Història d'Espanya: Segle XIX i XX

Apuntes, que abordan la historia de España desde la Guerra del Francés hasta los primeros gobiernos socialistas de la democracia, incluyendo periodos clave como el reinado de Ferran VII e Isabel II, la Restauración, la Dictadura de Primo de Rivera, la Segunda República, la Guerra Civil y el Franquisme.

Història d'Espanya · Selectivitat (PAU Catalunya)

59 pàgines · 13 temes · 135 flashcards · 94 preguntes tipus test

Índex

  1. Guerra del Francès (1808 - 1814) · p. 1-2
  2. Regnat de Ferran VII (1813 - 1833) · p. 3-4
  3. Regnat d'Isabel II (1833 - 1868) · p. 5-7
  4. Sexenni Democràtic (1868 - 1874) · p. 7-10
  5. La Restauració Borbònica: Primera Fase (1875 - 1898) · p. 10-12
  6. Nacionalismes Perifèrics · p. 13-17
  7. La Restauració Borbònica: Segona Fase i Crisi (1898 - 1931) · p. 17-23
  8. Dictadura de Primo de Rivera (1923 - 1931) · p. 24-26
  9. Segona República Espanyola (1931 - 1939) · p. 26-34
  10. Guerra Civil Espanyola (1936 - 1939) · p. 35-41
  11. Franquisme (1939 - 1975) · p. 42-54
  12. Transició Democràtica (1975 - 1982) · p. 54-57
  13. Etapa Democràtica: Governs PSOE (1982 - 1996) · p. 58-59

Guerra del Francès (1808 - 1814)

Flashcards

Quina era la situació política d'Espanya a finals del segle XVIII, just abans de la Guerra del Francès?
La situació d'Espanya a finals del segle XVIII era la d'una monarquia sota el regnat de Carles IV.
Quines van ser les primeres mesures de Carles IV davant l'esclat de la Revolució Francesa?
Carles IV va apartar els ministres il·lustrats, va tancar les fronteres amb França i va nomenar Manuel Godoy com a primer ministre.
Quin tractat va signar Espanya amb Napoleó el 1807 i quina era la seva finalitat principal?
El Tractat de Fontainebleau (1807) va ser signat per Godoy i Carles IV amb Napoleó, permetent l'entrada de tropes franceses a Espanya amb direcció a Portugal.
Què va ser el Motí d'Aranjuez i quin va ser el seu objectiu?
El Motí d'Aranjuez va ser un esdeveniment on l'aristocràcia va instar Ferran VII a exigir la corona al seu pare, Carles IV, per evitar que Godoy continués amb el poder.

Preguntes tipus test

  1. Quina va ser una de les primeres reaccions de Carles IV davant l'esclat de la Revolució Francesa?
    • a) Va permetre l'entrada de tropes franceses per estabilitzar la frontera.
    • b) Va apartar els ministres il·lustrats i va tancar les fronteres amb França.
    • c) Va declarar la guerra a Anglaterra immediatament per aliar-se amb França.
    • d) Va obligar Lluís XVI a jurar la Constitució de 1791.

    Resposta: b) Va apartar els ministres il·lustrats i va tancar les fronteres amb França.. Després de l'esclat de la Revolució Francesa, Carles IV va apartar els ministres il·lustrats i va tancar les fronteres amb França. Godoy va ser nomenat com a primer ministre, no un ministre il·lustrat.

  2. Quin era l'objectiu principal del Tractat de Fontainebleau signat el 1807?
    • a) Posar fi a la guerra entre Espanya i Anglaterra.
    • b) Establir una aliança defensiva contra el Regne Unit.
    • c) Permetre el pas de tropes franceses per envair Portugal.
    • d) Cedir les colònies espanyoles a França a canvi de pau.

    Resposta: c) Permetre el pas de tropes franceses per envair Portugal.. El Tractat de Fontainebleau de 1807 va permetre l'entrada de tropes franceses a Espanya amb la finalitat de dirigir-se a Portugal, que era aliada d'Anglaterra.

