Bloque A - Text 1 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Titular (Admisión) 2023
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Titular (Admisión) (2023)
Enunciado
TEXT 1: MYSTERIOUS STRANGER
1 The customer sat on the terrace, sipping lemonade and pretending to look at a holiday brochure. His sunglasses masked his
2 eyes, but I knew he wasn't reading it: he hadn't turned a page for the last fifteen minutes.
3 As I brought him his order of grilled beef, he coughed up a simple "thank you" and hardly paid attention to me. I tried not to
4 stare at the tiny scar across his cheek. I walked back inside with my empty tray, shaking my head. He seemed familiar, but I
5 couldn't quite remember where from.
6 Then it hit me. The car accident. The mysterious stranger who had helped me out of my smashed car, just before it exploded
7 on that crucial night. I rushed back to his table. He was gone. As I was removing the remains of his lunch, I lifted his plate and
8 found a small envelope underneath, along with a card: "I am deeply grateful to you. The night of your accident, I was on my way
9 to rob a jewelry store. Saving your life brought things back in perspective. I now live an honest life, thanks to you."
10 I shivered. The night of my car accident I was heading for an interview in a dance club that had a terrible reputation. Missing
11 that job interview and seeing human kindness through his heroic gesture made me see things differently and change my life.
12 I opened the envelope. Among a bunch of one-dollar bills, there was a brand-new thousand-dollar bill with a pen mark
13 underlining the printed words "In God We Trust." I said a silent prayer for him and got back to work, smiling.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1.
According to the text, the mysterious stranger was...
2.
According to the text, the stranger...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
The narrator found the stranger's eyes attractive.
TRUE
FALSE
4.
The stranger had a birthmark on his face.
TRUE
FALSE
5.
The narrator never got to his/her destination on the night of the accident.
TRUE
FALSE
6.
After the mysterious visit, the narrator decided to take the rest of the day off.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
7.2.
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
8.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. According to the text, the mysterious stranger was...
Solución: (c) the person who saved the narrator's life.
2. According to the text, the stranger...
Solución: (b) left the narrator a generous gift with a message.
3. The narrator found the stranger's eyes attractive.
Solución: FALSE: "His sunglasses masked his eyes (, but I knew he wasn't reading it: he hadn't turned a page for the last fifteen minutes.)" (lines 1-2)
4. The stranger had a birthmark on his face.
Solución: FALSE: "I tried not to stare at the tiny scar across his cheek." (lines 3-4)
5. The narrator never got to his/her destination on the night of the accident.
Solución: TRUE: "Missing that job interview (and seeing human kindness through his heroic gesture made me see things differently and change my life.)" (lines 10-11)
6. After the mysterious visit, the narrator decided to take the rest of the day off.
Solución: FALSE: "I (said a silent prayer for him and) got back to work (, smiling.)" (line 13)
7.1. ONE SYNONYM FOR: “blow up” (verb)
Solución: explode / exploded
7.2. ONE OPPOSITE FOR: “lower” (verb)
Solución: lift / lifted
8.1. ONE WORD MEANING: “to take something or somebody away from a place”
Solución: remove / removing
8.2. ONE WORD MEANING: “the quality of being friendly, generous, and considerate”
Solución: kindness
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Texto 2: Is World Heritage in Danger? · Ordinaria Titular (Acceso) 2023 · Bloque A - Text 2 · Ordinaria Titular (Admisión) 2023 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2023
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Suplente 2023
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Suplente 2023
- Ejercicio Texto 1: War Letters · Ordinaria Titular (Acceso) 2023
- Ejercicio Texto 2: Is World Heritage in Danger? · Ordinaria Titular (Acceso) 2023
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Titular (Admisión) 2023
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Reserva 2022
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Reserva 2022
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2022
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2022