Ejercicio Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Suplente 2022

Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Suplente (2022)

Enunciado

TEXT 1: BUSKING: STREET MUSICIANS IN DUBLIN

1 People who come to Dublin for the first time may be surprised by the huge number of street performers or buskers, especially

2 on the tourist-packed Grafton Street. They have become part of Dublin's cultural life.

3 Musicians from all over the world compete to be heard on Grafton Street, playing everything from authentic Irish folk to modern

4 punk. Playing on Grafton Street isn't like any other busking experience. It's one of the busiest streets in Europe, with over 9,000

5 pedestrians passing through every hour —each one could be receptive or rude, generous or quite the opposite.

6 The increased popularity of busking in Dublin has also brought with it legislation; performers pay for the privilege to play on

7 Grafton Street (a permit costs €30 a year) and follow strict regulations. Each busker can only play for one hour before moving on

8 and can't return within 100 metres of any of their previous locations until the following day.

9 The musicians queue, sometimes for hours, for one of the best-designated spots. They're also in direct competition with other

10 buskers along the street playing at the same time, which ensures that everyone who performs here puts their full heart and soul

11 into it.

12 A unique interrelation between buskers and fans occurs only in the streets, with no security staff, no VIP seats, or entrance

13 fee. Christmas Eve, for instance, is a really good time to visit Grafton Street, as megastars like Bono and Glen Hansard have been

14 known to turn up and play for charity. If you like what you're hearing, leave a tip —€2 or €3 is typical, but more is obviously

15 welcomed, especially if you stay for a while.

CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)

1.

According to the text, Grafton Street is the place where...

2.

In order to play on Grafton Street, buskers must...

ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)

3.

Street performers always get a positive response from the audience.

4.

The best locations on Grafton Street are booked in advance.

5.

Sometimes celebrities show up unannounced to tip the buskers.

6.

The longer you admire a performance, the bigger your tip should be.

7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

7.1.

7.2.

8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

8.1.

8.2.

Enunciado: Ejercicio Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Suplente 2022

Solución

Según los criterios oficiales de corrección

1. According to the text, Grafton Street is the place where...

Solución: (a) buskers can be heard by many people.

2. In order to play on Grafton Street, buskers must...

Solución: (b) change spots every hour.

3. Street performers always get a positive response from the audience.

Solución: FALSE: "(It's one of the busiest streets in Europe, with over 9,000 pedestrians passing through every hour —) each one could be receptive or rude, generous or quite the opposite." (line 5)

4. The best locations on Grafton Street are booked in advance.

Solución: FALSE: "The musicians queue, sometimes for hours, for one of the best-designated spots." (line 9)

5. Sometimes celebrities show up unannounced to tip the buskers.

Solución: FALSE: "(Christmas Eve, for instance, is a really good time to visit Grafton Street,) as megastars like Bono and Glen Hansard have been known to turn up and play for charity." (lines 13-14)

6. The longer you admire a performance, the bigger your tip should be.

Solución: TRUE: "(If you like what you're hearing, leave a tip —€2 or €3 is typical,) but more is obviously welcomed, especially if you stay for a while." (lines 14-15)

7.1. ONE SYNONYM FOR: "exceptional" (adjective).

Solución: unique

7.2. ONE OPPOSITE FOR: "polite" (adjective).

Solución: rude

8.1. ONE WORD MEANING: "to wait in a line in order to do something or get somewhere."

Solución: queue

8.2. ONE WORD MEANING: "a sum charged for a service."

Solución: fee

La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium

Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.

‹ Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Reserva 2022 · Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2022 ›

Más ejercicios de Comprensión Lectora