Ejercicio Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Reserva 2023
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Reserva (2023)
Enunciado
TEXT 1: THE HISTORY OF TATTOOS
1 In one 1991 two Germans hiking in the Alps found by chance what they initially believed to be a modern corpse frozen in the ice.
2 Later, authorities discovered that it was anything but modern. The mummy, nicknamed Ötzi after the valley where it lay, had
3 survived in the ice for 5,300 years. Mystery surrounds the exact circumstances of Ötzi's death although data suggest a violent end.
4 However, this isn't the only secret Ötzi hides. He has over fifty lines and crosses tattooed onto his body —the earliest known
5 evidence of tattooing in the world. The locations of the markings are consistent with traditional Chinese acupuncture points. So,
6 Ötzi's tattoos probably played a therapeutic role.
7 Before Ötzi, the first conclusive evidence of tattoos came from a handful of Egyptian mummies dating back to the construction
8 of the great pyramids, over 4,000 years ago. Historical texts reveal that tattooing has been practiced by almost every human
9 culture. For instance, the ancient Greeks used tattoos to communicate among spies. Later, the Romans marked criminals and
10 slaves with tattoos. During the crusades, Europeans tattooed a cross on their hands or arms to show that they had participated in
11 the war and indicate their desire for a Christian burial.
12 The popularity of tattoos has risen and fallen over time. Currently, the practice is booming. The reasons for getting tattoos vary:
13 religion, status or artistic expression. Now, a new one can be added: a webpage designer recently sold his forehead as advertising
14 space on eBay. He got $37,000 in return for having a pharmaceutical brand logo tattooed for one month. If Ötzi weren't in deep
15 freeze at a museum, I'm sure he'd be rolling in his grave.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1.
According to the text, tattooing...
2.
According to the text, eBay...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
Ötzi's remains were located after a thorough and systematic search.
TRUE
FALSE
4.
Ötzi's tattoos might have been related to health.
TRUE
FALSE
5.
In the past, being tattooed was not always a matter of personal preference.
TRUE
FALSE
6.
Ötzi would approve of the webpage designer's actions.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
7.2.
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
8.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. According to the text, tattooing...
Solución: (a) is done for different purposes.
2. According to the text, eBay...
Solución: (c) has made it possible to use a body part for publicity.
3. Justification: Ötzi's remains were located after a thorough and systematic search. [FALSE]
Solución: "In 1991 two Germans hiking in the Alps found by chance what they initially believed to be a modern corpse frozen in the ice." (line 1)
4. Justification: Ötzi's tattoos might have been related to health. [TRUE]
Solución: "The locations of the markings are consistent with traditional Chinese acupuncture points." (line 5) / "So, Ötzi's tattoos probably played a therapeutic role." (lines 5-6)
5. Justification: In the past, being tattooed was not always a matter of personal preference. [TRUE]
Solución: "Later, the Romans marked criminals and slaves with tattoos." (lines 9-10)
6. Justification: Ötzi would approve of the webpage designer's actions. [FALSE]
Solución: "If Ötzi weren't in deep freeze at a museum, I'm sure he'd be rolling in his grave." (lines 14-15)
7.1. ONE SYNONYM FOR: “differ” (verb)
Solución: vary
7.2. ONE SYNONYM FOR: “wish” (noun)
Solución: desire
8.1. ONE WORD MEANING: “a long way down from the surface”
Solución: deep
8.2. ONE WORD MEANING: “a trademark or distinctive name identifying a product or company”
Solución: brand
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Text 2: The Disappearance of Michael Rockefeller · Ordinaria Titular (Admisión) 2024 · Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Reserva 2023 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2024
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2024
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 1: La Catrina · Ordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 2: The Disappearance of Michael Rockefeller · Ordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Reserva 2023
- Ejercicio Texto 1 · Extraordinaria Suplente 2023
- Ejercicio Texto 2 · Extraordinaria Suplente 2023
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2023
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2023