Bloque A - Texto 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Titular (Acceso) 2021
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Titular (Acceso) (2021)
Enunciado
TEXT 1: CYCLING, THE BEST MODE OF TRANSPORT
1 Urban population in developing nations is projected to continue to grow, adding 2.5 billion people to the world's cities by 2050. By
2 then, more than half of the world's population will live in cities.
3 A key step to managing rapid urbanization, reducing poverty and addressing equality amongst urban residents is to meet their needs
4 for access to services and opportunities. Walking and cycling improve urban quality and facilitate social cohesion. They are cheap,
5 flexible, personal modes without which most people in low- and middle-income countries would be unable to participate in the economy
6 and community, or access education, healthcare and other urban services. Today, more than 600 cities worldwide have their own bike-
7 share systems, and more programmes are starting every year.
8 In richer countries, cycling has become popular for a variety of reasons. For instance, it helps to reduce the risk of diabetes, some
9 forms of cancer, cardiovascular diseases, depression, and it prevents obesity. The health benefits of cycling daily rather than taking a
10 car for short trips outweigh the risks of inhalation of air pollutants. Besides, regular cycling boosts physical fitness.
11 Riding a bike evokes pleasant feelings and is an easy exercise. People who walk or cycle to work tend to be more satisfied, less
12 stressed, more relaxed, and they experience greater freedom compared to people who drive their car to work. Bicycle use, therefore,
13 not only improves physical health, but also has a positive impact on mental health and subjective well-being.
14 In short, compared to travelling by car or bus, cycling saves money, it is a cheap means of transport, and scores well in terms of
15 social impact of urban mobility.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1.
According to the text, the world's population will...
2.
According to the text, cycling...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
In less developed countries, cycling can facilitate schooling.
TRUE
FALSE
4.
Cycling may prevent serious illnesses.
TRUE
FALSE
5.
People who commute by car feel more freedom.
TRUE
FALSE
6.
Moving by bicycle is as affordable as travelling by bus.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
7.2.
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
8.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. According to the text, the world's population will...
Solución: d) increase mainly in cities.
2. According to the text, cycling...
Solución: a) improves the quality of life in cities.
3. In less developed countries, cycling can facilitate schooling.
Solución: TRUE (lines 5-6) "(They...) most people in low- and middle-income countries would be unable to participate in the economy and community, or access education (... services.)"
4. Cycling may prevent serious illnesses.
Solución: TRUE (lines 8-9) "For instance, it helps to reduce the risk of diabetes, some forms of cancer, cardiovascular diseases, depression, and it prevents obesity."
5. People who commute by car feel more freedom.
Solución: FALSE (lines 11-12) "People who walk or cycle to work tend to be more satisfied, less stressed, more relaxed, and they experience greater freedom compared to people who drive their car to work."
6. Moving by bicycle is as affordable as travelling by bus.
Solución: FALSE (line 14) "In short, compared to travelling by car or bus, cycling saves money, it is a cheap means of transport, (and scores well in terms of social impact of urban mobility.)"
7.1. ONE SYNONYM FOR "globally" (adverb).
Solución: worldwide
7.2. ONE OPPOSITE FOR "disadvantage" (noun).
Solución: benefit / benefits
8.1. ONE WORD MEANING "the fact of being extremely fat".
Solución: obesity
8.2. ONE WORD MEANING "a harmful substance that contaminates".
Solución: pollutant / pollutants
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2021 · Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Ejercicio Text 2: Women's Right to Vote in the United Kingd… · Ordinaria Titular (Admisión) 2022
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Reserva 2021
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2021
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2021