Ejercicio Texto 1: War Letters · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Titular (Acceso) 2023
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Titular (Acceso) (2023)
Enunciado
TEXT 1: WAR LETTERS
1 Sharon Taylor has no firsthand memories of her father. The World War II fighter pilot was shot down over Germany in April
2 1945, when Taylor was three weeks old. The war ended less than a month later, and the letters that the 22-year-old pilot had
3 exchanged with his wife Mary since they were high school sweethearts stopped coming. Taylor's father was eventually listed as
4 killed in action, although his body was never recovered.
5 One day, when Taylor was seven years old, she was sipping a hot chocolate while her paternal grandmother shared stories
6 about their fallen hero, crying as she remembered her son. "Nana, I'm going to find him and bring him home." It was a promise
7 Taylor, now a 77-year-old author and retired professor, would keep. In 2006 she concluded a multi-decade mission to recover her
8 father's remains and bring them home. She did it guided by clues that she had put together from her parents' wartime letters —
9 along with help from historians, eyewitnesses, and an excavation team.
10 Now, through a sound and light show at the National World War II Museum in New Orleans, she's bringing to new generations
11 her parents' experience and a larger story of war casualties and their families. Taylor shares her story widely, raising awareness
12 of soldiers who never returned from war and emphasizing the importance of recovery efforts. An estimated 81,000 American
13 soldiers' bodies remain missing, and she wants people to know there are ongoing efforts to locate them.
14 Taylor will never know exactly what her father's final moments were like. But as she previews the Expressions of America
15 exhibition in New Orleans, she somehow feels that he has come home at last.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1.
Taylor's parents...
2.
Taylor's search for her father...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
Taylor cannot remember her father well.
TRUE
FALSE
4.
Her mission was accomplished without any assistance.
TRUE
FALSE
5.
Taylor is campaigning to start a search for thousands of missing soldiers.
TRUE
FALSE
6.
The retired professor eventually discovered the precise details of her father's death.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. Taylor's parents...
Solución: (b) were in love when they were teenagers.
2. Taylor's search for her father...
Solución: (d) is something she believes is worth being made public.
3. Taylor cannot remember her father well. (TRUE/FALSE)
Solución: TRUE
3. Justification: Taylor cannot remember her father well.
Solución: "Sharon Taylor has no firsthand memories of her father." (lines 1-2)
4. Her mission was accomplished without any assistance. (TRUE/FALSE)
Solución: FALSE
4. Justification: Her mission was accomplished without any assistance.
Solución: "She did it guided by clues that she had put together from her parents' wartime letters —along with help from historians, eyewitnesses, and an excavation team." (lines 8-9)
5. Taylor is campaigning to start a search for thousands of missing soldiers. (TRUE/FALSE)
Solución: FALSE
5. Justification: Taylor is campaigning to start a search for thousands of missing soldiers.
Solución: "An estimated 81,000 American soldiers' bodies remain missing, and she wants people to know there are ongoing efforts to locate them." (lines 12-13)
6. The retired professor eventually discovered the precise details of her father's death. (TRUE/FALSE)
Solución: FALSE
6. Justification: The retired professor eventually discovered the precise details of her father's death.
Solución: "Taylor will never know exactly what her father's final moments were like." (line 14)
7.1. ONE SYNONYM FOR: "lover" (noun)
Solución: sweetheart / sweethearts
7.2. ONE SYNONYM FOR: "consciousness" (noun)
Solución: awareness
8.1. ONE WORD MEANING: "a piece of evidence that leads one toward the solution of a problem"
Solución: clue / clues
8.2. ONE WORD MEANING: "a person who has seen something happen"
Solución: eyewitness / eyewitnesses
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Text 2 · Ordinaria Suplente 2023 · Ejercicio Texto 2: Is World Heritage in Danger? · Ordinaria Titular (Acceso) 2023 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2023
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2023
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2023
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Suplente 2023
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Suplente 2023
- Ejercicio Texto 2: Is World Heritage in Danger? · Ordinaria Titular (Acceso) 2023
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Titular (Admisión) 2023
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Titular (Admisión) 2023
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Reserva 2022
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Reserva 2022