Anàlisi de l'Empresa: Estructura, Funció i Classificació

Aquest document explora el concepte d'empresa, els seus elements, funcionament, objectius, localització, dimensió, creixement i classificació.

Economia de l'Empresa · Selectivitat (PAU Catalunya)

7 pàgines · 6 temes · 60 flashcards · 42 preguntes tipus test

Índex

  1. L'activitat econòmica i els seus agents · p. 1
  2. Factors de producció i agents econòmics · p. 2
  3. L'empresa: elements, funcionament i objectius · p. 2-3
  4. Localització i dimensió de l'empresa · p. 3-4
  5. El creixement de l'empresa · p. 4-5
  6. La classificació de les empreses · p. 6-7

L'activitat econòmica i els seus agents

Flashcards

Quines són les activitats econòmiques bàsiques?
Producció, Distribució i Consum.
Quin és l'objectiu principal de l'activitat econòmica?
Satisfer les necessitats humanes.
Quin agent econòmic pren decisions sobre què consumir?
Les famílies.
Quin agent econòmic decideix què produir i distribuir?
Les empreses.

Preguntes tipus test

  1. Quina de les següents NO és una activitat econòmica bàsica segons el text?
    • a) Producció
    • b) Innovació
    • c) Distribució
    • d) Consum

    Resposta: b) Innovació. Les activitats econòmiques bàsiques esmentades en el text són Producció, Distribució i Consum. La innovació, tot i ser important, no es llista com una activitat econòmica bàsica en aquest context.

  2. Quin agent econòmic té la funció principal de crear i comercialitzar béns i serveis?
    • a) Famílies
    • b) Empreses
    • c) Sector públic
    • d) Consumidors

    Resposta: b) Empreses. Les empreses són les unitats econòmiques que s'encarreguen de produir i distribuir els béns i serveis per satisfer les necessitats humanes. Són les que tenen la funció de crear i comercialitzar.

  3. Quin agent econòmic s'encarrega de regular l'economia i procurar el benestar social?
    • a) Famílies
    • b) Empreses
    • c) Sector públic
    • d) Mercat

    Resposta: c) Sector públic. El sector públic, format per les administracions públiques, té com a objectiu principal la regulació econòmica i la millora del benestar general de la societat en el seu conjunt.

Factors de producció i agents econòmics

Flashcards

Quin agent econòmic pren decisions sobre què consumir?
Les famílies.
Quins són els cinc factors productius bàsics esmentats?
Recursos naturals, Treball, Capital, Tecnologia, Organització Empresarial.
Quines són les tres activitats econòmiques bàsiques per satisfer les necessitats humanes?
Producció, Distribució i Consum.
Què representen els 'Recursos naturals' com a factor de producció?
Matèries primeres que s'obtenen de la natura.

Preguntes tipus test

  1. Segons el document, quines són les activitats econòmiques bàsiques per satisfer les necessitats humanes?
    • a) Producció, Venda i Consum
    • b) Compra, Distribució i Ús
    • c) Producció, Distribució i Consum
    • d) Finançament, Producció i Consum

    Resposta: c) Producció, Distribució i Consum. Les activitats econòmiques bàsiques descrites en el text són la Producció, la Distribució i el Consum. El 'Finançament' no es llista com una activitat econòmica bàsica en aquesta secció.

  2. Quin agent econòmic té la funció principal de crear i comercialitzar béns i serveis?
    • a) Les famílies
    • b) Les empreses
    • c) El sector públic
    • d) Les organitzacions sense ànim de lucre

    Resposta: b) Les empreses. El text defineix les Empreses com les que 'Decideixen què és el que s'ha de produir i distribuir' i tenen la funció de 'crear i comercialitzar els béns i serveis'. Les famílies consumeixen i el sector públic regula.

  3. Quin dels següents elements NO es llista com un factor de producció en el text?
    • a) Recursos naturals
    • b) Treball
    • c) Capital
    • d) Màrqueting

    Resposta: d) Màrqueting. El text enumera els factors de producció com Recursos naturals (matèries primeres), Treball (mà d'obra), Capital (béns d'inversió), Tecnologia (manera de combinar factors) i Organització Empresarial (direcció i gestió). El 'Màrqueting' és una funció empresarial, però no es considera un factor de producció bàsic en aquesta classificació.

L'empresa: elements, funcionament i objectius

Flashcards

Què és una empresa segons la definició bàsica?
Unitat econòmica de producció.
Quins són els factors productius bàsics que combina una empresa?
Recursos naturals, treball i capital.
Quina és la funció principal de la direcció de l'empresa?
Organitzar i coordinar els factors productius.
Quins són els quatre elements principals que componen una empresa?
Factors humans, factors tangibles i intangibles, organització i entorn.

