Bloque A - Text 1 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Titular (Acceso) 2024

Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Titular (Acceso) (2024)

Enunciado

BLOQUE A (Comprensión lectora)

COMPREHENSION (4 points). CHOOSE TEXT 1 OR TEXT 2 AND ANSWER ALL THE QUESTIONS FROM THAT TEXT ONLY.

TEXT 1: YOUNG PEOPLE'S SCREEN TIME

1 As we can attest from firsthand experience, regular TV viewership has been decreasing as streaming services like Netflix are

2 becoming increasingly popular. The amount of time kids and teens spend watching TV has dropped. In 2013, young people spent

3 an average of 3 hours per day in front of the television screen; today, it's an hour and 12 minutes. So, have youth reduced their

4 screen time? Not really. Studies show that they have rather traded the TV screen for their phone and laptop. Now the average

5 youth watches 97 minutes of YouTube and 95 minutes of TikTok per day.

6 A few years ago, two Oxford researchers captured the media's attention by concluding that screen time was as bad for teen

7 mental health as... potatoes! Their paper even stated that social media had no psychological negative effects. However, most

8 evidence points to the contrary. Two Spanish researchers argued that the Oxford study's conclusions were "extremely misleading",

9 after they found that the use of social media was strongly linked to mental health issues, while TV and gaming were only weakly

10 related. Other studies confirmed this and added that the worst effects impacted girls 50% more than boys.

11 It's time to abandon the idea that screen time doesn't matter for mental health. It does. It's just that some screen time matters

12 more than others. Social media seems the most problematic. For practical purposes, that's good news. Parents, policymakers,

13 and teens themselves don't need to consider giving up technology; instead, they can focus on cutting back on social media time.

14 There are other ways teens can stay in touch with friends virtually, like texting, gaming together or meeting on FaceTime or Zoom.

CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)

1.

According to the text, young people today...

2.

The Oxford research on social media...

ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)

3.

People watch less conventional TV than they used to.

TRUE

FALSE

4.

Spanish researchers studied the effect of videogames on young people.

TRUE

FALSE

5.

The author is emphatic that screen devices have an unquestionable psychological impact.

TRUE

FALSE

6.

The author suggests that adolescents should avoid interacting with friends online.

TRUE

FALSE

7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

7.1.

7.2.

8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

8.1.

8.2.

Enunciado: Bloque A - Text 1 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Titular (Acceso) 2024

Solución

Según los criterios oficiales de corrección

1. According to the text, young people today...

Solución: (b) use multiple devices for entertainment.

2. The Oxford research on social media...

Solución: (a) was contradicted by several researchers.

3. People watch less conventional TV than they used to. (TRUE/FALSE)

Solución: TRUE

3. Justification:

Solución: (As we can attest from firsthand experience,) regular TV viewership has been decreasing (as streaming services like Netflix are becoming increasingly popular.)

4. Spanish researchers studied the effect of videogames on young people. (TRUE/FALSE)

Solución: TRUE

4. Justification:

Solución: Two Spanish researchers argued that (the Oxford study's conclusions were 'extremely misleading', after they found that the use of social media was strongly linked to mental health issues, while) TV and gaming were only weakly related.

5. The author is emphatic that screen devices have an unquestionable psychological impact. (TRUE/FALSE)

Solución: TRUE

5. Justification:

Solución: It's time to abandon the idea that screen time doesn't matter for mental health. // It does.

6. The author suggests that adolescents should avoid interacting with friends online. (TRUE/FALSE)

Solución: FALSE

6. Justification:

Solución: There are other ways teens can stay in touch with friends virtually(, like texting, gaming together or meeting on FaceTime or Zoom.)

7.1. ONE SYNONYM FOR: "change" (verb)

Solución: trade(d)

7.2. ONE SYNONYM FOR: "audience" (noun)

Solución: viewership

8.1. ONE WORD MEANING: "someone responsible for making new rules, laws, etc."

Solución: policymaker(s)

8.2. ONE WORD MEANING: "to send a message from one mobile phone to another."

Solución: text(ing)

La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium

Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.

‹ Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2024 · Bloque A - Text 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2024 ›

Más ejercicios de Comprensión Lectora