Bloque A - Texto 2 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Reserva 2021
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Reserva (2021)
Enunciado
TEXT 2: OMEGA-3
1 The difference between oily fish and white fish is like that between long distance runners and lazy people, and you may be surprised
2 to learn that the fatty fish are the athletes here. Also known as "pelagic", from the Greek word for ocean, because they are always on
3 the move, sardines, tuna and their kind spend their entire lives swimming in the direction of the next meal. Such an exhausting existence
4 requires a ready source of fuel, and the energy these fish need is saturated throughout their body tissues in the form of oil, ready to
5 burn.
6 Studies on the benefits of this oil to human health started in the 70s. Then, Danish researchers studying Inuit populations in the
7 Arctic regions noticed that, despite eating a diet high in saturated fat, there was low incidence of heart disease. They claimed this might
8 be thanks to a fatty acid, omega-3, which is found almost exclusively in oily fish. It wasn't long before a multibillion-dollar industry
9 producing supplement pills was born.
10 Fish oil, we now know, is rich in the omega-3 fatty acids. They are a vital part of our cells and also play an important role in the
11 production of hormones that control the thickness of the blood and the movement of artery walls. Fatty acids also regulate inflammation
12 throughout the body. Yet, unlike other kinds of fat, our bodies cannot produce them and must take them from food. Some of these
13 omega-3 acids are found in several vegetable sources such as nuts, seeds and leafy vegetables, while others are present in some
14 animal fats, mainly in fish.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9.
According to the text, pelagic fish...
10.
Omega-3 acids...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
White fish are regularly more active than oily fish.
12.
Oily fish use their fat as a source of energy.
13.
Inuits were the first to point out the benefits of omega-3 in our diet.
14.
All vegetables provide omega-3 acids.
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. According to the text, pelagic fish...
Solución: (b) are always in search of food.
10. Omega-3 acids...
Solución: (c) cannot be generated by the human organism.
11-14. Statements True/False identification
Solución: 11: FALSE; 12: TRUE; 13: FALSE; 14: FALSE
11. White fish are regularly more active than oily fish. (Justification)
Solución: "The difference between oily fish and white fish is like that between long distance runners and lazy people, and you may be surprised to learn that the fatty fish are the athletes here." (lines 1-2)
12. Oily fish use their fat as a source of energy. (Justification)
Solución: "(Such...) the energy these fish need is saturated throughout their body tissues in the form of oil, ready to burn." (lines 4-5)
13. Inuits were the first to point out the benefits of omega-3 in our diet. (Justification)
Solución: "Then, Danish researchers studying Inuit populations in the Arctic regions noticed that, despite eating a diet high in saturated fat, there was low incidence of heart disease." (lines 6-7)
14. All vegetables provide omega-3 acids. (Justification)
Solución: "Some of these omega-3 acids are found in several vegetable sources such as nuts, seeds and leafy vegetables." (lines 12-13)
15.1. ONE OPPOSITE FOR "energetic" (adjective).
Solución: lazy
15.2. ONE SYNONYM FOR "whole" (adjective).
Solución: entire
16.1. ONE WORD MEANING "something added to something else to improve it or complete it; something extra".
Solución: supplement
16.2. ONE WORD MEANING "an occasion when food is served or eaten".
Solución: meal
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Reserva 2021 · Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2021 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2022
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2022
- Ejercicio Text 1: It's a Good Day to Be a Dog! · Ordinaria Titular (Admisión) 2022
- Ejercicio Text 2: Women's Right to Vote in the United Kingd… · Ordinaria Titular (Admisión) 2022
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Reserva 2021
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2021
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021