  3. Quina va ser la causa directa del Motí d'Aranjuez el 1808?
    • a) La pressió de l'aristocràcia sobre Ferran VII perquè exigís la corona al seu pare.
    • b) Una revolta popular contra la presència de les tropes franceses a Madrid.
    • c) La decisió de Carles IV de cedir la corona a Napoleó directament.
    • d) Un aixecament militar liderat per Manuel Godoy per assegurar el seu poder.

    Resposta: a) La pressió de l'aristocràcia sobre Ferran VII perquè exigís la corona al seu pare.. El Motí d'Aranjuez va ser instigat per l'aristocràcia amb la finalitat que Ferran VII exigís la corona al seu pare, Carles IV, per evitar que Godoy seguís exercint el poder.

Regnat de Ferran VII (1813 - 1833)

Flashcards

Quin tractat va marcar el retorn de Ferran VII al tron d'Espanya el 1813?
El Tractat de Valençay, signat el 1813, va ser l'acord mitjançant el qual Napoleó va retornar la corona espanyola a Ferran VII.
Què va ser el "Manifest dels Perses" i qui el va redactar?
El Manifest dels Perses va ser un document redactat per nobles i clergat absolutistes, que reivindicaven la monarquia absoluta i s'oposaven a la Constitució de 1812.
Quin era el propòsit de la Santa Aliança, creada a Europa durant el regnat de Ferran VII?
La Santa Aliança va ser una coalició europea creada per vetllar per l'absolutisme i restablir les monarquies absolutes després de la caiguda de Napoleó.
Quin esdeveniment clau va iniciar el Trienni Liberal el 1820?
El pronunciament del Coronel Riego a Sevilla el 1820 va ser l'aixecament militar que va triomfar i va donar inici al Trienni Liberal.

Preguntes tipus test

  1. Quin tractat va segellar el retorn de la corona espanyola a Ferran VII l'any 1813?
    • a) El Tractat de Fontainebleau
    • b) El Tractat de Valençay
    • c) El Tractat de Viena
    • d) El Tractat de París

    Resposta: b) El Tractat de Valençay. El Tractat de Valençay va ser l'acord que va permetre a Napoleó retornar la corona espanyola a Ferran VII, marcant el seu retorn al tron el 1813.

  2. Quina va ser la primera acció de Ferran VII en arribar a Madrid el 1814?
    • a) Va derogar la Constitució de 1812 i va retornar a l'absolutisme.
    • b) Va jurar la Constitució de 1812 immediatament.
    • c) Va convocar Corts constituents per redactar una nova Constitució.
    • d) Va establir una monarquia parlamentària.

    Resposta: a) Va derogar la Constitució de 1812 i va retornar a l'absolutisme.. En arribar a Madrid, Ferran VII va donar un cop d'estat on va derogar la Constitució de 1812 i va restaurar l'absolutisme, complint els desitjos del sector absolutista que l'acompanyava.

  3. Quin era l'objectiu principal de la Santa Aliança en el context europeu d'aquella època?
    • a) Promoure les reformes liberals a Europa.
    • b) Establir un sistema de comerç lliure entre nacions.
    • c) Vetllar per l'absolutisme i restablir monarquies absolutes.
    • d) Facilitar la independència de les colònies americanes.

    Resposta: c) Vetllar per l'absolutisme i restablir monarquies absolutes.. La Santa Aliança va ser una organització creada amb l'objectiu de vetllar per la restauració i el manteniment de l'absolutisme a Europa després de la caiguda de Napoleó.

Regnat d'Isabel II (1833 - 1868)

Flashcards

Qui eren els Carlins en el context del regnat d'Isabel II?
Els partidaris de Carles Maria Isidre, que defensaven l'Antic Règim, el suport de la noblesa rural, el clergat i la pagesia.
Quines van ser les tres guerres Carlines esmentades durant el període d'Isabel II?
La primera guerra Carlina (1833-1840), la segona guerra Carlina (1846-1849) coneguda com la Guerra dels Matiners, i la tercera guerra Carlina (1872-1876).
Quin paper va jugar Maria Cristina durant la seva regència (1833-1839)?
Va ser la reina regent que va haver de fer concessions als liberals per fer front a la pressió Carlina, i va nomenar cap de govern a Martínez de la Rosa i Mendizábal.
Quines van ser dues de les mesures més significatives impulsades per Mendizábal?
La desamortització de terres eclesiàstiques (1837) i l'elaboració de la Constitució de 1837, que va ser un retrocés respecte a la de 1812.

