Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Historia del Arte PAU Baleares Extraordinaria 2022
Tema: Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos · Del examen Extraordinaria (2022)
Enunciado
OPCIÓ A
1. Tria 10 definicions de les 20 que s'ofereixen més endavant i dona el terme al qual corresponen: escriu el número i la resposta corresponent. Per exemple: 1. Girola. Cada qüestió val 0,2 punts. Màxim per les deu qüestions: 2 punts.
Definicions (pots respondre les 10 que prefereixis; es comptabilitzaran fins a un màxim de 2 punts, 0,2 punts per encert):
.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. Arc format per dos segments d'arc d'igual radi que s'entrecreuen en angle agut. Característic de l'art gòtic.
Solución: Arc apuntat / Arc ogival
2. Tècnica de composició plàstica que consisteix a enganxar materials diversos (paper, fusta, teixits, filferro, etc.) en un suport pictòric.
Solución: Collage
3. Element ubicat sobre el fust de la comuna que sosté directament l'arquitrau. Sol estar decorat i adopta formes molt diverses.
Solución: Capitell
4. Església principal d'una diòcesi, seu del bisbe i del capítol catedralici.
Solución: Catedral / Seu
5. Plaça principal de les ciutats romanes on se celebrava el mercat i les reunions ciutadanes i on se situaven els edificis més importants del culte i la vida civil. Correspon a l'àgora grega.
Solución: Fòrum
6. Planta longitudinal d'una o tres naus (excepcionalment de cinc) amb la central més elevada.
Solución: Planta basilical / Basílica
7. Contraposició harmònica de parts relaxades i en tensió del cos humà quan està dret i en actitud de descans.
Solución: Contrapposto
8. Obra que consta de tres taules o fulles de material dur, de manera que les laterals es tanquen sobre la central.
Solución: Tríptic
9. Petit absis. Sol tenir planta semicircular o poligonal, és cobert amb volta. Sovint disposat a sentit radial a l'absis de la capçalera de l'església.
Solución: Absidiola
10. Nínxol còncau emmarcat per columnes situat generalment a la part central de l'alquible. La seva funció és orientar els precs dels fidels cap a la Meca.
Solución: Mihrab
11. Oval o marc en forma d'ametlla que envolta la figura de Crist o de la Mare de Déu en majestat. Característic de l'art romànic.
Solución: Màndorla
12. Cadascun dels arcs que, superposats i amb un marcat atrompetament, se situen per sobre de l'obertura d'una porta o finestra al romànic i al gòtic. Solen aparèixer decorats amb motius vegetals, geomètrics, historiats...
Solución: Arquivolta / Arquivoltes
13. Arc semicircular que té el centre en la línia d'arrencada.
Solución: Arc de mig punt
14. En escultura, representació de la part superior del cos humà: cap, coll i començament del tronc.
Solución: Bust
15. Sala que guarda l'estàtua de la divinitat al temple clàssic.
Solución: Naos / Cel·la
16. Curvatura convexa donada al fust de la columna pels arquitectes grecs.
Solución: Èntasi
17. Figura de pedra que sovint adopta formes humanes o d'animals fantàstics. Serveix per desguassar l'aigua procedent de canalons o teulades. Característica de l'art gòtic.
Solución: Gàrgola
18. Procediment pictòric que dissol els pigments en olis assecants (llinosa, nou...) i s'aplica sobre fusta o tela preparades. Van Eyck va perfeccionar la tècnica.
Solución: Pintura a l'oli / Oli
19. Tipus de perspectiva que intenta representar l'atmosfera que envolta els objectes difuminant els contorns i fent que els colors perdin intensitat a mesura que s'allunyen.
Solución: Perspectiva aèria / Sfumato
20. Espai que envolta l'altar major d'una església, generalment elevat respecte de les naus.
Solución: Presbiteri
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Ordinaria 2023 · Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Extraordinaria 2022 ›
Más ejercicios de Vocabulario artístico y patrimonio: definiciones de términos
- Ejercicio Opció B - 1 · Ordinaria 2024
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Extraordinaria 2023
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Extraordinaria 2023
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Ordinaria 2023
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Ordinaria 2023
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Extraordinaria 2022
- Ejercicio Opció A - Exercici 1 · Ordinaria 2022
- Ejercicio Opció B - Exercici 1 · Ordinaria 2022
- Exercici 1 · Extraordinaria 2021
- Exercici 1 · Ordinaria 2021