Ejercicio Texto 2: Is World Heritage in Danger? · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Titular (Acceso) 2023
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Titular (Acceso) (2023)
Enunciado
TEXT 2: IS WORLD HERITAGE IN DANGER?
1 In 2016 the city government of Vienna announced that a public-private partnership would build a new ice-skating rink just
2 outside the city's century-old concert hall.
3 Anyone visiting the place where Beethoven and Mozart met will notice two things immediately. First, the core of Vienna is an
4 architectural fantasy of baroque palaces, immaculate courtyards, and a neo-Gothic city hall. Second, Austrians love winter sports,
5 and ice-skating is as typically Viennese as symphonies and sausages. Therefore, the idea of a permanent ice rink would not have
6 been expected to cause controversy. However, the UNESCO World Heritage Committee decreed that the rink would undermine
7 the "outstanding universal value" of central Vienna.
8 Since 2001, Vienna's city center has been a World Heritage site, that is, one of the organization's 1,154 unique landmarks
9 around the globe. Since announcing its objection to the rink, the World Heritage Committee has kept Vienna on its "in danger" list,
10 joining fifty other sites, from the ancient villages of Syria to Everglades National Park in Florida. If the city fails to address the
11 committee's concerns satisfactorily, it risks being permanently "de-listed" as a UNESCO landmark.
12 UNESCO has recently had to confront a newer enemy: climate change. Here the organisation's resources to tackle the problem
13 are limited too. Last year, UNESCO was forced to threaten Australia with placing its legendary Great Barrier Reef on the "in danger"
14 list if its government did not work hard enough to reduce its greenhouse gas emissions.
15 Even though the World Heritage program may be imperfect and at times powerless, it remains relevant because of its main
16 philosophy: the world's diverse treasures require protection, since they cannot protect themselves.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9.
According to the text, the Viennese...
10.
According to the text,...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
It was believed that the Viennese would support the ice-skating rink project.
TRUE
FALSE
12.
Vienna needn't abandon the rink project to keep its World Heritage status.
TRUE
FALSE
13.
UNESCO has lately begun to address the impact of environmental issues.
TRUE
FALSE
14.
The UNESCO program cannot always achieve its goals.
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. According to the text, the Viennese...
Solución: (b) are very fond of ice-skating.
10. According to the text, ...
Solución: (c) Vienna's status as a World Heritage site is at risk.
11. Justification: It was believed that the Viennese would support the ice-skating rink project.
Solución: "(Therefore,) the idea of a permanent ice rink would not have been expected to cause controversy." (lines 5-6)
12. Justification: Vienna needn't abandon the rink project to keep its World Heritage status.
Solución: "If the city fails to address the committee's concerns satisfactorily, it risks being permanently 'de-listed' as a UNESCO landmark." (lines 10-11)
13. Justification: UNESCO has lately begun to address the impact of environmental issues.
Solución: "UNESCO has recently had to confront a newer enemy: climate change." (line 12)
14. Justification: The UNESCO program cannot always achieve its goals.
Solución: "Even though the World Heritage program may be imperfect and at times powerless (, it remains relevant because of its main philosophy.)" (line 15)
15.1. ONE OPPOSITE FOR: "approval" (noun)
Solución: objection
15.2. ONE OPPOSITE FOR: "succeed" (verb)
Solución: fail / fails
16.1. ONE WORD MEANING: "to state one's intention to take hostile action against someone"
Solución: threaten
16.2. ONE WORD MEANING: "something considered especially valuable, like a precious possession"
Solución: treasure / treasures
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Texto 1: War Letters · Ordinaria Titular (Acceso) 2023 · Bloque A - Text 1 · Ordinaria Titular (Admisión) 2023 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2023
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2023
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Suplente 2023
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Suplente 2023
- Ejercicio Texto 1: War Letters · Ordinaria Titular (Acceso) 2023
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Titular (Admisión) 2023
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Titular (Admisión) 2023
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Reserva 2022
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Reserva 2022
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2022