Bloque A - Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Titular (Acceso) 2022

Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Titular (Acceso) (2022)

Enunciado

TEXT 1: JOSÉ ADOLFO QUISOCALA IS CHANGING THE WORLD

1 When he was seven, José Adolfo Quisocala created a bank for school friends in his hometown of Arequipa, Peru, to save

2 money to buy books, stationery and uniforms. Now, nine years later, the Bartselana Student Bank has 6,700 customers, all aged

3 under 18. All these children can add more money to their savings by taking plastic and paper to recycle to school bus stops —the

4 money is automatically credited to their bank accounts. Every month, the bank recycles between 15 and 16 tons of paper and

5 plastic.

6 The idea came to Quisocala when he saw children begging at traffic lights and wondered how he could help them and their

7 families earn and save, and at the same time recycle household rubbish that would otherwise become litter. He left school to

8 pursue his idea, but it was worth it, he says. “In my town, I considerably reduced the level of child poverty, the school drop-out rate

9 and environmental pollution.”

10 Quisocala also helped create the Bartselana Foundation, which turns donations of recyclable waste from local companies into

11 funds to combat child hunger and improve education. The foundation has been making free online educational videos lately, which

12 they put out via social media, explaining how to distinguish different types of plastic and paper for recycling, for example. “This is

13 relevant information which is not taught at school so we make it public and free to watch,” says Quisocala.

14 Now 16, he plans to pass the bank to another young executive in order to go to university. He intends to continue his social

15 activism, working with the “least-favoured or forgotten groups in Latin America” and helping them benefit from carrying out

16 environmental services.

CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)

1.

José Adolfo started the bank...

2.

The Bartselana Student Bank has been operating...

ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)

3.

Customers can get loans from the Bartselana Student Bank by recycling.

Statement 3 is:

4.

José Adolfo wanted to help kids in need while reducing waste in his city.

Statement 4 is:

5.

The initiative developed by José Adolfo also involves businesses in Arequipa.

Statement 5 is:

6.

José Adolfo is currently planning to improve living conditions in other countries.

Statement 6 is:

7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

7.1.

7.2.

8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

8.1.

8.2.

Enunciado: Bloque A - Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Titular (Acceso) 2022

Solución

Según los criterios oficiales de corrección

1. José Adolfo started the bank...

Solución: (d) to help his friends pay for their education.

2. The Bartselana Student Bank has been operating...

Solución: (b) only for minors.

3. Customers can get loans from the Bartselana Student Bank by recycling.

Solución: FALSE (line 3) “All these children can add more money to their savings by taking plastic and paper to recycle to school bus stops (—the money is automatically credited to their bank accounts).”

4. José Adolfo wanted to help kids in need while reducing waste in his city.

Solución: TRUE (lines 6-7) “The idea came to Quisocala when he saw children begging at traffic lights and wondered how he could help them (and their families) earn and save, and at the same time recycle household rubbish (that would otherwise become litter).”

5. The initiative developed by José Adolfo also involves businesses in Arequipa.

Solución: TRUE (lines 10-11) “Quisocala also helped create the Bartselana Foundation, which turns donations of recyclable waste from local companies into funds to combat child hunger and improve education.”

6. José Adolfo is currently planning to improve living conditions in other countries.

Solución: TRUE (lines 14-16) “He intends to continue his social activism, working with the 'least-favoured or forgotten groups in Latin America' and helping them benefit from carrying out environmental services.”

7.1. ONE SYNONYM FOR: “client” (noun).

Solución: customer / customers

7.2. ONE OPPOSITE FOR: “increase” (verb).

Solución: reduce / reduced

8.1. ONE WORD MEANING: “to ask for money or food when being in need.”

Solución: beg / begging

8.2. ONE WORD MEANING: “writing materials and office supplies.”

Solución: stationery

La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium

Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.

‹ Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2022 · Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2022 ›

Más ejercicios de Comprensión Lectora