Guia per a l'Emprenedoria i l'Anàlisi de l'Entorn Empresarial

Apunts sobre l'emprenedoria, incloent la definició, característiques de l'emprenedor, el paper de la dona en l'emprenedoria, l'anàlisi de l'entorn empresarial i les forces competitives de Porter.

Economia de l'Empresa · Selectivitat (PAU Catalunya)

3 pàgines · 5 temes · 70 flashcards · 49 preguntes tipus test

Índex

  1. L'Emprenedoria: Concepte i Característiques · p. 1
  2. Nòmades del Coneixement (Knowmads) · p. 1
  3. Dona i Emprenedoria: Reptes i Desafiaments · p. 2
  4. Anàlisi de l'Entorn Empresarial · p. 2
  5. Les Cinc Forces Competitives de Porter · p. 3

L'Emprenedoria: Concepte i Característiques

Flashcards

Què és l'emprenedoria segons la definició proporcionada?
A partir d'una idea innovadora, crea un projecte apassionadament, intenta materialitzar-lo i assumeix els riscos econòmics i financers per obtenir beneficis econòmics i socials.
Menciona tres característiques fonamentals d'una persona emprenedora.
Lideratge, tenir il·lusió i tenir confiança i seguretat en un mateix.
Quin perfil emprenedor es caracteritza per la creació d'una nova idea o producte?
Innovadora.
Què implica ser 'resilient' com a característica dels knowmads?
Tenir la capacitat de superar les dificultats i adaptar-se positivament als canvis.

Preguntes tipus test

  1. Segons la definició, l'emprenedoria busca obtenir beneficis:
    • a) Només econòmics.
    • b) Només socials.
    • c) Econòmics i socials.
    • d) Només personals.

    Resposta: c) Econòmics i socials.. La definició d'emprenedoria inclou la recerca de beneficis tant econòmics com socials. Crear un projecte apassionadament, materialitzar-lo i assumir riscos amb l'objectiu d'obtenir aquests dos tipus de beneficis és la base de l'emprenedoria.

  2. Quina d'aquestes NO és una característica d'una persona emprenedora?
    • a) Lideratge
    • b) Tenir il·lusió
    • c) Ser conformista
    • d) Ser optimista

    Resposta: c) Ser conformista. Ser 'conformista' no és una característica d'una persona emprenedora, ja que l'emprenedoria requereix iniciativa, adaptabilitat i la capacitat de trencar amb l'estat actual per innovar o crear. El lideratge, la il·lusió i l'optimisme són, en canvi, trets distintius de l'emprenedor.

  3. Quina afirmació descriu millor la capacitat de moviment dels knowmads?
    • a) No poden moure's de feina a feina.
    • b) Poden moure's de manera fluida d'una feina a altra.
    • c) Es mantenen en la mateixa feina per molt temps.
    • d) Només poden treballar en un entorn fix.

    Resposta: b) Poden moure's de manera fluida d'una feina a altra.. La capacitat de moure's de manera fluida d'una feina a altra és una de les definicions clau de com són els knowmads, reflectint la seva flexibilitat i adaptabilitat en el mercat laboral actual.

Nòmades del Coneixement (Knowmads)

Flashcards

Què significa tenir un "alt grau d'autonomia laboral" per a un knowmad?
Significa que tenen molta llibertat per gestionar la seva feina i prendre decisions sense supervisió constant.
Quina és una de les capacitats clau dels knowmads respecte a la seva mobilitat laboral?
La capacitat de moure's de manera fluida d'una feina a altra.
En quins tipus d'entorns de treball poden operar els knowmads?
Poden treballar en diferents tipus de projectes i entorns de treballs.
Els knowmads poden ser persones emprenedores?
Sí, els knowmads poden ser persones emprenedores.

Preguntes tipus test

  1. Quina de les següents NO és una característica de "com són" els knowmads?
    • a) Alt grau d'autonomia laboral
    • b) Capacitat de moure's de manera fluida d'una feina a altra
    • c) Preferència per un únic entorn de treball estable
    • d) Capacitat de treballar en diferents tipus de projectes

    Resposta: c) Preferència per un únic entorn de treball estable. Els knowmads tenen la capacitat de treballar en diferents tipus de projectes i entorns de treballs, no una preferència per un únic entorn estable.

  2. Quina opció descriu millor el paper dels knowmads en el context empresarial?
    • a) Només poden ser empleats a temps complet en una única empresa
    • b) Poden ser emprenedors, autònoms o formar part d'empreses
    • c) Es dediquen exclusivament a la recerca acadèmica
    • d) Són principalment gestors de projectes sense implicació pràctica

    Resposta: b) Poden ser emprenedors, autònoms o formar part d'empreses. Els knowmads poden adoptar diversos rols, incloent ser persones emprenedores, autònoms que col·laboren en projectes o part d'empreses en diferents llocs de treball.

