Bloque A - Texto 1 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Reserva 2022
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Reserva (2022)
Enunciado
TEXT 1: IT BEGAN 50 YEARS AGO
1 The ABBA story began in Sweden more than five decades ago. In 1966, Björn met Benny for the first time. Björn was a member
2 of a well-known folk music group, while Benny played keyboards in Sweden's biggest pop band of the 1960s. They wrote their first
3 song just some weeks later, and by the end of the decade they had established a regular partnership as composers. In 1969, Björn
4 and Benny met the two women who were to become not only their fiancées but also the other half of ABBA, Agnetha and Anni-Frid. In 1974,
5 'Waterloo' took them straight to the Eurovision finals in England. By this time, they had changed their name to ABBA, an acronym of their
6 first names. ABBA was also the brand of a Swedish canned fish company which agreed to lend their name to this pop group.
7 By 1976, ABBA had already established themselves as one of the most prevalent groups in the world. This was followed by a
8 smashing concert tour of Europe and Australia between January and March 1977. At the end of 1982, after many worldwide hits and
9 their respective divorces, ABBA decided to take a break. If they wanted to, they reasoned, they could always get back together after a few
10 years. This "temporary break" resulted in more than thirty years of silence.
11 In 2010, the former couples authorized a touring exhibition and interactive experience called ABBAWorld, held in London,
12 where they gave interviews and donated some personal items. In January 2016, a show-concept, Mamma Mia, opened in
13 Stockholm. This was the first opportunity in three decades to capture the four members together exclusively in one and the same
14 photograph.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1.
ABBA became famous...
2.
The four members attended the show in 2016 and they...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
Benny and Björn got along because they shared the same music style.
TRUE
FALSE
4.
Agnetha and Anni-Frid joined the group before marrying Björn and Benny.
TRUE
FALSE
5.
A Swedish company borrowed its name from the band.
TRUE
FALSE
6.
The group ABBA gave no consent to the British exhibition.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
ONE SYNONYM FOR: "chance" (noun).
7.2.
ONE SYNONYM FOR: "tinned" (adjective).
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
ONE WORD MEANING: "extraordinarily impressive or effective."
8.2.
ONE WORD MEANING: "a relationship between two people, organizations, or countries."

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. ABBA became famous...
Solución: (b) in the seventies.
2. The four members attended the show in 2016 and they...
Solución: (c) agreed to pose for the media.
3. Benny and Björn got along because they shared the same music style.
Solución: FALSE
Justification 3: Benny and Björn got along because they shared the same music style.
Solución: "Björn was a member of a well-known folk music group, while Benny played keyboards in Sweden's biggest pop band of the 1960s."
4. Agnetha and Anni-Frid joined the group before marrying Björn and Benny.
Solución: TRUE
Justification 4: Agnetha and Anni-Frid joined the group before marrying Björn and Benny.
Solución: "In 1969, Björn and Benny met the two women who were to become not only their fiancées but also the other half of ABBA, Agnetha and Anni-Frid."
5. A Swedish company borrowed its name from the band.
Solución: FALSE
Justification 5: A Swedish company borrowed its name from the band.
Solución: "ABBA was also the brand of a Swedish canned fish company which agreed to lend their name to this pop group."
6. The group ABBA gave no consent to the British exhibition.
Solución: FALSE
Justification 6: The group ABBA gave no consent to the British exhibition.
Solución: "(In 2010,) the former couples authorized a touring exhibition and interactive experience (called ABBAWorld, held in London, where they gave interviews and donated some personal items)."
7.1. ONE SYNONYM FOR: "chance" (noun).
Solución: opportunity
7.2. ONE SYNONYM FOR: "tinned" (adjective).
Solución: canned
8.1. ONE WORD MEANING: "extraordinarily impressive or effective."
Solución: smashing
8.2. ONE WORD MEANING: "a relationship between two people, organizations, or countries."
Solución: partnership
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2022 · Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2022 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2022
- Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2022
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2022
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2022
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2022
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2022
- Ejercicio Text 1: The Hermitage Cats · Ordinaria Suplente 2022
- Ejercicio Text 2: Would you like to live for 1,000 years? · Ordinaria Suplente 2022
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2022
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2022