Bloque A - Texto 1 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Reserva 2021
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Reserva (2021)
Enunciado
TEXT 1: SHOULD DOGS BE ALLOWED IN CAFÉS?
1 Almost half of all UK adults own a pet, and 24% have a dog, with the pet dog population now estimated to be around 9.4 million.
2 Mostly, those pet dogs are not welcome inside shops, restaurants and other places with their owners. Naturally, there are exceptions for
3 assistance dogs, but the rest find themselves left at home or outside, on the pavement, while the owner pops into a café for a cup of tea.
4 People think dogs are not allowed into shops and cafés for hygiene reasons, but there is nothing in law to prevent a dog from being
5 in a café —only from food-preparation areas. If adequate steps are taken to keep food safe, it is up to a café owner whether or not to
6 admit pets.
7 The “Be Dog Friendly” campaign was designed to encourage businesses and public places around the UK to allow dogs. Not all
8 dogs would be desirable, however. Badly behaved ones could ruin a pleasant outing —a café in Singapore got into trouble when two
9 canines fought each other in front of customers. For this reason, the campaign promotes “petiquette” guidelines to make sure your dog
10 will be welcome wherever it goes. Ensuring the dog is clean, well-behaved and under the owner's control at all times serves everyone's
11 welfare.
12 For some people, though, the presence of a dog is extremely unwelcome, perhaps because of pet allergies or fear of dogs.
13 Dog-friendly cafés may be increasing in “pup-ularity”, but they should be well signposted so that anyone who prefers to dine dog-
14 free can continue to do so with ease.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1.
“Be Dog Friendly” is a campaign designed to...
2.
Some people do not like being near dogs because...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
Service dogs are allowed to enter public buildings.
TRUE
FALSE
4.
The law forbids dogs to be in areas where food is cooked.
TRUE
FALSE
5.
According to the campaigners, dogs needn't be supervised.
TRUE
FALSE
6.
Cafés ought to notify their customers that they are pet-friendly publicly.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
7.2.
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
8.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. “Be Dog Friendly” is a campaign designed to...
Solución: c) permit dogs in more places.
2. Some people do not like being near dogs because...
Solución: b) they are afraid of dogs.
3. Service dogs are allowed to enter public buildings. (TRUE / FALSE)
Solución: TRUE
3. Justification: Service dogs are allowed to enter public buildings.
Solución: Naturally there are exceptions for assistance dogs (...tea.)
4. The law forbids dogs to be in areas where food is cooked. (TRUE / FALSE)
Solución: TRUE
4. Justification: The law forbids dogs to be in areas where food is cooked.
Solución: (People...) there is nothing in law to prevent a dog from being in a café —only from food-preparation areas.
5. According to the campaigners, dogs needn't be supervised. (TRUE / FALSE)
Solución: FALSE
5. Justification: According to the campaigners, dogs needn't be supervised.
Solución: Ensuring the dog is (clean, well-behaved and) under the owner’s control at all times serves everyone’s welfare.
6. Cafés ought to notify their customers that they are pet-friendly publicly. (TRUE / FALSE)
Solución: TRUE
6. Justification: Cafés ought to notify their customers that they are pet-friendly publicly.
Solución: they should be well signposted so that anyone who prefers to dine dog-free can continue to do so with ease.
7.1. ONE OPPOSITE FOR “difficulty” (noun).
Solución: ease
7.2. ONE SYNONYM FOR “proprietor” (noun).
Solución: owner / owners
8.1. ONE WORD MEANING: “to spoil or destroy something completely”.
Solución: ruin
8.2. ONE WORD MEANING: “indications of some steps to follow”.
Solución: guidelines / guideline
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021 · Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2021 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2021