Preguntes tipus test

  1. Segons els apunts, què es defineix com una unitat econòmica de producció que combina factors productius per crear béns i serveis?
    • a) Un agent econòmic principal.
    • b) Una unitat econòmica de producció.
    • c) Un conjunt d'objectius a assolir.
    • d) Un factor productiu intangible.

    Resposta: b) Una unitat econòmica de producció.. La definició de l'empresa com a unitat econòmica de producció implica la combinació de factors productius per crear béns i serveis. Els agents econòmics són les famílies, empreses i sector públic, no la definició de l'empresa en si mateixa.

  2. Quins són els tres factors productius principals que una empresa combina per crear béns i serveis?
    • a) Organització, tecnologia i entorn.
    • b) Factors humans, tangibles i intangibles.
    • c) Recursos naturals, treball i capital.
    • d) Clients, proveïdors i normatives.

    Resposta: c) Recursos naturals, treball i capital.. Els factors productius bàsics que l'empresa combina són els recursos naturals (matèries primeres), el treball (mà d'obra) i el capital (béns d'inversió). L'organització i la tecnologia són també crucials, però els tres elements clàssics de la combinació productiva són recursos naturals, treball i capital.

  3. Qui és l'encarregat d'organitzar i coordinar els diferents factors productius dins de l'empresa, actuant en un entorn incert i de risc?
    • a) Els factors humans.
    • b) L'organització interna.
    • c) Els factors tangibles i intangibles.
    • d) La direcció de l'empresa.

    Resposta: d) La direcció de l'empresa.. La direcció de l'empresa és la responsable d'organitzar i coordinar tots els factors productius. Actua en un entorn incert i de risc, prenent les decisions clau per al funcionament de la unitat productiva.

Localització i dimensió de l'empresa

Flashcards

Què és la localització d'una empresa?
La ubicació o lloc geogràfic més adequat per a l'empresa.
Què defineix la dimensió d'una empresa?
Definir la capacitat productiva més indicada per fer front als seus objectius.
Quins factors relacionats amb l'accés als factors de producció influeixen en la localització?
Aprovisionaments, subministraments, treball i capital.
Quin és el principal cost de la instal·lació que afecta la localització?
El cost de la construcció i el solar.

Preguntes tipus test

  1. Quin dels següents és un factor determinant per a la localització d'una empresa?
    • a) La forma jurídica de l'empresa.
    • b) L'accés als factors de producció.
    • c) La destinació dels beneficis.
    • d) El sector d'activitat principal.

    Resposta: b) L'accés als factors de producció.. L'accés als factors de producció és un dels determinants clau de la localització d'una empresa, incloent l'aprovisionament de matèries primeres, la disponibilitat de subministraments, el mercat laboral i les possibilitats de finançament (capital).

  2. Quin dels següents elements es considera un cost d'instal·lació rellevant per a la localització?
    • a) El volum de producció anual.
    • b) La plantilla de l'empresa.
    • c) El valor afegit generat.
    • d) El cost de la construcció i el solar.

    Resposta: d) El cost de la construcció i el solar.. El cost de la construcció i el solar on s'instal·la l'empresa és un factor directe que influeix en la decisió de localització, ja que pot variar significativament segons la ubicació geogràfica.

  3. Quina característica de l'entorn pot beneficiar una empresa aprofitant el seu dinamisme?
    • a) El desenvolupament econòmic de la zona.
    • b) Els beneficis bruts obtinguts.
    • c) La capacitat productiva instal·lada.
    • d) El creixement extern de l'empresa.

    Resposta: a) El desenvolupament econòmic de la zona.. Una zona amb un creixement econòmic sostingut pot oferir un entorn favorable per al desenvolupament de l'empresa, permetent-li aprofitar les oportunitats que sorgeixin en aquest context.

El creixement de l'empresa

Flashcards

Quines són les dues maneres principals d'augmentar la capacitat productiva en una empresa?
Creixement intern i creixement extern.
Què és el creixement intern d'una empresa?
Incrementa la seva capacitat productiva mitjançant noves inversions en la pròpia estructura.
Què és el creixement extern d'una empresa?
Adquisició, control o fusió d'empreses ja existents, o cooperació.
Quines són les dues estratègies principals utilitzades en el creixement intern?
Estratègia d'especialització i estratègia de diversificació.

Preguntes tipus test

  1. Quina estratègia de creixement intern implica utilitzar el màrqueting per vendre més i així produir més?
    • a) Estratègia d'especialització
    • b) Estratègia de diversificació
    • c) Fusió pura
    • d) Joint-venture

    Resposta: a) Estratègia d'especialització. L'estratègia d'especialització dins del creixement intern es basa en l'ús de polítiques de màrqueting per incrementar les vendes de productes existents als mercats actuals, cosa que requereix una major producció.

