Ejercicio Text 1 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Titular (Acceso) 2020
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Titular (Acceso) (2020)
Enunciado
TEXT 1: A BRIEF HISTORY OF CHOCOLATE
1 When we hear the word chocolate, we imagine a bar or a box of bonbons. The verb that comes to mind is probably ‘eat’, not
2 ‘drink’, and the most suitable adjective would seem to be ‘sweet’. But for about 90 percent of chocolate’s long history, it was strictly
3 a drink, and sugar did not have anything to do with it.
4 It is hard to determine exactly when chocolate was born, but it seems clear that it was very appreciated from the start. Both
5 the Mayans and Aztecs believed the cacao bean had magical properties, suitable for use in the most sacred rituals of birth, marriage
6 and death. Legend says that the Aztec king Moctezuma tragically mistook Spanish conqueror Cortés for a reincarnated god and
7 welcomed him with a banquet that included drinking chocolate. Explorers did not like chocolate at first —one described it as "a
8 bitter drink for pigs". However, the drink became very popular after it was mixed with sugar or honey years after in Spain.
9 By the 17th century, chocolate was a fashionable drink in Europe, believed to have nutritious, medicinal and aphrodisiac
10 properties. However, it remained largely a privilege of the rich. In North America, chocolate was so valued during the War of
11 Independence that it was included in soldiers’ rations and even used as part of their pay.
12 In the 20th century, the word chocolate expanded to include a range of affordable treats with more sugar and additives than
13 actual cacao in them. However, there is currently a growing interest in high-quality and handmade chocolates, as well as in
14 sustainable and effective cacao farming methods.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1. Originally, chocolate...
2. Some native American peoples used chocolate...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. Originally, chocolate...
Solución: (d) was not sweet.
2. Some native American peoples used chocolate...
Solución: (a) in ceremonies.
3. Moctezuma received Cortés with a meal.
Solución: ...and welcomed him with a banquet that included drinking chocolate.
4. Chocolate was immediately appreciated by Cortés and his men.
Solución: Explorers did not like chocolate at first —one described it as "a bitter drink for pigs".
5. Cacao has been used as a means of payment.
Solución: In North America, chocolate was so valued during the War of Independence that it was included in soldiers' rations and even used as part of their pay.
6. The word chocolate is now used to refer to food that only contains cacao.
Solución: ...the word chocolate expanded to include a range of affordable treats with more sugar and additives than actual cacao in them.
7.1. ONE SYNONYM FOR “appropriate” (adjective):
Solución: suitable
7.2. ONE SYNONYM FOR “therapeutic” (adjective):
Solución: medicinal
8.1. ONE WORD MEANING “amount of food that is given to a person for one day”:
Solución: ration / rations
8.2. ONE WORD MEANING “having a cost that is not too high”:
Solución: affordable
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2020 · Ejercicio Text 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2020 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Ejercicio Text 2: The Seises · Examen G 2020
- Ejercicio Text 1: Disney Princesses: Now and Then · Examen H 2020
- Ejercicio Text 2: Spanish Guiri · Examen H 2020
- Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2020
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2020
- Ejercicio Text 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2020
- Ejercicio Text 1: A Cheese that Tastes of Future · Ordinaria Titular (Admisión) 2020
- Ejercicio Text 2: K(orean)-Pop · Ordinaria Titular (Admisión) 2020
- Bloque A - Text 1 · Reserva X (Acceso) 2020
- Bloque A - Text 2 · Reserva X (Acceso) 2020