Bloque A - Texto 2 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Titular (Acceso) 2022

Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Titular (Acceso) (2022)

Enunciado

TEXT 2: MEN EARN MORE MONEY THAN WOMEN IN EVERY COUNTRY

1 A new international study examining the difference in earnings within couples has revealed that men continue to be paid more

2 than women in every country.

3 In the first survey of its kind, scholars examined public data from 2.85 million households across 45 countries to reach their

4 conclusions. The report, published in the Journal of Economic Behavior & Organization, analysed the income of couples between

5 the ages of 18 and 65 over a four-decade period. The team wanted to assess the global picture, particularly in Scandinavian

6 countries, which are often presented as more progressive for females. However, the experts concluded that gender pay inequality

7 persists across countries, over time and across both rich and poor households. They found that the family unit is often a place of

8 great inequality, even in the most affluent nations.

9 One positive finding was that women's participation in the labour market had increased over the 40-year period. In many parts

10 of the world, more women-friendly policies have narrowed the gap. Nevertheless, the researchers felt that governments were not

11 doing enough.

12 In May 2020, on the fiftieth anniversary of the Equal Pay Act, the Trade Unions Congress (TUC) stated that women continue

13 to be underpaid and undervalued. General secretary of the TUC, Frances O'Grady, said: "Fifty years after brave women won the

14 legal right to equal pay, unequal earnings are still common today. Working women are stuck in low-paid and insecure jobs. No

15 doubt we need to reconsider how we value and reward their work. Without appropriate measures, it will take decades to close the

16 gender pay gap."

CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)

9.

According to the text and in order to conduct the study, the researchers...

10.

According to the text, the labour world has seen how women...

ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)

11.

A similar study had been conducted some years before.

TRUE

FALSE

12.

Regarding women's policies, Nordic countries are supposed to be more advanced.

TRUE

FALSE

13.

Wives and husbands have the same income in wealthy countries.

TRUE

FALSE

14.

After the Equal Pay Act, women achieved stability at work.

TRUE

FALSE

15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

15.1.

15.2.

16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

16.1.

16.2.

Enunciado: Bloque A - Texto 2 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Titular (Acceso) 2022

Solución

Según los criterios oficiales de corrección

9. According to the text and in order to conduct the study, the researchers...

Solución: (d) analysed accessible information.

10. According to the text, the labour world has seen how women...

Solución: (a) have intensified their presence in recent decades.

11. A similar study had been conducted some years before. (True/False)

Solución: FALSE

11. Justification: 'A similar study had been conducted some years before.'

Solución: "In the first survey of its kind (, scholars examined public data from 2.85 million households across 45 countries to reach their conclusions)." (line 3)

12. Regarding women's policies, Nordic countries are supposed to be more advanced. (True/False)

Solución: TRUE

12. Justification: 'Regarding women's policies, Nordic countries are supposed to be more advanced.'

Solución: "(The team wanted to assess the global picture,) particularly in Scandinavian countries, which are often presented as more progressive for females." (lines 5-6)

13. Wives and husbands have the same income in wealthy countries. (True/False)

Solución: FALSE

13. Justification: 'Wives and husbands have the same income in wealthy countries.'

Solución: "They found that the family unit is often a place of great inequality, even in the most affluent nations." (lines 7-8)

14. After the Equal Pay Act, women achieved stability at work. (True/False)

Solución: FALSE

14. Justification: 'After the Equal Pay Act, women achieved stability at work.'

Solución: "Working women are stuck in low-paid and insecure jobs." (line 14)

15.1. ONE OPPOSITE FOR: "broaden" (verb).

Solución: narrow(ed) / narrowed

15.2. ONE SYNONYM FOR: "courageous" (adjective).

Solución: brave

16.1. ONE WORD MEANING: "fixed, unable to move, change or improve."

Solución: stuck

16.2. ONE WORD MEANING: "to give something in recognition of services, efforts, achievements or behaviour."

Solución: reward

La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium

Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.

‹ Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2022 · Ejercicio Text 1: It's a Good Day to Be a Dog! · Ordinaria Titular (Admisión) 2022 ›

Más ejercicios de Comprensión Lectora