Ejercicio Text 2 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Suplente 2021
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Suplente (2021)
Enunciado
TEXT 2: WHY EVERYONE SHOULD HAVE MUSIC IN THEIR LIVES
1 Most of us come across music almost every day: streaming on our mobile device, on the radio, television or in the streets. But why
2 is it so important? According to Andy Smith, composer, musical director, educator and presenter on BBC, there are four main reasons
3 why everyone should have music in their lives.
4 Firstly, music brings people together. It speaks to all when words can fail and, wherever you go in the world, it is understood. Music
5 is a universal gift and its power to connect people is without question, as it is an art form with human interaction at its centre. Most
6 importantly, music has the ability to join people through the instruments they play or through a shared interest in a particular style.
7 Secondly, music improves your health and well-being. It stimulates the brain, which in turn helps with pain relief, reducing stress. A
8 study from Harvard University has shown that relaxing music may lower blood pressure and heart rate after physical exercise. It can
9 also improve mood and reduce anxiety and, by connecting people, it can be an antidote to loneliness and social isolation.
10 Music can also improve resilience. There are many skills required in order to learn how to play a musical instrument: technique,
11 reading music, expression, listening and, as you continue to perfect these skills, you gain self-assurance.
12 Finally, for Andy Smith, music is a creative means of expression for people from all social and cultural backgrounds to express
13 themselves. Whether it is to transmit a political message, a particular emotion or just for pleasure, musicians have used sound and
14 music since the dawn of humanity.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9.
According to the text, music...
10.
According to the text, music has the power to...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
Music has no effect on your brain.
Statement 11
TRUE
FALSE
12.
The fact that music gathers people is a remedy for those who have feelings of solitude.
Statement 12
TRUE
FALSE
13.
The more you practise an instrument, the more confident you feel.
Statement 13
TRUE
FALSE
14.
Being a musician involves belonging to an educated social class.
Statement 14
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. According to the text, music...
Solución: (a) has been used since early times.
10. According to the text, music has the power to...
Solución: (a) cheer you up.
11. Music has no effect on your brain.
Solución: FALSE
11. Justification: Music has no effect on your brain.
Solución: "It stimulates the brain, (which in turn helps with pain relief, reducing stress.)" (line 7)
12. The fact that music gathers people is a remedy for those who have feelings of solitude.
Solución: TRUE
12. Justification: The fact that music gathers people is a remedy for those who have feelings of solitude.
Solución: "(It can...) by connecting people, it can be an antidote to loneliness and social isolation." (line 9)
13. The more you practise an instrument, the more confident you feel.
Solución: TRUE
13. Justification: The more you practise an instrument, the more confident you feel.
Solución: "(There are...) as you continue to perfect these skills, you gain self-assurance." (line 11)
14. Being a musician involves belonging to an educated social class.
Solución: FALSE
14. Justification: Being a musician involves belonging to an educated social class.
Solución: "(Finally, ...) music is a creative means of expression for people from all social and cultural backgrounds to express themselves." (lines 12-13)
15.1. ONE OPPOSITE FOR "succeed" (verb)
Solución: fail
15.2. ONE SYNONYM FOR "cure" (noun)
Solución: antidote
16.1. ONE WORD MEANING "the state of being happy, healthy or prosperous"
Solución: well-being
16.2. ONE WORD MEANING "a feeling of relaxation after anxiety or pain ends"
Solución: relief
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2021 · Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Ejercicio Text 1: It's a Good Day to Be a Dog! · Ordinaria Titular (Admisión) 2022
- Ejercicio Text 2: Women's Right to Vote in the United Kingd… · Ordinaria Titular (Admisión) 2022
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Reserva 2021
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2021