Ejercicio Text 2 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Reserva 2023
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Reserva (2023)
Enunciado
TEXT 2: ALL UK NUMBER 1 HITS
1 The UK singles chart, a weekly countdown of the most popular songs on the radio, has been a constant in our lives for seventy
2 years. But to Dave Watson, it's a lifestyle. Watson has been collecting copies of UK Number 1 hits since the late 1980s; today, he
3 owns all 1,404 UK Number 1 singles, reaching back to the birth of the charts in 1952. He believes it's the only complete collection
4 of its kind.
5 Watson's devotion to music charts began more than thirty years ago. Starting a collection made sense: his mother had worked
6 in a record store, and he enjoyed collecting things. When he started his mission in 1988, the charts had already seen 605 Number
7 1 singles. With the single "Don't Turn Around" under his arm, he decided to find the previous 604 releases.
8 In his treasure hunt, Watson used to get trains to London to visit music fairs and second-hand record shops. He also responded
9 to selling adverts in Time Out and Loot magazines and wrote to record dealers. "I spent endless hours searching through dealers'
10 stock," he says. "I had a handwritten list that I photocopied and took around with me to spread the word. Some sellers answered
11 back saying which singles they had and how much they would be." His first wish list was already several pages long. Then he
12 started crossing titles out and he told himself, "Well, I have a chance of doing all this."
13 Discovering eBay around the millennium was a turning point. With a mouse click, Watson found there the last ten singles he
14 needed. With the 1953 single "Doggy in the Window" Watson brought the collection up to date.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9. According to the text, the UK singles chart started...
10. According to the text, Dave Watson's collection...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11. Watson took up his hobby to please his mother.
TRUE
FALSE
12. The single "Don't Turn Around" was the first UK Number 1 hit.
TRUE
FALSE
13. Watson never left his hometown to buy the singles.
TRUE
FALSE
14. Online shopping was key to making his collection complete.
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. According to the text, the UK singles chart started...
Solución: (a) in the 1950s.
10. According to the text, Dave Watson's collection...
Solución: (d) is probably unique.
11. Watson took up his hobby to please his mother.
Solución: FALSE
11. Justification
Solución: "(Starting a collection made sense: his mother had worked in a record store, and) he enjoyed collecting things."
12. The single "Don't Turn Around" was the first UK Number 1 hit.
Solución: FALSE
12. Justification
Solución: "(When he started his mission in 1988, the charts had already seen 605 Number 1 singles.) With the single 'Don't Turn Around' under his arm, he decided to find the previous 604 releases."
13. Watson never left his hometown to buy the singles.
Solución: FALSE
13. Justification
Solución: "(In his treasure hunt,) Watson used to get trains to London to visit music fairs and second-hand record shops."
14. Online shopping was key to making his collection complete.
Solución: TRUE
14. Justification
Solución: "Discovering eBay around the millennium was a turning point. / With a mouse click, Watson found there the last ten singles he needed. (With the 1953 single 'Doggy in the Window' Watson brought the collection up to date.)"
15.1. ONE SYNONYM FOR: "used" (adjective)
Solución: second-hand
15.2. ONE SYNONYM FOR: "possibility" (noun)
Solución: chance
16.1. ONE WORD MEANING: "an event where people show and sell goods"
Solución: fair / fairs
16.2. ONE WORD MEANING: "a supply of something for use or sale"
Solución: stock
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Reserva 2023 · Ejercicio Texto 1 · Extraordinaria Suplente 2023 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2024
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 1: La Catrina · Ordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 2: The Disappearance of Michael Rockefeller · Ordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Reserva 2023
- Ejercicio Texto 1 · Extraordinaria Suplente 2023
- Ejercicio Texto 2 · Extraordinaria Suplente 2023
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2023
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2023
- Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2023