  3. Una de les característiques principals dels knowmads és la seva habilitat per:
    • a) Evitar la col·laboració amb altres professionals
    • b) Mantenir-se en un sol lloc de treball durant tota la seva carrera
    • c) Adaptar-se ràpidament als canvis i noves situacions
    • d) Rebutjar l'ús de tecnologies digitals

    Resposta: c) Adaptar-se ràpidament als canvis i noves situacions. Els knowmads són per definició adaptables, una característica clau que els permet afrontar i prosperar en entorns canviants.

Dona i Emprenedoria: Reptes i Desafiaments

Flashcards

Què és la teoria del sostre de vidre?
La teoria del sostre de vidre fa referència a les barreres invisibles que impedeixen el desenvolupament professional de les dones a càrrecs directius i de molta responsabilitat, fins i tot estant en igualtat de condicions de formació i experiència laboral que els homes.
Quines són les principals dificultats que troben les dones per emprendre?
La falta de referents, els estereotips de gènere, la conciliació de la vida professional i la familiar, la discriminació de gènere i l'accés a finançament.
Com es defineix la bretxa salarial?
La bretxa salarial es defineix com les diferències salarials entre homes i dones per fer exactament el mateix tipus de feina.
Esmenta dues causes que expliquen la bretxa salarial.
Causes com l'atur més elevat en les dones, més jornades a temps parcial en feines feminitzades, el menor valor social atribuït a les feines feminitzades i la major presència d'homes en llocs de més responsabilitat.

Preguntes tipus test

  1. Quin concepte descriu millor la 'teoria del sostre de vidre'?
    • a) Barreres físiques que impedeixen l'accés de les dones a certs llocs de treball.
    • b) La dificultat de les dones per equilibrar la vida laboral i familiar.
    • c) Barreres invisibles que impedeixen el desenvolupament professional de les dones a càrrecs directius.
    • d) La falta de suport social per a les dones emprenedores.

    Resposta: c) Barreres invisibles que impedeixen el desenvolupament professional de les dones a càrrecs directius.. La teoria del sostre de vidre es refereix a barreres invisibles que dificulten el desenvolupament professional de les dones en càrrecs de responsabilitat, independentment de la seva formació i experiència.

  2. Quina de les següents opcions és una dificultat específica que enfronten les dones per emprendre?
    • a) L'excés de regulació governamental.
    • b) La discriminació de gènere.
    • c) La manca de coneixements tecnològics.
    • d) L'alta competència al mercat.

    Resposta: b) La discriminació de gènere.. La discriminació de gènere és una de les dificultats explícitament mencionades que enfronten les dones a l'hora d'emprendre, juntament amb la falta de referents, estereotips de gènere, conciliació i accés a finançament.

  3. Quina afirmació defineix correctament la 'bretxa salarial'?
    • a) Diferències en els salaris per feines totalment diferents.
    • b) La diferència entre el salari mínim i el salari màxim d'una empresa.
    • c) Les diferències salarials basades en l'experiència laboral.
    • d) Diferències salarials entre homes i dones per fer exactament el mateix tipus de feina.

    Resposta: d) Diferències salarials entre homes i dones per fer exactament el mateix tipus de feina.. La definició de bretxa salarial estableix que són diferències salarials entre homes i dones per fer exactament el mateix tipus de feina. Les altres opcions descriuen altres tipus de desigualtats o conceptes erronis.

Anàlisi de l'Entorn Empresarial

Flashcards

Què és la teoria del sostre de vidre?
La teoria del sostre de vidre es refereix a barreres invisibles que impedeixen el desenvolupament professional de les dones en càrrecs directius i de molta responsabilitat, fins i tot estant en igualtat de condicions de formació i experiència laboral que els homes.
Quines són algunes de les dificultats que enfronten les dones per emprendre?
Algunes dificultats per a les dones a l'hora d'emprendre inclouen la falta de referents, els estereotips de gènere, la conciliació de la vida professional i familiar, la discriminació de gènere i l'accés a finançament.
Com es defineix la bretxa salarial?
La bretxa salarial es defineix com les diferències salarials entre homes i dones que realitzen exactament el mateix tipus de feina.
Quines són les causes principals que expliquen la bretxa salarial?
Les causes de la bretxa salarial inclouen un atur més elevat en les dones, més jornades a temps parcial en el treball de les dones i feines feminitzades, menor valor social de les feines feminitzades, i més homes en els llocs de més responsabilitat.

