Ejercicio Text 2: The Seises · Inglés PAU Andalucía Examen G 2020
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Examen G (2020)
Enunciado
TEXT 2: THE SEISES
1 Twice a year, ten choir boys dance The Dance of the Six at the Cathedral of Seville. Known as The Seises, they have been
2 dancing at least from the very beginning of the 16th century. Why is it called The Dance of the Six if there are ten dancers? The
3 name derives from the original number of performers. They were six dancers dancing to the sound of singing and a percussion
4 instrument typical of flamenco music, the castanets. They have kept their name for the sake of tradition.
5 The music has also changed considerably. The present orchestra music is very charming but does not sound very 16th-
6 century-like. As for the costume, the boys are dressed with traditional page clothing that varies colour according to the feast.
7 In 1685, the Bishop of the local church ordered the dance to be suppressed because he considered it a legacy of pagan culture.
8 The decision was not very popular, as the dance had been part of the Cathedral's life for many years and was greatly admired in
9 the city. Determined not to lose what for them was a very important tradition, the Cathedral authorities appealed to the Pope for
10 the dance to continue. Thanks to their determination, the dance was finally allowed to continue seventeen years later. There was
11 one condition, though: when the kids' clothes wore out, the dance had to stop.
12 Of course, the clothes never wore out, for people took care to repair them again and again. That is why the original material
13 has ever since been replaced so many times, but never all at once.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9.
The dance was once prohibited because...
A
(a) the public considered it inappropriate.
B
(b) local religious authority considered it inappropriate.
C
(c) dancers complained about their clothes.
D
(d) the Pope complained about it.
10.
According to the text, the Pope allowed the dance to continue...
A
(a) if dancers wore different clothes.
B
(b) without any restrictions.
C
(c) if people paid for the clothes.
D
(d) till the clothes deteriorated.
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
The Seises dance in two different churches in Seville every year.
TRUE
FALSE
12.
There have been ten dancers from the very beginning.
TRUE
FALSE
13.
The colour of The Seises' costume is not always the same.
TRUE
FALSE
14.
The decision to let the dance go on was made immediately.
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. The dance was once prohibited because...
Solución: (b) local religious authority considered it inappropriate.
10. According to the text, the Pope allowed the dance to continue...
Solución: (d) till the clothes deteriorated.
11. The Seises dance in two different churches in Seville every year.
Solución: FALSE (line 1) "Twice a year, ten choir boys dance The Dance of the Six at the Cathedral of Seville."
12. There have been ten dancers from the very beginning.
Solución: FALSE (lines 3-4) "They were six dancers dancing to the sound of singing and a percussion instrument typical of flamenco music, the castanets."
13. The colour of The Seises' costume is not always the same.
Solución: TRUE (line 6) "the boys are dressed with traditional page clothing that varies colour according to the feast."
14. The decision to let the dance go on was made immediately.
Solución: FALSE (line 10) "...the dance was finally allowed to continue seventeen years later."
15.1. ONE OPPOSITE FOR "unpleasant" (adjective)
Solución: charming
15.2. ONE SYNONYM FOR "let" (verb)
Solución: allow / allowed
16.1. ONE WORD MEANING "an organised group of singers, especially for singing in church services"
Solución: choir
16.2. ONE WORD MEANING "a set of clothes worn by an actor or performer for a particular role"
Solución: costume
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Text 1: Cult Films · Examen G 2020 · Ejercicio Text 1: Disney Princesses: Now and Then · Examen H 2020 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Text 1 · Examen E 2020
- Bloque A - Text 2 · Examen E 2020
- Bloque A - Text 1 · Examen F 2020
- Bloque A - Text 2 · Examen F 2020
- Ejercicio Text 1: Cult Films · Examen G 2020
- Ejercicio Text 1: Disney Princesses: Now and Then · Examen H 2020
- Ejercicio Text 2: Spanish Guiri · Examen H 2020
- Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2020
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2020
- Ejercicio Text 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2020