Preguntes tipus test

  1. Quina va ser una de les principals accions de govern de Mendizábal durant la regència de Maria Cristina?
    • a) La creació de la Guàrdia Civil
    • b) La desamortització de terres eclesiàstiques
    • c) La redacció de l'Estatut Reial
    • d) El bombardeig de Barcelona

    Resposta: b) La desamortització de terres eclesiàstiques. Mendizábal va ser l'impulsor principal de la desamortització eclesiàstica el 1837, una de les seves mesures més destacades per sanejar les finances públiques.

  2. Quina característica principal tenia l'Estatut Reial de 1834?
    • a) Limitar el poder de la corona
    • b) Establir la sobirania nacional
    • c) Atorgar molts poders a la corona
    • d) Implantar el sufragi universal

    Resposta: c) Atorgar molts poders a la corona. L'Estatut Reial de 1834, redactat sota Martínez de la Rosa, era una carta atorgada que concedia molts poders a la corona, allunyant-se d'una constitució liberal plena.

  3. Quina va ser la causa principal de la Segona Guerra Carlina (1846-1849)?
    • a) Una profunda crisi agrària per males collites
    • b) El descontentament per la Constitució de 1837
    • c) La renúncia al tron d'Isabel II
    • d) La intervenció estrangera en la política espanyola

    Resposta: a) Una profunda crisi agrària per males collites. La Segona Guerra Carlina, coneguda com la Guerra dels Matiners, va ser provocada principalment per una profunda crisi agrària deguda a les males collites, especialment de blat, que va fer augmentar el preu del pa.

Sexenni Democràtic (1868 - 1874)

Flashcards

Quina revolució va provocar l'exili de la reina Isabel II el setembre de 1868?
La revolució "La Gloriosa".
Quin pacte va ser signat el 1868 entre progressistes, demòcrates i republicans unionistes amb la finalitat de ser anti-Isabel II?
El Pacte d'Ostende.
Qui va ser el general que es va convertir en l'home fort del govern provisional després de la Revolució de 1868?
El general Prim.
Quins dos generals van liderar els pronunciaments militars que van esclatar el setembre de 1868?
El general Prim (a Reus) i el general Topete (a Cadis).

Preguntes tipus test

  1. Quina de les següents no va ser una causa de la revolució "La Gloriosa"?
    • a) Una crisi financera.
    • b) La Guerra de Successió dels Estats Units.
    • c) Un moviment insurreccional a Catalunya el 1867.
    • d) L'ascens al poder del general Narváez.

    Resposta: d) L'ascens al poder del general Narváez.. L'ascens de Narváez va ser un esdeveniment anterior que va contribuir al malestar general amb un govern autoritari, però la revolució va esclatar contra el govern d'Isabel II i les seves polítiques, no com a causa directa de l'ascens de Narváez, sinó com a conseqüència de la repressió sota el seu govern. Les altres opcions sí que són causes directes esmentades.

  2. Quin dels següents principis no va ser establert per la Constitució de 1869?
    • a) Sobirania nacional.
    • b) Sufragi Universal Masculí.
    • c) Espanya com a República.
    • d) Amplis drets civils.

    Resposta: c) Espanya com a República.. La Constitució de 1869 establia que Espanya era una Monarquia, amb el rei com a cap del poder executiu, no una República.

  3. Quin esdeveniment clau va succeir poc abans de la coronació d'Amadeu I i va debilitar greument el seu suport?
    • a) L'inici de la Guerra de Cuba.
    • b) L'assassinat del general Prim.
    • c) La Revolta dels Cantons.
    • d) La dimissió d'O'Donel.

    Resposta: b) L'assassinat del general Prim.. El general Prim, principal avalador i home fort del govern provisional, va ser assassinat dos dies abans de la coronació d'Amadeu I, deixant el nou rei sense el seu suport més important.