Preguntes tipus test

  1. Segons el que hem estudiat, què descriu millor la teoria del sostre de vidre?
    • a) La dificultat de les dones per accedir a la formació universitària.
    • b) La necessitat de les dones d'obtenir més experiència laboral que els homes per a càrrecs directius.
    • c) Les barreres invisibles que impedeixen el desenvolupament professional de les dones en càrrecs de responsabilitat.
    • d) La tendència de les dones a triar professions amb menys oportunitats de creixement.

    Resposta: c) Les barreres invisibles que impedeixen el desenvolupament professional de les dones en càrrecs de responsabilitat.. La teoria del sostre de vidre es refereix a les barreres invisibles que impedeixen el desenvolupament professional de les dones en càrrecs directius, fins i tot quan tenen la mateixa formació i experiència que els homes. No implica que les dones no tinguin formació, sinó que se'ls impedeix progressar tot i tenir-la.

  2. Quina de les següents afirmacions NO és una dificultat que enfronten les dones per emprendre, segons el document?
    • a) La falta de referents femenins en l'emprenedoria.
    • b) Els estereotips de gènere i la discriminació.
    • c) La dificultat per conciliar la vida professional i familiar.
    • d) Totes les anteriors.

    Resposta: d) Totes les anteriors.. Tots els factors esmentats (falta de referents, estereotips de gènere, conciliació de la vida professional i familiar, discriminació de gènere i accés a finançament) són dificultats reconegudes per a les dones a l'hora d'emprendre. Per tant, la resposta correcta és 'Totes les anteriors'.

  3. La bretxa salarial es refereix a:
    • a) Diferències salarials basades en la productivitat individual.
    • b) Diferències salarials entre homes i dones per fer exactament el mateix tipus de feina.
    • c) Diferències salarials causades per la formació acadèmica desigual.
    • d) Diferències salarials entre sectors amb majoria d'homes o dones.

    Resposta: b) Diferències salarials entre homes i dones per fer exactament el mateix tipus de feina.. La bretxa salarial es defineix com les diferències salarials entre homes i dones que realitzen exactament el mateix tipus de feina. La definició és molt específica sobre la igualtat de feina.

Les Cinc Forces Competitives de Porter

Flashcards

Què és el model de les Cinc Forces Competitives de Porter?
El model de les Cinc Forces Competitives de Porter és una eina per analitzar l'atractiu i la rendibilitat d'una indústria, identificant les forces que influeixen en la competència.
Què significa el poder de negociació dels clients?
El poder de negociació dels clients es refereix a la capacitat dels clients d'imposar condicions sobre preu, qualitat, terminis de lliurament i pagament.
Quins aspectes poden imposar els proveïdors segons la seva força de negociació?
Els proveïdors tenen el poder d'imposar característiques en les operacions de compravenda, incloent el preu, la qualitat, els terminis de lliurament i la forma de pagament.
Què són les barreres d'entrada en el context de l'amenaça de nous competidors?
Les barreres d'entrada són obstacles que dificulten l'accés de nous competidors a una indústria, com una inversió inicial elevada o la fidelitat dels clients.

Preguntes tipus test

  1. Quina de les cinc forces de Porter es relaciona amb la capacitat dels consumidors d'imposar condicions com el preu o la qualitat?
    • a) El poder de negociació dels clients
    • b) El poder de negociació dels proveïdors
    • c) L'amenaça de nous productes subministrats
    • d) La rivalitat entre els competidors

    Resposta: a) El poder de negociació dels clients. El poder de negociació dels clients es manifesta en la seva capacitat d'imposar condicions com el preu, la qualitat, els terminis de lliurament i la forma de pagament, fent més difícil satisfer-los com més poder tenen.

  2. Quin dels següents és un exemple de barrera d'entrada esmentada en el model de Porter?
    • a) Dificultats per desinvertir i recuperar la rendibilitat de les inversions
    • b) Una inversió inicial elevada
    • c) Clients que poden canviar a productes de la competència
    • d) La diversitat de competidors existents

    Resposta: b) Una inversió inicial elevada. Les barreres d'entrada són elements que dificulten l'ingrés de nous competidors al mercat. Una inversió inicial elevada és un exemple clar d'aquest tipus de barrera.

  3. Què descriu la força 'L'amenaça de nous productes subministrats'?
    • a) Nous competidors que entren al mercat
    • b) Productes amb preus més baixos dels nostres proveïdors
    • c) La capacitat dels clients per negociar millors condicions
    • d) Productes de la competència que els clients poden comprar en lloc dels nostres

    Resposta: d) Productes de la competència que els clients poden comprar en lloc dels nostres. L'amenaça de nous productes subministrats es refereix a l'existència de productes de la competència que els clients podrien escollir en lloc dels nostres, actuant com a substituts.

