Bloque A - Texto 2 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Reserva 2022
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Reserva (2022)
Enunciado
TEXT 2: COLOUR PSYCHOLOGY
1 The psychology of colour is based on the mental and emotional effects colours have on sighted people in all facets of life.
2 These reactions are rooted in cultural and personal experiences and are conditioned by the situational context. If you have ever
3 felt uneasy in a yellow room, or relaxed and calm while looking at the sky, this will sound familiar.
4 Contrary to what one may think, little theoretical or empirical work has been conducted to date on colour's influence on
5 psychological functioning. Despite that, it has become a hot topic in marketing, art, design and other areas since researchers and
6 experts have made a few important discoveries and observations about the effect colour has on moods, feelings and behaviours.
7 Additionally, colours are powerful tools of communication. For instance, colour preferences, from the clothes we wear to the
8 car we drive, can sometimes make a statement about how we want other people to perceive us. Other factors such as age and
9 gender can also influence the colour choices we make.
10 Besides, there is some proof that certain colours can even affect our performance. For example, one study has shown that
11 exposing students to red colour before being examined impacts the test score negatively. More specifically, 71 college students
12 were given a participant number before they took a five-minute test. The numbers were coloured either black, green or red, and
13 the results proved that students who got red-coloured numbers scored approximately 20% lower than other participants.
14 However, this evidence is mostly anecdotal and colours can be subjective. Therefore, additional research is needed for us to
15 have deeper comprehension of the different psychological effects of colour.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9. Colour psychology...
10. According to the text,...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
Colour psychology is strongly influenced by culture.
TRUE
FALSE
12.
Blue colour makes people feel anxious.
TRUE
FALSE
13.
Every participant in the study received three different coloured figures.
TRUE
FALSE
14.
There should be further investigation into the effects of colour.
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. Colour psychology...
Solución: (c) is a very important issue in selling strategies.
10. According to the text, ...
Solución: (a) colours can influence the way people see us.
11. Colour psychology is strongly influenced by culture. (TRUE/FALSE)
Solución: TRUE
11. Colour psychology is strongly influenced by culture. (Justification)
Solución: These reactions are rooted in cultural and personal experiences (and are conditioned by the situational context). (line 2)
12. Blue colour makes people feel anxious. (TRUE/FALSE)
Solución: FALSE
12. Blue colour makes people feel anxious. (Justification)
Solución: If you have ever felt uneasy in a yellow room, or relaxed and calm while looking at the sky (, this will sound familiar). (line 3)
13. Every participant in the study received three different coloured figures. (TRUE/FALSE)
Solución: FALSE
13. Every participant in the study received three different coloured figures. (Justification)
Solución: More specifically, 71 college students were given a participant number before they took a five-minute test. (lines 11-12)
14. There should be further investigation into the effects of colour. (TRUE/FALSE)
Solución: TRUE
14. There should be further investigation into the effects of colour. (Justification)
Solución: Therefore, additional research is needed for us to have deeper comprehension of the different psychological effects of colour. (lines 14-15)
15.1. ONE OPPOSITE FOR: "favourably" (adverb).
Solución: negatively
15.2. ONE SYNONYM FOR: "instrument" (noun).
Solución: tool / tools
16.1. ONE WORD MEANING: "well known or easily recognised."
Solución: familiar
16.2. ONE WORD MEANING: "having the ability to see; not blind."
Solución: sighted
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2022 · Ejercicio Text 1: The Hermitage Cats · Ordinaria Suplente 2022 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2022
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2022
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2022
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2022
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2022
- Ejercicio Text 1: The Hermitage Cats · Ordinaria Suplente 2022
- Ejercicio Text 2: Would you like to live for 1,000 years? · Ordinaria Suplente 2022
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2022
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2022
- Ejercicio Text 1: It's a Good Day to Be a Dog! · Ordinaria Titular (Admisión) 2022