Bloque A - Texto 2 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Titular (Acceso) 2021
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Titular (Acceso) (2021)
Enunciado
TEXT 2: MO, THE CAT
1 A cat has surprisingly been reunited with his family eight years after he went missing. Mo —the cat— was staying in a cattery on the
2 outskirts of Swansea eight years ago, while his humans went on holiday. On their return, one of the family’s cats, Tibby, was waiting
3 for them, but they were devastated to find Mo had gone missing. “We were utterly heartbroken when we found out that the cattery had
4 lost Mo,” says Izzy Harris, who was a teenager when Mo, then three, went missing.
5 Izzy and her parents searched for their pet for months, printing flyers and putting adverts in the newspaper. However, they also knew
6 there was a small chance they’d see him again. “There was something so horrible about imagining him alone,” continues Izzy, “the
7 cattery was near some busy main roads as well, so we couldn’t stop picturing the worst, that he’d been hit by a car.”
8 After months of searching, the family accepted he was gone, and only hoped that he’d found someone else to live with —and they
9 were right! As a matter of fact, Mo had moved in with an elderly lady.
10 Last October, the Harris family received an unexpected call from a veterinary centre. “They said they’d found a cat matching Mo’s
11 microchip and that he’d been living near where he got lost with an old lady who had passed away.”
12 Izzy and Mo met finally again thanks to the power of microchipping. The black cat has a lot of catching up to do, as the family
13 currently has three other cats. The girl says they feel incredibly relieved, but also hopeful. If this can happen, anything can.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9.
The Harris family was greatly upset because...
10.
Mo, the cat,...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
Mo was in the city centre when he escaped.
TRUE
FALSE
12.
The family thought it would be very hard to get Mo back.
TRUE
FALSE
13.
The old lady called the Harris and asked them to pick up the cat.
TRUE
FALSE
14.
The cat has to get used to new company.
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. The Harris family was greatly upset because...
Solución: (c) they didn’t know where Mo was.
10. Mo, the cat, ...
Solución: (b) was taken good care of all this time.
11. Mo was in the city centre when he escaped. (TRUE / FALSE)
Solución: FALSE
11. Justification:
Solución: "Mo —the cat— was staying in a cattery on the outskirts of Swansea (eight years ago, while his humans went on holiday)." (lines 1-2)
12. The family thought it would be very hard to get Mo back. (TRUE / FALSE)
Solución: TRUE
12. Justification:
Solución: "However, they also knew there was a small chance they’d see him again." (lines 5-6)
13. The old lady called the Harris and asked them to pick up the cat. (TRUE / FALSE)
Solución: FALSE
13. Justification:
Solución: "Last October, the Harris family received an unexpected call from a veterinary centre." (line 10) / "They said they’d found a cat matching Mo’s microchip and that he’d been living near where he got lost with an old lady who had passed away." (lines 10-11)
14. The cat has to get used to new company. (TRUE / FALSE)
Solución: TRUE
14. Justification:
Solución: "The black cat has a lot of catching up to do, as the family currently has three other cats." (lines 12-13)
15.1. ONE OPPOSITE FOR “refuse” (verb)
Solución: accept / accepted
15.2. ONE SYNONYM FOR “comeback” (noun)
Solución: return
16.1. ONE WORD MEANING “a possibility or probability of anything happening”
Solución: chance
16.2. ONE WORD MEANING “freed from anxiety, fear or pain”
Solución: relieved
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021 · Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Reserva 2021
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2021
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Suplente 2021