Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Historia del Arte PAU Baleares Extraordinaria 2022

Tema: Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos · Del examen Extraordinaria (2022)

Enunciado

OPCIÓ B

1. Tria 10 definicions de les 20 que s'ofereixen més endavant i dona el terme al qual corresponen: escriu el número i la resposta corresponent. Per exemple: 1. Girola. Cada qüestió val 0,2 punts. Màxim per les deu qüestions: 2 punts. S'ha de contestar al quadern d'examen.

Definicions:

1.

Obra d'escultura, de pintura o mixta que se situa rere l'altar i serveix per ornamentar-lo. Les seves parts principals són: predel·la o bancal, pisos o cossos horitzontals, carrers verticals, guardapols, etc.

2.

Construcció romana de caire civil destinada als banys.

3.

Cadascuna de les petites peces cúbiques de marbre, terra cuita, vidre, etc., que s'utilitzen per formar un mosaic.

4.

Procediment pictòric en què els colors es dilueixen amb aigua que conté aglutinants (goma, ou), s'aplica sobre taula o mur i es pot retocar en eixut.

5.

Categoria particular de natura morta, d'alt valor simbòlic i religiós, característica de la pintura barroca. El seu missatge gira entorn de la inutilitat dels plaers mundans enfront de la certesa de la mort.

6.

Volta generada pel desplaçament d'un arc de mig punt al llarg d'un eix longitudinal.

7.

Ornament en espiral característic del capitell jònic. També, en llenguatge genèric, s'utilitza com a sinònim de tot motiu decoratiu curvilini.

8.

A la mesquita, mur orientat cap a la Meca.

9.

Edifici romà dedicat a espectacles públics com ara lluites de gladiadors, de feres..., amb un espai central obert (arena), mur de seguretat i grades (càvea).

10.

Dovella situada en la part central d'un arc.

11.

Decoració formada per petits prismes juxtaposats verticalment amb la superfície inferior còncava que semblen estalactites i adornen cúpules, arcs, voltes i capitells. Característica de l'art islàmic.

12.

A l'església cristiana, galeria construïda sobre les naus laterals.

13.

A les portalades de les esglésies, espai delimitat per la llinda i la primera arquivolta, que sol contenir escenes en relleu. / Espai interior d'un frontó.

14.

Revestiment de colors que cobreix les obres arquitectòniques o escultòriques.

15.

Element arquitectònic de suport vertical de secció no circular.

16.

Construcció funerària monumental dedicada a persones il·lustres. / Temple destinat al culte de tots els déus.

17.

Al fris dòric, peça quadrangular, generalment decorada, situada entre els tríglifs.

18.

Manifestació artística multidisciplinària originària de la dècada de 1950 que parteix de la provocació i l'improvisament amb la participació espontània del públic.

19.

Pòrtic amb columnes situat a l'àgora de les ciutats gregues.

20.

Edifici exempt circular, quadrat o poligonal on s'administrava el baptisme per immersió. Generalment amb coberta de cúpula. Antigament es construïa devora una església.

Enunciado: Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Historia del Arte PAU Baleares Extraordinaria 2022

Solución

Según los criterios oficiales de corrección

1. Obra d'escultura, de pintura o mixta que se situa rere l'altar i serveix per ornamentar-lo. Les seves parts principals són: predel·la o bancal, pisos o cossos horitzontals, carrers verticals, guardapols, etc.

Solución: Retaule

2. Construcció romana de caire civil destinada als banys.

Solución: Termes

3. Cadascuna de les petites peces cúbiques de marbre, terra cuita, vidre, etc., que s'utilitzen per formar un mosaic.

Solución: Tessel·la

4. Procediment pictòric en què els colors es dilueixen amb aigua que conté aglutinants (goma, ou), s'aplica sobre taula o mur i es pot retocar en eixut.

Solución: Tremp / Pintura al tremp

5. Categoria particular de natura morta, d'alt valor simbòlic i religiós, característica de la pintura barroca. El seu missatge gira entorn de la inutilitat dels plaers mundans enfront de la certesa de la mort.

Solución: Vanitas

6. Volta generada pel desplaçament d'un arc de mig punt al llarg d'un eix longitudinal.

Solución: Volta de canó

7. Ornament en espiral característic del capitell jònic. També, en llenguatge genèric, s'utilitza com a sinònim de tot motiu decoratiu curvilini.

Solución: Voluta

8. A la mesquita, mur orientat cap a la Meca.

Solución: Quibla / Alquibla

9. Edifici romà dedicat a espectacles públics com ara lluites de gladiadors, de feres..., amb un espai central obert (arena), mur de seguretat i grades (càvea).

Solución: Amfiteatre

10. Dovella situada en la part central d'un arc.

Solución: Clau de volta / Clau

11. Decoració formada per petits prismes juxtaposats verticalment amb la superfície inferior còncava que semblen estalactites i adornen cúpules, arcs, voltes i capitells. Característica de l'art islàmic.

Solución: Mocàrabs

12. A l'església cristiana, galeria construïda sobre les naus laterals.

Solución: Tribuna / Trifori

13. A les portalades de les esglésies, espai delimitat per la llinda i la primera arquivolta, que sol contenir escenes en relleu. / Espai interior d'un frontó.

Solución: Timpà

14. Revestiment de colors que cobreix les obres arquitectòniques o escultòriques.

Solución: Policromia

15. Element arquitectònic de suport vertical de secció no circular.

Solución: Pilar / Pilastra

16. Construcció funerària monumental dedicada a persones il·lustres. / Temple destinat al culte de tots els déus.

Solución: Panteó

17. Al fris dòric, peça quadrangular, generalment decorada, situada entre els tríglifs.

Solución: Mètopa

18. Manifestació artística multidisciplinària originària de la dècada de 1950 que parteix de la provocació i l'improvisament amb la participació espontània del públic.

Solución: Happening / Performance

19. Pòrtic amb columnes situat a l'àgora de les ciutats gregues.

Solución: Estoa / Stoa

20. Edifici exempt circular, quadrat o poligonal on s'administrava el baptisme per immersió. Generalment amb coberta de cúpula. Antigament es construïa devora una església.

Solución: Baptisteri

La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium

Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.

‹ Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Extraordinaria 2022 · Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Ordinaria 2022 ›

Más ejercicios de Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos