjunt de gran cromatisme format per petits fragments de vidre acolorits subjectes per tires de plom que s'empra per tancar els finestrals de les esglésies o d'altres monuments.
Solución: Vitrall
5. Cadascuna de les peces que formen un arc.
Solución: Dovella
6. Conjunt de tècniques que tenen per finalitat perllongar la vida material de l'objecte i que tracten de retornar-li la seva forma i valors estètics. És una operació altament especialitzada.
Solución: Restauració
7. A la casa romana, pati porticat on es troba l'impluvi. Recinte tancat i porticat que precedeix l'entrada d'alguns edificis.
Solución: Atri
8. Finestra composta per dos o tres arcs i una o dues columnes amb capitells treballats. Característica de l'arquitectura gòtica.
Solución: Finestra coronella / Bífora
9. Edifici exempt circular, quadrat o poligonal on s'administrava el baptisme per immersió. Generalment amb coberta de cúpula. Antigament es construïa devora una església.
Solución: Baptisteri
10. Escultura femenina que substitueix el fust d'una columna o un pilar.
Solución: Cariàtide
11. Estàtua grega d'època arcaica de marbre o bronze que representa una figura femenina.
Solución: Kore
12. Espai on es desenvolupava l'acció teatral. Característic de l'època clàssica.
Solución: Escena / Skené / Prosceni
13. Ornamentació escultòrica o pictòrica d'éssers fantàstics humans, vegetals i animals, completament entrellaçats formant un tot. Característica del Renaixement.
Solución: Grotesc
14. Pilastra en forma de piràmide truncada i invertida, de vegades antropomorfa.
Solución: Estípit
15. Galeria oberta amb coberta sostinguda per pilars o columnes. Edifici públic destinat a transaccions mercantils.
Solución: Llotja
16. Coronament triangular d'una façana, un pòrtic, una porta o una finestra.
Solución: Frontó
17. Lloc on de manera permanent s'exhibeixen al públic col·leccions i objectes d'art. La seva tutela generalment està encomanada a l'Estat, a corporacions de dret públic o a entitats benèfiques o culturals.
Solución: Museu
18. Part posterior d'un temple grec sense comunicació amb la naos i oposada a la pronaos.
Solución: Opistòdom
19. Construcció funerària monumental dedicada a persones il·lustres. Temple destinat al culte de tots els déus.
Solución: Panteó
20. Part del teatre de forma semicircular o circular on es col·locava l'altar, el cor, els músics...
Solución: Orquestra
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
Más ejercicios de Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos
- Pregunta 1 · Ordinaria 2026
- Pregunta 1 · Extraordinaria 2025
- Pregunta 1 · Ordinaria 2025
- Exercici 1 · Extraordinaria 2024
- Ejercicio Opció A - 1 · Ordinaria 2024
- Ejercicio Opció B - 1 · Ordinaria 2024
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Extraordinaria 2023
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Extraordinaria 2023
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Ordinaria 2023
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Ordinaria 2023