Ejercicio Text 2: Spanish Guiri · Inglés PAU Andalucía Examen H 2020
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Examen H (2020)
Enunciado
TEXT 2: SPANISH GUIRI
1 The word guiri is commonly used in Spain to describe a certain type of traveler, a foreign tourist who struggles to understand
2 the local culture, or someone from abroad who, once retired, decides to move here.
3 Apparently, the word guiri took on its current meaning thanks to a man named Gary Bedell. Bedell was born in Canada in 1954
4 and learned Spanish at a young age. He joined Canada's diplomatic service, and in 1992, he oversaw the Canadian pavilion at
5 the Universal Exposition of Seville (Expo'92). During the six months the Expo was on, the Canadian diplomat got to know the city.
6 He discovered Andalusian beers and took long walks across the city. Bedell has now lived in Spain for more than 20 years. In an
7 interview, he claimed "Andalusians have everything". While Gary is his birth name, he became known as Guiri in Seville. Bedell
8 took on the nickname and used it in his favor —for a while, it was even part of the name of his travel website on Spain, The guiri's corner.
10 Today everyone uses the word in their own way to refer to tourists. It is not insulting, but it is also difficult to give it an entirely
11 positive meaning. In a recent Twitter debate, one user who identified himself as a foreign visitor to Spain argued that the word
12 perpetuates unfair stereotypes. According to him, the Spanish use the word to describe tourists who travel across Spain eating
13 "fluorescent paella" and going to bars no local would ever enter. In other words, he said, the word is used to describe someone
14 who is not one of us, and will never be.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9.
According to the text, the word guiri...
10.
Gary Bedell...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
.
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. According to the text, the word guiri...
Solución: (b) is not used in the same way by everyone.
10. Gary Bedell...
Solución: (b) spoke Spanish before he arrived.
11. According to the text, guiri can refer to a senior foreigner who lives in Spain.
Solución: TRUE
11. Justification: According to the text, guiri can refer to a senior foreigner who lives in Spain.
Solución: "The word guiri (...) or someone from abroad who, once retired, decides to move here." (lines 1-2)
12. Bedell first came to Spain for business.
Solución: TRUE
12. Justification: Bedell first came to Spain for business.
Solución: "in 1992, he oversaw the Canadian pavilion at the Universal Exposition of Seville (Expo'92)" (lines 4-5)
13. Bedell really hated being called Guiri.
Solución: FALSE
13. Justification: Bedell really hated being called Guiri.
Solución: "Bedell took on the nickname and used it in his favor." (lines 7-8)
14. The word guiri is neither completely negative nor totally favourable.
Solución: TRUE
14. Justification: The word guiri is neither completely negative nor totally favourable.
Solución: "It is not insulting, but it is also difficult to give it an entirely positive meaning." (lines 10-11)
15.1. ONE SYNONYM FOR "completely" (adverb).
Solución: entirely
15.2. ONE OPPOSITE FOR "death" (noun).
Solución: birth
16.1. ONE WORD MEANING "to try very hard to do something difficult"
Solución: struggles / struggle
16.2. ONE WORD MEANING "a meeting at which a journalist asks somebody questions"
Solución: interview
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Text 1: Disney Princesses: Now and Then · Examen H 2020 · Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2020 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Text 1 · Examen F 2020
- Bloque A - Text 2 · Examen F 2020
- Ejercicio Text 1: Cult Films · Examen G 2020
- Ejercicio Text 2: The Seises · Examen G 2020
- Ejercicio Text 1: Disney Princesses: Now and Then · Examen H 2020
- Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2020
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2020
- Ejercicio Text 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2020
- Ejercicio Text 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2020
- Ejercicio Text 1: A Cheese that Tastes of Future · Ordinaria Titular (Admisión) 2020