Ejercicio Texto 2 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Suplente 2023
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Suplente (2023)
Enunciado
TEXT 2: NO MORE MONDAYS
1 For some US schools, the pandemic created an opportunity to try new things. One of them was to make four-day school weeks
the norm. As teachers' salaries cannot be raised, shortening the school week is a bonus which has allowed administrators to retain
and attract experienced teachers. Besides, a shorter school week may alleviate some of the workload on teachers and improve
their mental health. Schools can also save money. However, since teachers are not receiving any pay cuts, savings are typically
5 only between zero and three percent of the schools' budget.
Currently, more than 1,600 schools across 24 US states have a four-day school week, and the trend is growing, giving students
and teachers either Fridays or Mondays off. To make up for the time missed, the new model's school day is, on average, about an
hour longer than the traditional one.
Superintendents in districts which have transitioned to four-day weeks say that the vast majority of teachers, students,
10 administrators and parents actually love the model, an assertion backed by research and surveys.
It is a fact that absenteeism and discipline have seen a marked improvement in most of these districts. As regards students'
academic performance, results are varied. For example, students in Colorado had higher scores in Maths and English, whereas
students in Oregon got poorer results. Still, graduation rates, particularly among Latino students, have increased since the model
began.
15 The four-day week is still limited to small, rural schools in US states where travel distances are greater and hiring qualified
educators is a challenge. Current research is giving rise to more innovative ways of schooling which work better for teachers,
students and families.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9.
According to the text, the four-day schedule has helped to...
10.
According to the text,...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
The four-day school week could help prevent teachers' stress.
TRUE
FALSE
12.
Shortening the school week is reducing costs substantially.
TRUE
FALSE
13.
The length of the school day has remained unchanged.
TRUE
FALSE
14.
The new model is emerging in urban school districts.
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. According to the text, the four-day schedule has helped to...
Solución: b) keep and recruit teachers.
10. According to the text, ...
Solución: a) more students complete their studies.
11. The four-day school week could help prevent teachers' stress.
Solución: TRUE (lines 3-4) "Besides, a shorter school week may alleviate some of the workload on teachers and improve their mental health."
12. Shortening the school week is reducing costs substantially.
Solución: FALSE (lines 4-5) "(However, since teachers are not receiving any pay cuts,) savings are typically only between zero and three percent of the schools' budget."
13. The length of the school day has remained unchanged.
Solución: FALSE (lines 7-8) "To make up for the time missed, the new model's school day is, on average, about an hour longer than the traditional one."
14. The new model is emerging in urban school districts.
Solución: FALSE (line 15) "The four-day week is still limited to small, rural schools in US states (where travel distances are greater and hiring qualified educators is a challenge.)"
15.1. ONE SYNONYM FOR: “rule” (noun)
Solución: norm
15.2. ONE SYNONYM FOR: “support” (verb)
Solución: back / backed
16.1. ONE WORD MEANING: “an examination of opinions made by asking people questions”
Solución: survey / surveys
16.2. ONE WORD MEANING: “a prevailing tendency or a current style”
Solución: trend
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Texto 1 · Extraordinaria Suplente 2023 · Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2023 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Ejercicio Text 1: La Catrina · Ordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 2: The Disappearance of Michael Rockefeller · Ordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Reserva 2023
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Reserva 2023
- Ejercicio Texto 1 · Extraordinaria Suplente 2023
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2023
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2023
- Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2023
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2023
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2023