Bloque A - Text 1 · Inglés PAU Andalucía Examen F 2020
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Examen F (2020)
Enunciado
BLOQUE A (Comprensión lectora)
Puntuación máxima: 4 puntos. Debe responderse a las 8 preguntas de uno de los 2 textos propuestos.
I * COMPREHENSION (4 points). CHOOSE TEXT 1 OR TEXT 2 AND ANSWER ALL THE QUESTIONS FROM THAT TEXT ONLY.
TEXT 1: I HAVE A DREAM
1 Every January we celebrate Martin Luther King Day, the holiday honouring the life of the great civil rights leader. I've always
2 loved MLK Day because my grandparents tell stories of fighting in the civil rights movement, of feeling as though MLK was speaking
3 directly to them, urging them to fight for a better future.
4 The speech that I remember watching in school was of course the one containing the famous phrase "I have a dream". This
5 phrase was so powerful on its own that it has since come to define King's message, and movement. What I never learned as a
6 child, however, is that this phrase was not part of the script for the speech that King had prepared.
7 On August 28, 1963, approximately 250,000 attendees gathered in Washington DC for the March on Washington for Jobs and
8 Freedom, intended to support civil rights for African Americans. People had travelled for many hours from across the country to be
9 present for the march. The crowd marched to the Lincoln Memorial, where they sang and danced as they waited to hear the already
10 famous Dr. King. Once King started his speech, Mahalia Jackson, who had seen him speak about his dreams before, shouted
11 "Tell them about the dream, Martin". At this point, King abandoned his script and began an improvised account of his dream for a
12 better future. The crowd cheered as King described a world in which children were not judged by the colour of their skin and
13 freedom called from every hill and mountain in America. This strong imagery helped them to share his dream. And that's how the
14 most inspiring speech in the 20th century was born.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1.
The author...
2.
According to the text,...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
The author's grandparents took part in the civil rights movement.
TRUE
FALSE
4.
As a child, the author ignored that the "I have a dream" part of the speech was not planned in advance.
TRUE
FALSE
5.
Only Washingtonians were allowed to attend the march.
TRUE
FALSE
6.
Marchers kept quiet as they waited for the speech.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
7.2.
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
8.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. The author...
Solución: (b) admires MLK's speech.
2. According to the text, ...
Solución: (b) Mahalia Jackson made King depart from his notes.
3. The author's grandparents took part in the civil rights movement.
Solución: TRUE (lines 2-3) "my grandparents tell stories of fighting in the civil rights movement"
4. As a child, the author ignored that the "I have a dream" part of the speech was not planned in advance.
Solución: TRUE (lines 5-6) "What I never learned as a child, however, is that this phrase was not part of the script for the speech that King had prepared."
5. Only Washingtonians were allowed to attend the march.
Solución: FALSE (lines 8-9) "People had travelled for many hours from across the country to be present for the march."
6. Marchers kept quiet as they waited for the speech.
Solución: FALSE (lines 9-10) "The crowd marched to the Lincoln Memorial, where they sang and danced as they waited to hear the already famous Dr. King."
7.1. ONE OPPOSITE FOR: "discouraging" (adjective)
Solución: inspiring (line 14)
7.2. ONE SYNONYM FOR: "come together" (verb)
Solución: gather / gathered (line 7)
8.1. ONE WORD MEANING: "written copy for the use of performers in films, plays, speeches, etc."
Solución: script (lines 6, 11)
8.2. ONE WORD MEANING: "to shout loudly to show approval or encouragement"
Solución: cheer / cheered (line 12)
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Text 2 · Examen E 2020 · Bloque A - Text 2 · Examen F 2020 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2021
- Ejercicio Text 1 · Ordinaria Titular (Admisión) 2021
- Ejercicio Text 2 · Ordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Text 1 · Examen E 2020
- Bloque A - Text 2 · Examen E 2020
- Bloque A - Text 2 · Examen F 2020
- Ejercicio Text 1: Cult Films · Examen G 2020
- Ejercicio Text 2: The Seises · Examen G 2020
- Ejercicio Text 1: Disney Princesses: Now and Then · Examen H 2020
- Ejercicio Text 2: Spanish Guiri · Examen H 2020