Ejercicio Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Titular (Admisión) 2022

Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Titular (Admisión) (2022)

Enunciado

TEXT 1: THE BEST TETRIS PLAYER IN THE WORLD

1 My brother Andy and I are regular Tetris players. We've been playing Tetris on our PlayStation for ages. However, we were

2 absolutely amazed when we found a YouTube video of the Classic Tetris World Championship in 2018. The competitors used

3 classic 80s Nintendo consoles; their speed at making decisions was genius. We became hooked. I was ten, and Andy thirteen.

4 Three years later, we qualified for the Tetris world championships and then competed against each other for the title!

5 The championship had begun in 2010, but things got interesting in 2018 when a 16-year-old dethroned the world champion.

6 After that, we began to play competitively; we would shout our scores at each other from our bedrooms. We've always been into

7 electronics, and Dad taught us to code when we were five. I'm a straight-A student, and maths is my favourite subject, so gaming

8 fits the way my mind works.

9 The final took place on a Sunday. I had an old-school TV in my room and played from an office chair; my brother sat in an old

10 rocking chair. We played five games, and I won during the decisive match. Andy walked across the hall into my room and gave

11 me a high five. With the $3,000 prize money, I bought a guitar and invested in cryptocurrency. I've also set up my own tournament,

12 Classic Tetris Brawl, and now sell my own merchandising, too.

13 I wasn't well known at school before but now I'm "the Tetris guy". I usually play Tetris once a day when school and homework

14 are done. As a 13-year-old world champion, I know that the key to success is learning what makes other players better than you.

CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)

1.

According to the text, the narrator...

2.

The narrator...

ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)

3.

Andy did not interact with his brother when playing Tetris at home.

TRUE

FALSE

4.

During the deciding game, the narrator didn't have the latest gaming equipment.

TRUE

FALSE

5.

His brother's reaction to being beaten was negative.

TRUE

FALSE

6.

Nowadays, the narrator gives priority to gaming over other duties.

TRUE

FALSE

7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

7.1.

ONE OPPOSITE FOR: "failure" (noun).

7.2.

ONE SYNONYM FOR: "addicted" (adjective).

8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

8.1.

ONE WORD MEANING: "to remove someone from a position of importance or power."

8.2.

ONE WORD MEANING: "the number of points achieved in a game or competition."

Enunciado: Ejercicio Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Titular (Admisión) 2022

Solución

Según los criterios oficiales de corrección

1. According to the text, the narrator...

Solución: (d) became very popular at school.

2. The narrator...

Solución: (b) is involved in business.

3. Andy did not interact with his brother when playing Tetris at home. (JUSTIFICATION)

Solución: "we would shout our scores at each other from our bedrooms." (line 6)

4. During the deciding game, the narrator didn't have the latest gaming equipment. (JUSTIFICATION)

Solución: "I had an old-school TV in my room and played from an office chair (; my brother sat in an old rocking chair)." (lines 9-10)

5. His brother's reaction to being beaten was negative. (JUSTIFICATION)

Solución: "Andy walked across the hall into my room and gave me a high five." (lines 10-11)

6. Nowadays, the narrator gives priority to gaming over other duties. (JUSTIFICATION)

Solución: "I usually play Tetris once a day, when school and homework are done." (lines 13-14)

7.1. ONE OPPOSITE FOR: "failure" (noun).

Solución: success

7.2. ONE SYNONYM FOR: "addicted" (adjective).

Solución: hooked

8.1. ONE WORD MEANING: "to remove someone from a position of importance or power."

Solución: dethrone / dethroned

8.2. ONE WORD MEANING: "the number of points achieved in a game or competition."

Solución: score / scores

La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium

Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.

‹ Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2022 · Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2022 ›

Más ejercicios de Comprensión Lectora