Bloque A - Text 2 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Titular (Acceso) 2022
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Titular (Acceso) (2022)
Enunciado
TEXT 2: GARUM IN THE 21 st CENTURY
1 In modern laboratories, scientists are working to recreate garum, a sauce made from putrefying fish that was beloved by the
2 ancient Greeks and Romans but hardly sounds appealing to 21st-century food lovers.
3 The Latin term garum could refer to both a sauce used in the cooking process —sometimes also called liquamen — and to a
4 condiment, made with the blood and viscera of fish, that writers such as Petronius, Ausonius and Seneca knew as garum sociorum
5 (" garum of the allies").
6 Archaeologists had been unsuccessful in extracting well-preserved garum at excavations in Tunisia and other Mediterranean
7 locations until Italian researchers in 2009 discovered six sealed dolia —large clay amphoras— in a building that they named the
8 Garum Shop at Pompeii. The eruption of Mount Vesuvius in AD 79 had buried the building under ash, thus perfectly preserving a
9 small liquamen factory.
10 Food technicians from the universities of Cadiz and Seville analysed the contents of the dolia at Pompeii and, using that
11 information and a liquamen recipe thought to have been written in the third century AD, produced what they claim is the first
12 scientific recreation of the 2,000-year-old fish sauce. This recreation is called Flor de Garum and is being sold in amphora-shaped
13 glass bottles throughout Spain. Chefs state that it supercharges dishes with a potent flavour.
14 It has been said that it is impossible to recreate definitive modern versions of these Roman ancient fish sauces, but at least
15 this is the first time in modern history that a scientific reconstruction of garum has been successfully achieved.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9.
According to the text,...
10.
According to the text, Flor de Garum is made using...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
Today, people would love the original garum.
TRUE
FALSE
12.
Garum could be used in two different ways in Roman cooking.
TRUE
FALSE
13.
Some garum amphoras were not destroyed due to volcanic activity.
TRUE
FALSE
14.
The new garum also helps to soften the taste of dishes.
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. According to the text, ...
Solución: (c) it is now possible to buy a version of garum.
10. According to the text, Flor de Garum is made using...
Solución: (c) data obtained from Pompeian dolia.
11. Today, people would love the original garum. (TRUE/FALSE)
Solución: FALSE
11. Justification: Today, people would love the original garum.
Solución: "(In modern laboratories, scientists are working to recreate garum, a sauce made from putrefying fish that was beloved by the ancient Greeks and Romans) but hardly sounds appealing to 21st-century food lovers." (line 2)
12. Garum could be used in two different ways in Roman cooking. (TRUE/FALSE)
Solución: TRUE
12. Justification: Garum could be used in two different ways in Roman cooking.
Solución: "The Latin term garum could refer to both a sauce used in the cooking process —sometimes also called liquamen— and to a condiment, made with the blood and viscera of fish, (that writers such as Petronius, Ausonius and Seneca knew as garum sociorum ("garum of the allies"))." (lines 3-4)
13. Some garum amphoras were not destroyed due to volcanic activity. (TRUE/FALSE)
Solución: TRUE
13. Justification: Some garum amphoras were not destroyed due to volcanic activity.
Solución: "The eruption of Mount Vesuvius in AD 79 had buried the building under ash, thus perfectly preserving a small liquamen factory." (lines 8-9)
14. The new garum also helps to soften the taste of dishes. (TRUE/FALSE)
Solución: FALSE
14. Justification: The new garum also helps to soften the taste of dishes.
Solución: "Chefs state that it supercharges dishes with a potent flavour." (line 13)
15.1. ONE SYNONYM FOR: "esteemed" (adjective).
Solución: beloved
15.2. ONE SYNONYM FOR: "rotten" (adjective).
Solución: putrefying
16.1. ONE WORD MEANING: "a building in which goods are manufactured."
Solución: factory
16.2. ONE WORD MEANING: "to close tightly so that nothing can enter or leak."
Solución: seal / sealed
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2022 · Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2022 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Reserva 2022
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Reserva 2022
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2022
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2022
- Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2022
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2022
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2022
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2022
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2022
- Ejercicio Text 1: The Hermitage Cats · Ordinaria Suplente 2022