  2. El creixement intern d'una empresa es caracteritza per:
    • a) Adquirir el control d'una altra empresa ja existent.
    • b) Realitzar noves inversions en la pròpia estructura.
    • c) Crear una nova empresa a partir de la unió de diverses existents.
    • d) Vendre productes diferents a mercats desconeguts.

    Resposta: b) Realitzar noves inversions en la pròpia estructura.. El creixement intern es defineix com l'increment de la capacitat productiva mitjançant noves inversions en la pròpia estructura de l'empresa, com la compra de nous actius.

  3. Quin tipus de creixement extern consisteix en la compra d'una part del capital social d'una altra empresa?
    • a) Fusió per absorció
    • b) Joint-venture
    • c) Participació
    • d) Cártel

    Resposta: c) Participació. La participació és un tipus de creixement extern on una empresa compra una part del capital social d'una altra empresa existent per establir un cert control o influència.

La classificació de les empreses

Flashcards

Quins són els tipus d'empreses segons la zona geogràfica on competeixen?
Locals, Regionals, Nacionals, Internacionals, Multinacionals
A quin sector d'activitat pertanyen les empreses d'agricultura i ramaderia?
Sector primari
Les empreses que ofereixen béns i serveis es classifiquen dins de quin sector d'activitat?
Sector terciari
Segons la destinació dels beneficis, com es classifiquen les empreses?
Empreses amb ànim de lucre i empreses sense ànim de lucre

Preguntes tipus test

  1. Si una empresa opera principalment dins dels límits d'una ciutat o una àrea metropolitana específica, com es classifica segons la zona geogràfica on competeix?
    • a) Regional
    • b) Local
    • c) Nacional
    • d) Internacional

    Resposta: b) Local. Les empreses que competeixen en una àrea geogràfica reduïda, com una ciutat o província, es classifiquen habitualment com a Locals o Regionals, depenent de l'extensió exacta. En aquest cas, 'Local' és l'opció que millor s'ajusta a una àrea més petita que una regió sencera o un país.

  2. Una empresa dedicada a la pesca es classifica dins de quin sector d'activitat econòmica?
    • a) Sector primari
    • b) Sector secundari
    • c) Sector terciari
    • d) Sector quaternari

    Resposta: a) Sector primari. El sector primari inclou totes les activitats relacionades amb l'extracció o l'explotació de recursos naturals, com l'agricultura, la ramaderia, la pesca i la mineria.

  3. Una organització no governamental (ONG) que es finança amb donacions i busca un impacte social es classificaria segons la destinació dels seus possibles excedents com a:
    • a) Amb ànim de lucre
    • b) Empresa pública
    • c) Sense ànim de lucre
    • d) Empresa mixta

    Resposta: c) Sense ànim de lucre. Les empreses sense ànim de lucre tenen com a objectiu principal la satisfacció de necessitats socials o la prestació d'un servei públic, i no la generació de beneficis econòmics per als propietaris o accionistes, tot i que poden generar excedents que es reinverteixen en la seva pròpia activitat.

I 36 flashcards i 24 preguntes més al document.

Text del document

EMPRESA: Unitat 1: 1. L'activitat econòmica i els seus agents: Per satisfer les necessitats humanes, la societat ha de consumir bens i serveis produïts per les empreses. Les activitats econòmiques bàsiques són: Producció, Distribució i Consum. Agents economics: Families: Prenen decisions sobre què consumir. Són les que consumeixen els béns i serveis produïts. Empreses: Decideixen què és el que s'ha de produir i distribuir. Tenen la funció de crear béns i serveis de crear i comercialitzar els béns i serveis. Sector públic: Format per les diferents administracions públiques. L'objectiu bàsic és regular l'economia així com procurar el benestar de la societat al seu conjunt. 2.

L'empresa: elements, funcionament i objectius Empresa unitat econòmica de producció que combina els diferents factors productius (recursos naturals, treball i capital) per crear béns i serveis que posa a disposició dels consumidors. La direcció de l'empresa, que actua sempre en un entorn incert i de risc, organitza i coordina tots aquests factors. Elements que componen l'empresa: Factors humans: persones vinculades directa o indirectament amb l'empresa. Factors tangibles i intangibles: béns econòmics de l'empresa. Organització: conjunt de relacions (autoritat, coordinació i comunicació) que formen l'activitat del grup humà entre si i amb l'exterior.

Entorn: factors que influeixen en l'empresa (normatives, clients, proveïdors,etc.) Objectius empresarials: Obtenció de beneficis Creació de riquesa Creixement Responsabilitat social i mediambiental L'empresa ha de concretar aquests objectius de manera mes precisa i específica Missió, Visió i Valors corporatius. Missió Conjunt d'objectius que vol assolir en el present i quins factors essencials són necessaris per assolir l'èxit: QUE HEM DE FER Vissió Imatge de futur de l'empresa, com vol ser a llarg termini i les metes que es preten aconseguir: QUE VOLEM SER Valors Principis ètics que fonamenten les pautes de comportament de l'empresa: EN QUE CREIEM 3.

