Ejercicio Text 2 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Titular (Acceso) 2023
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Titular (Acceso) (2023)
Enunciado
TEXT 2: THE HISTORY OF JEANS
1 The word jeans started out in the 1800s, in reference to a cotton cloth used for trousers. Blue jeans, now also called denim,
2 were originally made from this fabric and manufactured in the French town of Nîmes. By the 20 th century, jeans was the term for
3 denim informal trousers.
4 The most recognizable, classic jeans were patented in 1873 by Jacob Davis, a tailor, and Levi Strauss, owner of a fabric house
5 in San Francisco. Strauss and Davis initially made jeans in two types of fabric, brown cotton and blue denim, but the creation of
6 the denim 501 style in 1890 helped the latter fabric take off.
7 Hollywood helped romanticize blue jeans in the 1920s and 1930s by putting the trousers on handsome cowboy types played
8 by actors John Wayne and Gary Cooper. This glamorous new image appealed to consumers who sought casual leisurewear for
9 the weekends and holidays. Publicity photos of famous actresses like Ginger Rogers and Carole Lombard wearing jeans helped
10 convince women that the style was for them too. In the 1930s, Vogue gave their approval, calling jeans "Western chic".
11 Yet, it wasn't until the 1950s that jeans came to be associated with rebellious youth. Hippies wore jeans in the 1960s and early
12 1970s as a way to show support for the working class, while feminists and women's rights activists chose blue jeans as a way to
13 demonstrate gender equality.
14 "I have often said that I wish I had invented blue jeans," Yves Saint Laurent told New York Magazine in November 1983. "They
15 have expression, modesty, sex appeal, simplicity... all that I hope for in my clothes."
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9.
According to the text, the word jeans originally referred to...
10.
Blue jeans began to be desirable in the first half of the 20 th century because...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
According to the text, jeans have always been the same color.
TRUE
FALSE
12.
Female film stars contributed to making jeans trendy among women.
TRUE
FALSE
13.
Jeans became a symbol of young people's non-conformism.
TRUE
FALSE
14.
Yves Saint Laurent claimed to be the first blue jeans designer.
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. According to the text, the word jeans originally referred to...
Solución: (c) a kind of fabric.
10. Blue jeans began to be desirable in the first half of the 20th century because...
Solución: (b) cinema icons made them look stylish.
11. According to the text, jeans have always been the same color. (TRUE/FALSE)
Solución: FALSE
11. Justification: According to the text, jeans have always been the same color.
Solución: "(Strauss and Davis initially made jeans in two types of fabric,) brown cotton and blue denim (, but the creation of the denim 501 style in 1890 helped the latter fabric take off.)" (lines 5-6)
12. Female film stars contributed to making jeans trendy among women. (TRUE/FALSE)
Solución: TRUE
12. Justification: Female film stars contributed to making jeans trendy among women.
Solución: "Publicity photos of famous actresses like Ginger Rogers and Carole Lombard wearing jeans helped convince women that the style was for them too." (lines 9-10)
13. Jeans became a symbol of young people's non-conformism. (TRUE/FALSE)
Solución: TRUE
13. Justification: Jeans became a symbol of young people's non-conformism.
Solución: "Yet, it wasn't until the 1950s that jeans came to be associated with rebellious youth." (line 11)
14. Yves Saint Laurent claimed to be the first blue jeans designer. (TRUE/FALSE)
Solución: FALSE
14. Justification: Yves Saint Laurent claimed to be the first blue jeans designer.
Solución: "(I have often said that) I wish I had invented blue jeans, (Yves Saint Laurent told New York Magazine in November 1983.)" (line 14)
15.1. ONE SYNONYM FOR: "look for" (verb)
Solución: sought / seek
15.2. ONE SYNONYM FOR: "persuade" (verb)
Solución: convince
16.1. ONE WORD MEANING: "informal clothing which you wear when you are not working"
Solución: leisurewear
16.2. ONE WORD MEANING: "the belief that someone or something is good or acceptable"
Solución: approval
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2023 · Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2023 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Reserva 2023
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Reserva 2023
- Ejercicio Texto 1 · Extraordinaria Suplente 2023
- Ejercicio Texto 2 · Extraordinaria Suplente 2023
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2023
- Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2023
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2023
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2023
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2023
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Suplente 2023