I 50 flashcards i 34 preguntes més al document.

Text del document

Marta Hernández Martín UNITAT 9. L'EMPRENEDORIA Def: a partir d'una idea innovadora, crea un projecte apassionadament i intenta materialitzar-lo i assumeix els rscos econòmics i financers per obtenir beneficis econòmics i socials. Exemples: Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Bill Gates, Richard Branson. La persona emprenedora: Característiques: Lideratge Tenir il·lusió Tenir confiança i seguretat en un mateix Ser responsable Solidaritat Ser optimista Tenir empatia Tenir capacitat d'actuar i d'aprenentatge Ser pacient Capacitat d'adaptar-se als canvis Perfils: Innovadora Visionària Accidental Social D'estil de vida D'alt creixement De franquícia Nòmades del coneixent (knowmads): Com són?

Alt grau d'autonomia laboral. Capacitat de moure's de manera fluida d'una feina a altra. Capacitat de treballar en diferents tipus de projectes i entorns de treballs. Poden ser: Persones emprenedores. Autònoms que poden col3laborar amb altres knowmads per projectes més importants. Poden formar part de les empreses en diferents llocs de treball.

Característiques dels knowmads: Adaptables Independents Creatius Digitals Autodidactes Resilients Marta Hernández Martín DONA I EMPRENEDORIA La teoria del sostre de vidre: barreres invisibles que impedeixen el desenvolupament professional de les dones, a càrrecs directius i de molta responsabilitat, i tot i estar amb igualtat de condicions de formació i experiència laboral que els homes. Dificultat de les dones per emprendre: Falta de referents Estereotips de gènere Conciliació de la vida professional i la familiar Discriminació de gènere Accés a finançament La bretxa salarial: Def: Diferències salarials entre homes i dones per fer exactament el mateix tipus de feina.

Causes que expliquen la bretxa salarial: Atur més elevat en les dones. Hi ha més jornades a temps parcial en el treball de les dones i de les feines feminitzades. Les feines feminitzades tenen menor valor social. Hi ha més homes en els llocs de més responsabilitat. Tipus d'entorn: Entorn específic/ microentorn: Comprèn els factors que incideixen de manera directa en el negoci sobre els quals l'empresa pot arribar a tenir cert control. Clients: Qui consumeix el bé o servei. Competidors: Es essencial per l'ea conèixer el comportament i nombre de competidors, per així decidir. Entitats financeres: Tenen un poder sobre les eas, aquestes s'han d'adaptar.

Mercat laboral: L'ea té la capacitat d'escollir el capital humà més adeqüat per la seva organització basant-se en la disponibilitat, la formació i el cost. Proveïdors: Aporten les matèries primes i altres recursos, el seu poder és determinant per l'ea, ells posen els preus, això incideix en els resultats del negoci. Intermediaris o distribuïdors: Fan arribar els productes dels fabricants dins als minoristes. per una mala gestió del seu treball es pot perdre un client, com no arribar al termini d'entrega. Entorn general/ macroentorn: Afecta a totes les empreses en general.

(PESTEL) Polítics Econòmics Socioculturals Tecnològics Ecològics Legals Marta Hernández Martín Les cinc forces competitives de Porter: 1. El poder de negociació dels clients: Els clients tenen el poder d'imposar condicions, com el preu la qualitat, els terminis de lliurament, la forma i terminis de pagament. Quant més poder, més difícil satisfer-los. 2. El poder de negociació dels proveïdors: Imposen les característiques de les operacions de compravenda, el preu, la qualitat, els terminis de lliurament i la forma de pagament. 3. L'amenaça de nous competidors: Barreres d'entrada: Per ex: inversió inicial elevada, clients molt fidels a la marca… Formula 1.

Barreres de sortida: Per ex: dificultats de desinversió per recuperar la rendibilitat de les inversions. 4. L'amenaça de nous productes subministrats: Productes de la competència que poden comprar els clients en lloc dels nostres. 5. La rivalitat entre els competidors: Aquest és el resultat de la resta. S'han de tenir en compte diferents factors que poden afectar al desenvolupament del negoci. El nombre i la diversitat dels competidors. Les barreres d'entrada i sortida. El ritme de creixement de la industria. La diferenciació del producte.

Més apunts d'Economia de l'Empresa

Exàmens, temes i apunts de Economia de l'Empresa

Exámenes oficiales en PDF y soluciones: examenselectivitat.cat