Bloque A - Texto 2 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Reserva 2024
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Reserva (2024)
Enunciado
TEXT 2: THE STRENGTH OF WEAK SOCIAL TIES
1 I've been working as a psychotherapist since 1988. Through the years, I've dealt with hundreds of patients who come to my
2 practice because they feel lonely. Many report finding relief in brief, casual encounters. That's the case of Alice, who lived alone
3 for years after a divorce. Her family lived away from her, and she described feeling terribly lonesome, especially during the holidays.
4 One day, I asked her what helped cheer her up. "I love going to the library and chatting with Maria, the librarian, about historical
5 novels or cozy mysteries. I always leave feeling a warm connection with her."
6 Another patient, Sherry, gets great joy from her Sunday breakfasts at a local diner: "The manager's so nice. She calls me
7 'Sweety' and brings me extra whipped cream for my pancakes. I feel uplifted."
8 As for me, when I shop for groceries, I always go to a cashier I've chatted with for years. Our shared kindness and familiarity
9 give me a sense of community. What's more, even those we meet only once can leave a lasting impression. I'll never forget
10 discussing Don Quixote on an airplane with a well-read economics professor.
11 Relationships like these, generally referred to as "weak social ties", have been proved to be just as important to life satisfaction
12 as core or strong ties. When we feel blue or lonely, we tend to turn down social engagements, usually to avoid the imagined
13 embarrassment of being the only sad person in a group. But saying yes, despite the hesitation, offers an opportunity to feel less
14 isolated. Staying mindful of our strong and weak ties allows us to benefit from the comfort and the sense of community they provide.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9.
Alice...
10.
The therapist...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
Sherry receives special attention at her usual restaurant.
TRUE
FALSE
12.
Casual encounters with strangers may be memorable.
TRUE
FALSE
13.
Short routine interactions are less rewarding than strong personal relationships.
TRUE
FALSE
14.
People often refuse to mix with others if they are feeling low.
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. Alice...
Solución: (d) enjoys casual conversation about shared interests.
10. The therapist...
Solución: (a) sticks to a routine when paying at the store.
11. Sherry receives special attention at her usual restaurant.
Solución: TRUE (lines 6-7) "(The manager's so nice.) She calls me 'Sweety' and brings me extra whipped cream for my pancakes."
12. Casual encounters with strangers may be memorable.
Solución: TRUE (lines 9-10) "(What's more,) even those we meet only once can leave a lasting impression. // I'll never forget discussing Don Quixote on an airplane with a well-read economics professor."
13. Short routine interactions are less rewarding than strong personal relationships.
Solución: FALSE (lines 11-12) "Relationships like these, generally referred to as 'weak social ties', have been proved to be just as important to life satisfaction as core or strong ties."
14. People often refuse to mix with others if they are feeling low.
Solución: TRUE (lines 12-13) "When we feel blue or lonely, we tend to turn down social engagements(, usually to avoid the imagined embarrassment of being the only sad person in a group)."
15.1. ONE SYNONYM FOR: "awfully" (adverb)
Solución: terribly
15.2. ONE OPPOSITE FOR: "determination" (noun)
Solución: hesitation
16.1. ONE WORD MEANING: "someone whose job is to receive or pay out money in a shop."
Solución: cashier
16.2. ONE WORD MEANING: "food and other goods sold in a shop or at a supermarket."
Solución: groceries
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2024 · Bloque A - Text 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2024 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2024
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2024
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2024
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 1: La Catrina · Ordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 2: The Disappearance of Michael Rockefeller · Ordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Reserva 2023