La Restauració Borbònica: Primera Fase (1875 - 1898)

Flashcards

Qui va instaura la Restauració Borbònica i en quin any?
El general Martínez Campos va realitzar un cop d'estat el 31 de desembre de 1874, restaurant la monarquia borbònica amb Alfons XII.
Quines eren les característiques principals del sistema polític de la Restauració, conegut com a sistema canovista?
El sistema canovista es caracteritzava per ser conservador, poc democràtic i dirigit a contrarestar el republicanisme, els progressistes, els moviments obrers i l'exèrcit.
Quins eren els pilars fonamentals de la Constitució de 1876?
La Constitució de 1876 establia la sobirania compartida entre el Rei i les Corts, atorgava un enorme poder al Rei amb dret de vet, contemplava dues cambres (Congrés i Senat), declarava l'oficialitat catòlica, i inicialment establia el Sufragi Censatari, ampliant els drets però restringits per llei.
Quan es va establir el Sufragi Universal Masculí durant la Restauració?
El Sufragi Universal Masculí es va establir l'any 1891.

Preguntes tipus test

  1. Quin esdeveniment va marcar l'inici de la Restauració Borbònica?
    • a) La proclamació de la Primera República.
    • b) La signatura del Pacte del Pardo.
    • c) Un cop d'estat del general Martínez Campos.
    • d) L'aprovació de la Constitució de 1876.

    Resposta: c) Un cop d'estat del general Martínez Campos.. La Restauració Borbònica es va iniciar amb un cop d'estat del general Martínez Campos el 31 de desembre de 1874, posant fi al govern provisional i reinstaurant la monarquia en la persona d'Alfons XII.

  2. Com es definia el sistema polític de la Restauració Borbònica segons Cánovas del Castillo?
    • a) Un sistema basat en la plena democràcia i el sufragi universal.
    • b) Un sistema conservador i poc democràtic, dissenyat per controlar l'oposició.
    • c) Un sistema que promovia la participació de tots els partits polítics.
    • d) Un sistema que donava gran poder a l'exèrcit en la política interior.

    Resposta: b) Un sistema conservador i poc democràtic, dissenyat per controlar l'oposició.. El sistema polític de la Restauració, ideat per Cánovas del Castillo, es caracteritzava per ser conservador, poc democràtic i dirigit a contrarestar les forces considerades desestabilitzadores com el republicanisme, els moviments obrers i l'exèrcit.

  3. Quina era la característica principal de la sobirania establerta per la Constitució de 1876?
    • a) Sobirania compartida entre el Rei i les Corts.
    • b) Sobirania nacional, residint exclusivament en les Corts.
    • c) Sobirania popular, amb el Rei com a figura simbòlica.
    • d) Sobirania reial absoluta, amb el Rei com a única autoritat.

    Resposta: a) Sobirania compartida entre el Rei i les Corts.. La Constitució de 1876 establia la sobirania compartida entre el Rei i les Corts. Això implicava que el poder no residia exclusivament en el poble ni en el monarca, sinó en una col·laboració entre ambdues institucions.

Nacionalismes Perifèrics

Flashcards

Qui va marcar l'inici de la Renaixença cultural catalana l'any 1833?
Bonaventura Carles Aribau, amb la seva obra "Oda a la Pàtria".
Quin esdeveniment significatiu va generar un estat de guerra a Barcelona i Catalunya durant divuit mesos a finals del segle XIX?
El "Tancament de Caixes" de 1899, impulsat per classes mitjanes, que es negaven a pagar impostos a Madrid.
Quina era la principal diferència entre la Renaixença cultural i la Renaixença popular a Catalunya?
La Renaixença cultural era elitista i utilitzava arcaismes per donar prestigi al català, mentre que la popular feia ús d'un català planer i es burlava dels cultes.
Quin paper va tenir Pi i Margall en el republicanisme federal i quin document clau va impulsar?
Pi i Margall va redactar el Pacte de Tortosa (1869), un projecte d'Estat Federal espanyol, i creia en la reconstrucció de l'Estat a partir de pactes successius entre unitats bàsiques.

