Bloque A - Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Titular (Admisión) 2023

Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Titular (Admisión) (2023)

Enunciado

I * COMPREHENSION (4 points). CHOOSE TEXT 1 OR TEXT 2 AND ANSWER ALL THE QUESTIONS FROM THAT TEXT ONLY.

TEXT 1: HOW KING TUT CONQUERED POP CULTURE

1 In late 1922 the British archaeologist Howard Carter discovered a royal tomb untouched for 3,300 years in Egypt's Valley

2 of the Kings. The occupant, teenage pharaoh Tutankhamun, became an instant media sensation. Newspapers couldn't get

3 enough of him or his wealth, exemplified by his solid gold death mask. As Carter carefully removed and catalogued the contents

4 of his tomb, the king, who had died at the age of 19 without accomplishing much in real life, resurrected into a trend-setting

5 superstar. Tutmania had arrived.

6 Fashion and ancient Egyptian history don't seem like a natural mix, but after Tut's discovery the two converged. Fabrics for

7 dresses and coats displayed motifs such as palm trees, lotus blossoms and sphinxes. Famous jewelers fashioned Egyptian-

8 themed adornments. Handbags, umbrellas, and cigarette cases were Egyptianized. Beauty products also followed the trend,

9 establishing a link to Egypt's exotic royals. For instance, women began to line their eyes with Nile-inspired Kohl eyeliner even

10 though makeup had been associated with sex workers until recently.

11 The Egyptian discovery also inspired performers, writers and artists. Author Richard Goyne made a youthful King Tut the

12 main character of his 1923 book entitled The Kiss of Pharaoh: The Love Story of Tut-Ankh-Amen. Fighting his way to the

13 throne, Tut encounters many obstacles, such as the disappearance of the royal bride.

14 In the movie world, The Mummy, starring Boris Karloff in 1932, told the story of an archaeologist, a linen-wrapped mummy

15 and a curse. The idea for the plot arose from the series of strange deaths that occurred after the discovery of Tut's tomb. These

16 included Lord Carnarvon's, the excavation's aristocratic sponsor, who died less than five months after the discovery.

CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)

1.

According to the text, the discovery of King Tut's tomb...

2.

According to the text, King Tut...

ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)

3.

The inventory of King Tut's treasure was carried out by an Egyptian team.

4.

In Goyne's novel, King Tut had to overcome many difficulties to become pharaoh.

5.

The screenplay of The Mummy was based on real events.

6.

The digging of Tut's tomb was paid by Carter himself.

7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

7.1.

7.2.

8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

8.1.

8.2.

Enunciado: Bloque A - Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Titular (Admisión) 2023

Solución

Según los criterios oficiales de corrección

1. According to the text, the discovery of King Tut's tomb...

Solución: (d) hit the headlines.

2. According to the text, King Tut...

Solución: (c) did not achieve a great deal during his reign.

3. The inventory of King Tut's treasure was carried out by an Egyptian team.

Solución: FALSE (lines 3-4) "(As) Carter carefully removed and catalogued the contents of his tomb (, the king, who had died at the age of 19 without accomplishing much in real life, resurrected into a trend-setting superstar.)"

4. In Goyne's novel, King Tut had to overcome many difficulties to become pharaoh.

Solución: TRUE (lines 12-13) "(Author Richard Goyne made a youthful King Tut the main character of his 1923 book entitled The Kiss of Pharaoh: The Love Story of Tut-Ankh-Amen.) Fighting his way to the throne, Tut encounters many obstacles (, such as the disappearance of the royal bride.)"

5. The screenplay of The Mummy was based on real events.

Solución: TRUE (line 15) "The idea for the plot arose from the series of strange deaths that occurred after the discovery of Tut's tomb."

6. The digging of Tut's tomb was paid by Carter himself.

Solución: FALSE (lines 15-16) "These included Lord Carnarvon's, the excavation's aristocratic sponsor (, who died less than five months after the discovery.)"

7.1. ONE OPPOSITE FOR: "poverty" (noun)

Solución: wealth

7.2. ONE SYNONYM FOR: "intact" (adjective)

Solución: untouched

8.1. ONE WORD MEANING: "a connection between two things or situations"

Solución: link

8.2. ONE WORD MEANING: "a container used to store and protect things"

Solución: case / cases

La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium

Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.

‹ Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2023 · Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2023 ›

Más ejercicios de Comprensión Lectora