Ejercicio Text 1: Disney Princesses: Now and Then · Inglés PAU Andalucía Examen H 2020
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Examen H (2020)
Enunciado
TEXT 1: DISNEY PRINCESSES: NOW AND THEN
1 Linguists Carmen Fought and Karen Eisenhauer have analyzed all the dialogue from the Disney princess films. “A lot of young
2 girls watch these movies, often on constant repeat, so we should examine what the films are teaching about gender roles”, says
3 Fought. “Girls aren’t born liking a pink dress. At some point we teach them. So a big question is where girls get their ideas about
4 being girls”.
5 To modern eyes, the classic trio of Disney princess films —Snow White, Cinderella and Sleeping Beauty— are painfully
6 retrograde. However, in them women speak as much as, or even more than men. When Disney released The Little Mermaid, critics
7 praised this modern heroine for thinking and acting independently, even rebelliously. And yet, men make up 68% of the dialogue.
8 In the princess movies that followed —Beauty and the Beast, Pocahontas and Mulan— the women speak even less. On average,
9 male characters have three times as many lines as women in those films.
10 Fortunately, newer films like Tangled and Brave are better at giving dialogue to men and women in equal shares. Furthermore,
11 what the characters say in those dialogues is also in the right direction. The classic Disney princess films were focused on physical
12 appearance: 55% of the compliments that women received referred to their looks. By contrast, in the latest films Merida, Elsa or
13 Rapunzel are admired for their skills or achievements.
14 Disney is clearly proud of its efforts to modernize the princess movie genre, but it still has a lot of work to do. “It’s also important”,
15 the linguists say, “to consider the kinds of worlds these princesses inhabit and who has the power in them”.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1.
The classic trio of Disney princess films...
2.
The latest Disney princesses...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
Many girls love to watch their favourite Disney movies over and over.
4.
According to the text, girls have an instinct for pink color.
5.
The Little Mermaid is depicted as a free and autonomous person.
6.
Fought and Eisenhauer think that attention should be paid to the worlds in which princesses live.
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
7.2.
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
8.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. The classic trio of Disney princess films...
Solución: (d) pays a lot of attention to female beauty.
2. The latest Disney princesses...
Solución: (a) don’t convey the same image of women as their predecessors.
3. Many girls love to watch their favourite Disney movies over and over.
Solución: TRUE (lines 1-2) “A lot of young girls watch these movies, often on constant repeat...”
4. According to the text, girls have an instinct for pink color.
Solución: FALSE (line 3) “Girls aren’t born liking a pink dress. At some point we teach them.”
5. The Little Mermaid is depicted as a free and autonomous person.
Solución: TRUE (lines 6-7) “(When Disney released) The Little Mermaid, critics praised this modem heroine for thinking and acting independently, even rebelliously.”
6. Fought and Eisenhauer think that attention should be paid to the worlds in which princesses live.
Solución: TRUE (lines 14-15) “It’s also important”, the linguists say, “to consider the kinds of worlds these princesses inhabit and who has the power in them”.
7.1. ONE SYNONYM FOR “monster” (noun)
Solución: beast
7.2. ONE SYNONYM FOR “accomplishment” (noun)
Solución: achievement / achievements
8.1. ONE WORD MEANING “to issue (a record, film, book, etc.) for sale or circulation”
Solución: release / released
8.2. ONE WORD MEANING “an expression of esteem, affection or admiration”
Solución: compliment / compliments
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Text 2: The Seises · Examen G 2020 · Ejercicio Text 2: Spanish Guiri · Examen H 2020 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Text 2 · Examen E 2020
- Bloque A - Text 1 · Examen F 2020
- Bloque A - Text 2 · Examen F 2020
- Ejercicio Text 1: Cult Films · Examen G 2020
- Ejercicio Text 2: The Seises · Examen G 2020
- Ejercicio Text 2: Spanish Guiri · Examen H 2020
- Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2020
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2020
- Ejercicio Text 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2020
- Ejercicio Text 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2020