Preguntes tipus test

  1. Quina de les següents afirmacions descriu millor la Renaixença cultural catalana?
    • a) El seu principal vehicle d'expressió eren les peces teatrals de caràcter popular.
    • b) Era un moviment elitista que utilitzava arcaismes per donar prestigi al català.
    • c) Va néixer com una oposició directa al model cultural anterior, buscant un català planer.
    • d) La seva primera publicació important va ser el diari "La Renaixença" l'any 1871.

    Resposta: b) Era un moviment elitista que utilitzava arcaismes per donar prestigi al català.. La Renaixença cultural era un moviment liderat per elits que buscava atorgar prestigi literari al català mitjançant l'ús d'arcaismes i l'estudi de la llengua, la història, el dret, la filologia i la música.

  2. Quins sectors socials eren la base del republicanisme federal català?
    • a) La petita burgesia i els obrers industrials.
    • b) La burgesia conservadora i els propietaris.
    • c) Els antics carlins i els intel·lectuals monàrquics.
    • d) Les classes populars del camp i els grans comerciants.

    Resposta: a) La petita burgesia i els obrers industrials.. El republicanisme federal es componia socialment de la petita burgesia i els obrers industrials, buscant establir un govern republicà, un estat laic i garantir drets civils amb plena participació ciutadana.

  3. Quines eren les principals demandes del "Memorial de Greuges" (1885)?
    • a) La separació total de Catalunya de l'Estat espanyol.
    • b) La instauració d'una monarquia federal a Espanya.
    • c) El reconeixement del català com a única llengua oficial a Catalunya.
    • d) La denúncia de l'opressió de Catalunya, la proposta federal, el proteccionisme i el manteniment del Dret Civil Català.

    Resposta: d) La denúncia de l'opressió de Catalunya, la proposta federal, el proteccionisme i el manteniment del Dret Civil Català.. El "Memorial de Greuges" de 1885, redactat pel Centre Català, denunciava l'opressió de Catalunya, proposava un model federal, defensava el proteccionisme econòmic i demanava el manteniment del Dret Civil Català.

La Restauració Borbònica: Segona Fase i Crisi (1898 - 1931)

Flashcards

¿Qué es la fotosíntesis?
Es el proceso mediante el cual las plantas, algas y algunas bacterias convierten la energía luminosa en energía química, produciendo glucosa y oxígeno.
¿Cuáles son los componentes esenciales para la fotosíntesis?
Los principales componentes son la luz solar, el dióxido de carbono (CO2) y el agua (H2O).
¿Qué pigmento es crucial para la absorción de luz en la fotosíntesis y dónde se encuentra?
La clorofila, un pigmento verde presente en los cloroplastos de las células vegetales, es la encargada de absorber la energía luminosa.

Preguntes tipus test

  1. ¿Dónde se lleva a cabo la fase luminosa de la fotosíntesis?
    • a) En el estroma del cloroplasto
    • b) En las membranas de los tilacoides
    • c) En el citoplasma de la célula
    • d) En el núcleo de la célula

    Resposta: b) En las membranas de los tilacoides. La fase luminosa de la fotosíntesis tiene lugar en las membranas de los tilacoides dentro de los cloroplastos, donde la energía luminosa es capturada para producir ATP y NADPH.

  2. ¿Cuáles son los productos principales de la fotosíntesis?
    • a) Dióxido de carbono y agua
    • b) Energía luminosa y clorofila
    • c) ATP y NADPH
    • d) Glucosa y oxígeno

    Resposta: d) Glucosa y oxígeno. Los productos finales de la fotosíntesis son la glucosa, que es el alimento de la planta, y el oxígeno, que se libera a la atmósfera como subproducto.

Dictadura de Primo de Rivera (1923 - 1931)

Flashcards

Quin període de temps va abastar la dictadura de Primo de Rivera?
La dictadura de Primo de Rivera va tenir lloc entre 1923 i 1931.
Quins tres motius va al·legar Primo de Rivera per justificar el seu cop d'estat?
Els tres motius oficials van ser: el desgovern d'Espanya, l'enorme conflictivitat social i la necessitat d'evitar el trencament de la unitat d'Espanya.
Quins motius ocults s'amagaven darrere de la declaració de cop d'estat de Primo de Rivera?
L'Expedient Picasso, que culpava el rei Alfons XIII del desastre d'Annual, i la por a una democratització de l'Estat.
Quines van ser dues de les primeres mesures del Directori Militar de Primo de Rivera?
La militarització de l'ordre públic i la suspensió de la Constitució de 1876.

