Bloque A - Text 2 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Titular (Acceso) 2024
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Titular (Acceso) (2024)
Enunciado
TEXT 2: CHARLES DICKENS
1 Charles Dickens is one of the greatest writers in English literature. His stories such as Great Expectations and Oliver Twist
2 continue to shape the way in which we understand nineteenth-century England.
3 Forget the idea that Dickens was always a rich, benevolent gentleman. His family moved around a lot in Dickens’s youth, from
4 Portsmouth to Kent, and from there to London. Dickens’s father was getting deeper and deeper into debt, and the family were
5 literally running away from their creditors. When he was 12, Dickens was sent to live with a family friend and to work at Warren’s
6 shoe polish factory. In his youth, Dickens thought of becoming an actor. However, he fell in love with a woman whose parents were
7 middle-class and disapproved of her association with an aspiring actor —actors being seen as of a low social status at the time.
8 Once he was a famous writer, Dickens became a well-known philanthropist who committed himself to many charities,
9 particularly focusing on issues of child poverty and education. On the same altruistic note, Dickens was also the editor of magazines
10 that, at popular prices, brought literature to everybody. They featured stories by different writers, established novelists, including
11 himself, and also women, like the first salaried female journalist, Eliza Lynn Linton.
12 Dickens wrote A Christmas Carol rapidly, taking just six weeks from beginning to end. He was forced to pay half the publication
13 costs himself as his publishers failed to see the value of a Christmas story. Ironically, it’s never been out of print since its publication
14 in 1843 and it’s been considered one of Dickens’s finest literary achievements, as well as an inspiration for numerous films.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9.
As an editor, Charles Dickens...
10.
According to the text, A Christmas Carol...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
The Dickenses had a hard time due to the father’s spending habits.
TRUE
FALSE
12.
Dickens did not have experience as a manual worker.
TRUE
FALSE
13.
Actors were well regarded in Dickens’s times.
TRUE
FALSE
14.
Dickens supported numerous good causes.
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. As an editor, Charles Dickens...
Solución: (a) published some stories written by women.
10. According to the text, A Christmas Carol...
Solución: (c) had to be co-financed by Dickens himself.
11. The Dickenses had a hard time due to the father’s spending habits.
Solución: TRUE (lines 4-5) "Dickens's father was getting deeper and deeper into debt, and the family were literally running away from their creditors."
12. Dickens did not have experience as a manual worker.
Solución: FALSE (lines 5-6) "(When he was 12,) Dickens was sent to (live with a family friend, and to) work at Warren’s shoe polish factory."
13. Actors were well regarded in Dickens’s times.
Solución: FALSE (lines 6-7) "(However, he fell in love with a woman whose parents were middle-class and disapproved of her association with an aspiring actor) —actors being seen as of a low social status at the time."
14. Dickens supported numerous good causes.
Solución: TRUE (lines 8-9) "(Once he was a famous writer,) Dickens became a well-known philanthropist who committed himself to many charities (, particularly focusing on issues of child poverty and education.)"
15.1. ONE OPPOSITE FOR: “consent” (verb)
Solución: disapprove / disapproved
15.2. ONE OPPOSITE FOR: “wealth” (noun)
Solución: poverty
16.1. ONE WORD MEANING: “something done successfully with effort, skill or courage.”
Solución: achievement / achievements
16.2. ONE WORD MEANING: “a person to whom money is owed.”
Solución: creditor / creditors
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Text 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2024 · Ejercicio Text 1: La Catrina · Ordinaria Titular (Admisión) 2024 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2024
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2024
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2024
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 1: La Catrina · Ordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 2: The Disappearance of Michael Rockefeller · Ordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Reserva 2023
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Reserva 2023
- Ejercicio Texto 1 · Extraordinaria Suplente 2023