Ejercicio Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Titular (Acceso) 2023
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Titular (Acceso) (2023)
Enunciado
TEXT 1: STAYING ACTIVE IN LATER LIFE
1 A healthy lifestyle matters at all ages but probably more as we get older. However, many old people feel that they have reached
2 an age when exercise is too tiring, and that it is too late to worry about dietary problems. Nevertheless, those who are active into
3 older age see a reduced risk of developing heart disease, obesity or diabetes. Doctors recommend that old people should quit
4 smoking, eat a healthy diet and practise some light activity, such as daily walking, to improve their quality of life.
5 Paul, an 82-year-old Englishman who has lived in southern Spain for 40 years, believes it is imperative to fight obesity with a
6 healthy diet and regular exercise: “The only time I go to a fast-food restaurant is when I am in England visiting my grandchildren.”
7 Additionally, he has never smoked and rarely eats meat, adhering to a diet of fish, lentils and salad instead.
8 Paul has two young grandchildren who do not fully understand the importance of healthy habits. Concerned about their
9 wellbeing, he says, “it’s complicated to tell my grandchildren not to eat junk food or explain to them the importance of exercise, but
10 fortunately my daughter exercises a lot, so maybe they will follow our example.”
11 Himself a very active man, Paul is no stranger to physical exercise: “I began boxing in my youth, and then I was the proud
12 owner of a rather successful fitness centre in Birkenhead for over 30 years,” he states. “Now I keep myself fit working out at home,
13 in my little basement gym. I also walk twelve kilometres along the beach every other day, and use the exercise apparatus installed
14 close to the beach.”
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1.
According to the text, many older people...
2.
According to the text, Paul...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
Elderly people are encouraged to follow a gentle exercise plan.
TRUE
FALSE
4.
Paul has switched to a vegetarian diet.
TRUE
FALSE
5.
Paul started working out in his old age.
TRUE
FALSE
6.
Paul always exercises outdoors.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
7.2.
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
8.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. According to the text, many older people...
Solución: (c) find physical activity exhausting.
2. According to the text, Paul...
Solución: (b) hopes his grandkids may eventually lead a healthy life.
3. Elderly people are encouraged to follow a gentle exercise plan. (TRUE / FALSE)
Solución: TRUE
3. Justification:
Solución: (Doctors recommend that old people should quit smoking, eat a healthy diet and) practise some light activity, such as daily walking (, to improve their quality of life.) (lines 3-4)
4. Paul has switched to a vegetarian diet. (TRUE / FALSE)
Solución: FALSE
4. Justification:
Solución: (Additionally,) he (has never smoked and) rarely eats meat, // adhering to a diet of fish, lentils and salad instead. (line 7)
5. Paul started working out in his old age. (TRUE / FALSE)
Solución: FALSE
5. Justification:
Solución: ("Himself a very active man,) Paul is no stranger to physical exercise: ‘I began boxing in my youth (, and then I was the proud owner of a rather successful fitness centre in Birkenhead for over 30 years.)’” (line 11)
6. Paul always exercises outdoors. (TRUE / FALSE)
Solución: FALSE
6. Justification:
Solución: “Now I keep myself fit working out at home, in my little basement gym.” (lines 12-13)
7.1. ONE SYNONYM FOR: “trash” (noun)
Solución: junk
7.2. ONE SYNONYM FOR: “infrequently” (adverb)
Solución: rarely
8.1. ONE WORD MEANING: “feeling satisfaction for something done or achieved”
Solución: proud
8.2. ONE WORD MEANING: “to stop doing something”
Solución: quit
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Texto 2 · Extraordinaria Suplente 2023 · Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2023 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Ejercicio Text 2: The Disappearance of Michael Rockefeller · Ordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Reserva 2023
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Reserva 2023
- Ejercicio Texto 1 · Extraordinaria Suplente 2023
- Ejercicio Texto 2 · Extraordinaria Suplente 2023
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2023
- Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2023
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2023
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2023
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2023