Preguntes tipus test

  1. Quina va ser l'operació militar que va permetre resoldre la qüestió del Marroc durant la dictadura de Primo de Rivera?
    • a) El Pacte de Sant Sebastià
    • b) El Desembarcament d'Alhucemas
    • c) L'Expedient Picasso
    • d) La campanya del Rif

    Resposta: b) El Desembarcament d'Alhucemas. El 'Desembarcament d'Alhucemas' va ser una operació militar clau que va permetre resoldre la qüestió del Marroc durant la dictadura de Primo de Rivera, amb la col·laboració de França.

  2. Quin partit polític únic va ser creat per Primo de Rivera durant la seva dictadura?
    • a) Unión Patriótica
    • b) Partit Socialista Obrer Espanyol
    • c) Lliga Regionalista
    • d) Acció Republicana

    Resposta: a) Unión Patriótica. Primo de Rivera va crear la 'Unión Patriótica' com a partit únic per centralitzar el poder i eliminar l'oposició política durant el seu règim.

  3. Quina va ser una de les principals característiques del Directori Militar de Primo de Rivera en relació amb l'ordre intern?
    • a) La democratització de l'Estat
    • b) La descentralització administrativa
    • c) La militarització de l'ordre públic
    • d) La promoció del pluralisme polític

    Resposta: c) La militarització de l'ordre públic. Una de les primeres mesures del Directori Militar va ser la militarització de l'ordre públic, buscant controlar la conflictivitat social i restablir l'autoritat mitjançant la força militar.

Segona República Espanyola (1931 - 1939)

Flashcards

Quan i entre quins grups es va signar el Pacte de Sant Sebastià?
El Pacte de Sant Sebastià es va signar a l'estiu de 1930 entre republicans, socialistes i catalanistes d'esquerres.
Quin va ser el propòsit de les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931?
Les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931 van ser convocades per l'almirall Aznar per conèixer el grau d'acceptació de la monarquia.
Quina data es va proclamar la Segona República Espanyola?
La Segona República Espanyola va ser proclamada el 14 d'abril de 1931.
Quines característiques va establir la Constitució de 1931 respecte a la religió i els drets civils?
La Constitució de desembre de 1931 va establir Espanya com un país laic, reconeixent el matrimoni civil, el divorci i l'avortament lliure i gratuït.

Preguntes tipus test

  1. Quina va ser la conseqüència immediata de les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931 a les ciutats amb victòria republicanosocialista?
    • a) El rei Alfons XIII va reforçar el seu poder.
    • b) Es va proclamar la Segona República Espanyola.
    • c) El general Berenguer va ser nomenat cap de govern permanent.
    • d) Es va iniciar un període de 'Dictablanda' més estricte.

    Resposta: b) Es va proclamar la Segona República Espanyola.. Després de les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931, els resultats a les ciutats van mostrar una clara victòria republicanosocialista, la qual cosa va portar a la proclamació de la Segona República Espanyola. El rei Alfons XIII va marxar a l'exili com a conseqüència directa d'aquests esdeveniments.

  2. Quina de les següents NO va ser una característica de la Constitució de desembre de 1931?
    • a) Establiment del sufragi universal, incloent el vot femení.
    • b) Separació de poders (Legislatiu, Executiu, Judicial).
    • c) Reconeixement de les autonomies per a les regions que ho demanin.
    • d) Abolició de molts drets i llibertats fonamentals.

    Resposta: d) Abolició de molts drets i llibertats fonamentals.. La Constitució de desembre de 1931 va establir el sufragi universal, incloent el vot femení, la separació de poders (legislatiu, executiu, judicial) i el reconeixement de les autonomies per a les regions que ho demanessin. No va abolir els drets i llibertats, sinó que els va contemplar de forma àmplia.

  3. Quin va ser un dels objectius principals de la Reforma de l'Exèrcit durant el Bienni d'Esquerres?
    • a) Augmentar el nombre d'oficials a l'exèrcit.
    • b) Fomentar la participació militar en la política.
    • c) Reduir els efectius militars i professionalitzar l'exèrcit.
    • d) Crear noves acadèmies militars per a la formació.

