Ejercicio Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Reserva 2022

Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Reserva (2022)

Enunciado

TEXT 1: A PIZZA FOR THE QUEEN

1 Pizza Margherita, whose toppings resemble the colours of the Italian flag, red (tomato), white (mozzarella) and green (basil),

2 has an appealing story behind its name. It was created by Raffaele Esposito, a well-known pizza maker from Naples who owned

3 a tavern called Pizzeria di Pietro e Basta Cosi. Tomato-based pizza was then considered the food of the poor people of Naples

4 and mainly sold by the street vendors. In his book Le Coricollo, French author Alexandre Dumas noted the popularity of the tomato-

5 and-fish-based pizzas sold in the streets of Naples. People would eat watermelons in summer and pizza throughout the year.

6 According to the legend, Esposito was invited to the royal palace to prepare a pizza for Queen Margherita of Savoy, who had

7 travelled to Naples with King Umberto I. Esposito prepared three different pizzas, one of which used a combination of tomatoes,

8 mozzarella cheese and basil to emulate the red, white and green of the Italian flag. The Queen found this pizza absolutely delicious

9 and she is said to have sent a note of appreciation to the pizza maker, who then named the pizza after the Queen.

10 Although the authenticity of the story has been questioned by some people, it helped Neapolitan Pizza gain enduring popularity

11 and the presentation and fine taste of Esposito's Pizza Margherita made it one of the most recognizable symbols of Italian food

12 culture in the world. Some of the old traditional pizzerias still exist in Naples, and a trip to this capital city of the Campania region

13 must certainly include a visit to its historic pizzerias for both pizza and history lovers.

CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)

1.

According to the text, Alexandre Dumas wrote about...

2.

After Esposito made pizza for the Queen,...

ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)

3.

Only the wealthy could afford to eat pizza.

TRUE

FALSE

4.

People in Naples used to eat pizza only in summer.

TRUE

FALSE

5.

The Queen loved the pizza because it was named after her.

TRUE

FALSE

6.

The origins of the famous pizza Margherita are uncertain.

TRUE

FALSE

7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

7.1.

ONE SYNONYM FOR: "fame" (noun).

7.2.

ONE SYNONYM FOR: "imitate" (verb).

8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

8.1.

ONE WORD MEANING: "a piece of fabric that is used as a symbol of a nation."

8.2.

ONE WORD MEANING: "expression of gratitude or thankful recognition."

Enunciado: Ejercicio Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Reserva 2022

Solución

Según los criterios oficiales de corrección

3. Justification: Only the wealthy could afford to eat pizza.

Solución: "Tomato-based pizza was then considered the food of the poor people of Naples and mainly sold by the street vendors." (lines 3-4)

4. Justification: People in Naples used to eat pizza only in summer.

Solución: "People would eat watermelons in summer and pizza throughout the year." (line 5)

5. Justification: The Queen loved the pizza because it was named after her.

Solución: "(The Queen found this pizza absolutely delicious and she is said to have sent a note of appreciation to the pizza maker,) who then named the pizza after the Queen." (line 9)

6. Justification: The origins of the famous pizza Margherita are uncertain.

Solución: "Although the authenticity of the story has been questioned by some people (, it helped Neapolitan Pizza gain enduring popularity and the presentation and fine taste of Esposito's Pizza Margherita made it one of the most recognizable symbols of Italian food culture in the world)." (line 10)

7.1. ONE SYNONYM FOR: "fame" (noun).

Solución: popularity

7.2. ONE SYNONYM FOR: "imitate" (verb).

Solución: emulate

8.1. ONE WORD MEANING: "a piece of fabric that is used as a symbol of a nation."

Solución: flag

8.2. ONE WORD MEANING: "expression of gratitude or thankful recognition."

Solución: appreciation

1. According to the text, Alexandre Dumas wrote about...

Solución: a) the street-sold pizzas in one of his books.

2. After Esposito made pizza for the Queen, ...

Solución: d) one of his recipes became well-known all over the world.

3. True or False: Only the wealthy could afford to eat pizza.

Solución: FALSE

4. True or False: People in Naples used to eat pizza only in summer.

Solución: FALSE

5. True or False: The Queen loved the pizza because it was named after her.

Solución: FALSE

6. True or False: The origins of the famous pizza Margherita are uncertain.

Solución: TRUE

La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium

Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.

‹ Bloque A - Text 2 · Ordinaria Titular (Admisión) 2023 · Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Reserva 2022 ›

Más ejercicios de Comprensión Lectora