Bloque A - Texto 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Titular (Admisión) (2021)
Enunciado
TEXT 1: A GHOST AT THE WAYSIDE INN, MASSACHUSETTS
1 If you ever feel like having a ghost at the place where you’re staying, at least make it a musical one who smells nice. That’s the story
2 at this historic 10-room guesthouse, where Jerusha Howe is as popular in death as she was in life. “Her father, Adam, owned the inn
3 from 1796 until 1840, and Jerusha served there as a hostess,” says its current general manager, Steve Pickford. “She played the piano
4 beautifully, on what was the first piano in Sudbury, still owned by the inn. Known as the Belle of Sudbury, Jerusha was gorgeous, and
5 she had her group of admirers,” Pickford adds.
6 But she picked the wrong partner. As the story goes, she fell madly in love with an Englishman who went back home promising to
7 return. That didn’t happen, and a heartbroken Jerusha died of tuberculosis in the 1840s when she was in her early 40s. Apparently,
8 she walks around the inn, waiting for her lover to return. Guests sense a piano playing in the middle of the night—often the Copenhagen
9 Waltz— together with orange smell, thought to be Jerusha’s perfume. Some guests report ghostly flashes of light.
10 Ghost-loving guests request room 9 (Jerusha’s bedroom) and 10 (her sewing room). In Pickford’s words, “In the morning, everyone’s
11 talking about it: ‘Did you see anything? Did you hear anything?’” People leave notes in drawers, detailing their peculiar experiences as
12 part of the inn’s “Secret Drawer Society.”
13 Pickford personally hasn’t had an encounter with the ghost in his 25 years at the inn. He’s OK with that, and has no problem with the
14 hostess who’s also a “ghost-ess.” After all, “People come here for the ghost.”
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1.
According to the text, ghosts at resting places should...
2.
Jerusha Howe...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
Watching the living Jerusha play the piano was a great novelty in Sudbury.
TRUE
FALSE
4.
When the ghost plays the waltz, guests can perceive her fragrance.
TRUE
FALSE
5.
The chambers used by Jerusha are now closed to the public.
TRUE
FALSE
6.
If you stay at the Wayside Inn, you can read about other guests’ experiences with the ghost.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
7.2.
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
8.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. According to the text, ghosts at resting places should...
Solución: d) know about melodies and leave nice scents.
2. Jerusha Howe...
Solución: a) worked at the Wayside Inn.
3. Watching the living Jerusha play the piano was a great novelty in Sudbury.
Solución: TRUE
Justification for 3: Watching the living Jerusha play the piano was a great novelty in Sudbury.
Solución: "She played the piano beautifully, on what was the first piano in Sudbury, (still owned by the inn.)" (lines 3-4)
4. When the ghost plays the waltz, guests can perceive her fragrance.
Solución: TRUE
Justification for 4: When the ghost plays the waltz, guests can perceive her fragrance.
Solución: "Guests sense a piano playing in the middle of the night —often the Copenhagen Waltz— together with orange smell, thought to be Jerusha’s perfume." (lines 8-9)
5. The chambers used by Jerusha are now closed to the public.
Solución: FALSE
Justification for 5: The chambers used by Jerusha are now closed to the public.
Solución: "Ghost-loving guests request room 9 (Jerusha’s bedroom) and 10 (her sewing room)." (line 10)
6. If you stay at the Wayside Inn, you can read about other guests’ experiences with the ghost.
Solución: TRUE
Justification for 6: If you stay at the Wayside Inn, you can read about other guests’ experiences with the ghost.
Solución: "People leave notes in drawers, detailing their peculiar experiences as part of the inn’s “Secret Drawer Society.”" (lines 11-12)
7.1. ONE SYNONYM FOR “choose” (verb).
Solución: picked / pick
7.2. ONE SYNONYM FOR “fan” (noun).
Solución: admirer(s) / admirers / admirer
8.1. ONE WORD MEANING “belonging to the present time”.
Solución: current
8.2. ONE WORD MEANING “to list in full or mention one by one”.
Solución: detailing / detail
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021 · Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Reserva 2021
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2021
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Suplente 2021