    Resposta: c) Reduir els efectius militars i professionalitzar l'exèrcit.. La Reforma de l'Exèrcit, a través de la Llei Azaña, tenia com a objectiu principal professionalitzar i democratitzar l'exèrcit, reduint els efectius militars. Es va oferir la possibilitat de retirar-se als que volguessin, cobrant el mateix sou, i es va tancar l'acadèmia militar de Saragossa.

Guerra Civil Espanyola (1936 - 1939)

Flashcards

¿Cuál es el planeta más grande de nuestro sistema solar?
Júpiter
¿Qué planeta es conocido como el 'Planeta Rojo'?
Marte
¿Cuál es el nombre de la galaxia a la que pertenece nuestro sistema solar?
Vía Láctea
¿Qué cuerpo celeste es el centro de nuestro sistema solar?
El Sol

Preguntes tipus test

  1. ¿Qué planeta tiene los anillos más prominentes y visibles?
    • a) Júpiter
    • b) Saturno
    • c) Urano
    • d) Neptuno

    Resposta: b) Saturno. Saturno es famoso por su extenso y complejo sistema de anillos, que son fácilmente visibles incluso con telescopios pequeños.

  2. ¿Cuál es el planeta más cercano al Sol?
    • a) Venus
    • b) Marte
    • c) Mercurio
    • d) Tierra

    Resposta: c) Mercurio. Mercurio es el planeta más cercano al Sol, con una órbita que lo acerca a una distancia promedio de aproximadamente 58 millones de kilómetros.

  3. ¿Qué fenómeno natural es causado por la entrada de meteoroides en la atmósfera terrestre?
    • a) Eclipses
    • b) Auroras boreales
    • c) Lluvias de estrellas
    • d) Mareas

    Resposta: c) Lluvias de estrellas. Las lluvias de estrellas, también conocidas como meteoros, ocurren cuando pequeños fragmentos de roca o polvo (meteoroides) entran en la atmósfera terrestre y se queman debido a la fricción, creando destellos de luz.

Franquisme (1939 - 1975)

Flashcards

¿Qué es el Sol?
Es una estrella enana amarilla y el centro de nuestro sistema solar.
¿Qué se considera un planeta en nuestro sistema solar?
Son cuerpos celestes que orbitan alrededor de una estrella y tienen suficiente masa para ser esféricos, habiendo limpiado su órbita de otros objetos.
¿Cómo se llama la galaxia a la que pertenece nuestro sistema solar?
La Vía Láctea.

Preguntes tipus test

  1. ¿Cuál es el planeta más grande del sistema solar?
    • a) Marte
    • b) Tierra
    • c) Júpiter
    • d) Saturno

    Resposta: c) Júpiter. Júpiter es el planeta más grande de nuestro sistema solar, conocido por su gran tamaño y su característica Gran Mancha Roja, que es una tormenta gigante.

  2. ¿Qué planeta es conocido por ser el más caliente debido a su efecto invernadero extremo y ser visible al amanecer o al anochecer?
    • a) Mercurio
    • b) Venus
    • c) Marte
    • d) Urano

    Resposta: b) Venus. Venus es conocido como el 'lucero del alba' o 'lucero vespertino' debido a su brillo y visibilidad al amanecer o al anochecer, siendo el segundo planeta desde el Sol y el más caliente debido a su densa atmósfera de dióxido de carbono.

Transició Democràtica (1975 - 1982)

Flashcards

¿Qué característica define a un proyecto?
Un proyecto es un esfuerzo temporal con un principio y un fin definidos, que busca crear un producto, servicio o resultado único.
¿Qué es el 'scope creep' en la gestión de proyectos?
Es el deslizamiento o aumento descontrolado de los requisitos y el alcance de un proyecto una vez que este ya ha comenzado.
¿Qué elementos clave deben gestionarse en un proyecto además del alcance y el tiempo?
Costo, calidad, recursos, riesgos, comunicación, adquisiciones e interesados (stakeholders).
¿Por qué es importante la gestión de proyectos?
Permite a las organizaciones lograr sus objetivos estratégicos de manera eficiente, reduciendo riesgos, optimizando recursos, mejorando la comunicación y aumentando la probabilidad de éxito.