Localització i dimensió de l'empresa Localització: Ubicació o lloc geogràfic més adecuats perquè l'empresa desenvolupi la seva activitat i assoleixi els objectius marcats. Dimensió: Definir la capacitat productiva més indicada de l'empresa per poder fer front als reptes relacionats amb els seus objectius. Factors que determinen la localització: Accés als factors de producció: Aprovisionaments: Valorar la qualitat, el cost i facilitat per obtenir matèries primeres. Subministraments: Conéixer la disponibilitat de subministraments (aigua, electricitat, línia telefònica, etc.). Treball: Preveure possibles treballadors, els seus coneixaments tècnics, cost laboral, situació social i legal, etc.

Capital: Situar l'empresa en un lloc amb possibilitats de rebre finançament per tal d'obtenir recursos econòmics. Costos de la instal·lació: Cost de la construcció i el solar: Depenent del lloc el preu dels terrenys i de les construccions pot variar. Característiques de l'entorn: Infraestructures de transports i comunicacions: Saber si hi ha bones comunicacions per arribar a l'empresa i per comunicar-nos amb altres empreses. Legislació: Coneixer bé la normativa legal en matèria fiscal (avantatges, impostos), aixi com les ajudes públiques que hi hagin. Desenvolupament econòmic de la zona: La zona on es situa la empresa tingui un creixement sostingut per aprofitar-ho per la nostra empresa.

Mercat i competència: Analitzar que la població d'aquella zona on es vol situar l'empresa pugui estar interessada en el nostre producte i conèixer on es troba la competència (estudi de mercat). Criteris per determinar la dimensió: Vendes o facturació Capacitat productiva instal·lada Volum de producció (nº de unitats que puc fer) Recursos totals en funcionament Recursos propis Plantilla de l'empresa Valor afegit generat per l'empresa Beneficis bruts (abans d'interessos i impostos) El Creixement De L'empresa: Per augmentar la capacitat productiva en una empresa hi ha dos maneres: 1. CREIXEMENT INTERN 2.

CREIXEMENT EXTERN El creixement intern: Increment de la seva capacitat productiva mitjançant noves inversions en la pròpia estructura. Estratègia d'especialització: S'utilitzen estratègies de màrqueting per vendre més i, això, produir més. Estratègia de diversificació: Produir altres productes relacionats amb els existents (avantatge competitiu). En els dos casos, l'empresa creix i això li pot comportar haver de refer les instal·lacions (comprar locals, maquinària, mobiliari, etc.) Increment del patrimoni. Patrimoni Béns (producte), Drets (el que em deuen) Obligacions (el que he de pagar) Matriu d'Ansoff Combinacions entre producte i mercat en què es pot trobar l'empresa per créixer.

El creixement intern: AVANTATGES INCONVENIENTS Permet adquirir factors productius més recents. És més lent. Creixement més planificat. Creixement extern: Adquisició, control o fusió d'empreses ja existents, a la cooperació de dos empreses amb la finalitat d'accedir a mercats nous o a arribar a acords entre si. Fusió pura: Unió de diverses empreses on es crea una de nova (A+B=C) Fusió per absorció: Una empresa adquireix un altra que s'extingeix. Participació: Una empresa compra part del capital social (aportacions socials) d'un altra. Cooperació: Acords especials per compartir recursos i objectius.

Joint-ventures: Acords entre empreses, en general d'altres països on aporten capital o algun altre actiu. Hòldings: Una companyia matriu aconsegueix les accions d'unes altres empreses que controla i que pertanyen a diferents sectors. Cártel o concentració horitzontal: Empreses del mateix sector productiu que dominen el mercat. Trust o concentració vertical: Empreses que operen en totes les fases d'un procés productiu. El creixement extern: AVANTATGES INCONVENIENTS + rapid important estudi del temps. Més car. (a vegades) Unica manera de superar determinades barreres d'entrada. Poden existir problemes en la integració de les empreses. Adequat per mercats madurs 4.

La classificació de les empreses Segons la zona geogràfica on competeix Locals Regionals Nacionals Internacionals Multinacionals Segons l'activitat Sector primàri: Agricultura i ramaderia Sector secundari: Industria Sector terciari: Béns i serveis Sector quaternari: Tecnologies, recerca. Segons la destinació dels beneficis Empreses amb ànim de lucre Empreses sense ànim de lucre Segons la propietat del capital Empresa privada Empresa pública Empresa mixta Segons la forma jurídica Empresa individual Empresa de socis

Més apunts d'Economia de l'Empresa

Exàmens, temes i apunts de Economia de l'Empresa

Exámenes oficiales en PDF y soluciones: examenselectivitat.cat