Preguntes tipus test

  1. ¿Cuál de las siguientes opciones describe mejor el propósito de la gestión de proyectos?
    • a) Realizar tareas repetitivas para mantener las operaciones diarias de una empresa.
    • b) Aplicar conocimientos, habilidades, herramientas y técnicas para cumplir con los requisitos de un proyecto.
    • c) Desarrollar estrategias de marketing a largo plazo para una organización.
    • d) Gestionar exclusivamente los aspectos financieros de una empresa.

    Resposta: b) Aplicar conocimientos, habilidades, herramientas y técnicas para cumplir con los requisitos de un proyecto.. La gestión de proyectos se define como la aplicación de conocimientos, habilidades, herramientas y técnicas a las actividades del proyecto para cumplir con los requisitos del mismo. No se limita a tareas repetitivas, marketing o finanzas, sino que abarca la totalidad del ciclo de vida del proyecto para lograr un objetivo único.

  2. Un 'esfuerzo temporal' en la definición de un proyecto implica que:
    • a) El proyecto puede ser abandonado en cualquier momento sin consecuencias.
    • b) Tiene un principio y un fin definidos.
    • c) Sus resultados no son permanentes.
    • d) Es un trabajo que se realiza rápidamente.

    Resposta: b) Tiene un principio y un fin definidos.. La característica de 'esfuerzo temporal' en la definición de un proyecto significa que tiene una duración limitada, con una fecha de inicio y una fecha de finalización claras, a diferencia de las operaciones continuas.

  3. ¿Qué concepto se refiere al trabajo que debe realizarse para entregar un producto o servicio con las características especificadas?
    • a) Costo del proyecto.
    • b) Cronograma del proyecto.
    • c) Alcance del proyecto.
    • d) Calidad del proyecto.

    Resposta: c) Alcance del proyecto.. El alcance del proyecto define todo el trabajo y los entregables necesarios para completar el proyecto. Es fundamental establecerlo claramente para evitar desviaciones y asegurar que el producto o servicio final cumpla con las expectativas.

Etapa Democràtica: Governs PSOE (1982 - 1996)

Flashcards

Qui va guanyar les eleccions generals de 1982 a Espanya per majoria absoluta?
El PSOE.
Quin president va assumir el govern d'Espanya l'any 1982?
Felipe González.
Quina era una de les principals apostes del govern de Felipe González?
La modernització de l'Estat Espanyol.
Quin any va entrar Espanya a l'OTAN?
1986.

Preguntes tipus test

  1. Quin partit polític va obtenir la majoria absoluta a les eleccions generals de 1982?
    • a) Alianza Popular
    • b) CiU
    • c) PSOE
    • d) PCE

    Resposta: c) PSOE. El PSOE va guanyar les eleccions generals de 1982 amb 202 diputats, obtenint una majoria absoluta.

  2. Qui va ser el president del Govern d'Espanya durant la major part de l'etapa democràtica del PSOE (1982-1996)?
    • a) Adolfo Suárez
    • b) Leopoldo Calvo Sotelo
    • c) José María Aznar
    • d) Felipe González

    Resposta: d) Felipe González. Felipe González va ser el president del Govern durant els anys 1982 a 1996, liderant els governs del PSOE.

  3. Quina de les següents no va ser una de les tasques principals del govern socialista en el seu programa de reformes?
    • a) Lluita contra la crisi econòmica
    • b) Reforma de les administracions públiques
    • c) Privatització massiva d'empreses públiques
    • d) Increment de l'estat del benestar

    Resposta: c) Privatització massiva d'empreses públiques. El programa de reformes del govern socialista incloïa la lluita contra la crisi econòmica, la reforma de les administracions públiques i l'intent d'incrementar l'estat del benestar, però no la privatització massiva d'empreses públiques.

I 85 flashcards i 57 preguntes més al document.

Més apunts d'Història d'Espanya

Exàmens, temes i apunts de Història d'Espanya

Exámenes oficiales en PDF y soluciones: examenselectivitat.cat