Oració Composta: Anàlisi i Funcions

Apuntes sobre l'oració composta, incloent tipus (coordinades, subordinades), subordinades sustantives i funcions sintàctiques.

Llengua Catalana i Literatura II · Selectivitat (PAU Catalunya)

4 pàgines · 3 temes · 30 flashcards · 21 preguntes tipus test

Índex

  1. 1. Oració Composta: Tipus · p. 1
  2. 2. Subordinada Sustantiva: Tipus i Característiques · p. 2-3
  3. 3. Funcions Sintàctiques · p. 4

1. Oració Composta: Tipus

Flashcards

Què és una oració composta?
Una oració que conté més d'un verb o predicat.
Quins són els tres tipus principals d'oracions compostes?
Juxtaposades, coordinades i subordinades.
Com es connecten les oracions juxtaposades?
Mitjançant signes de puntuació (coma, punt i coma, dos punts).
Com es connecten les oracions coordinades?
Mitjançant conjuncions coordinants (i, però, o, etc.).

Preguntes tipus test

  1. Quines són les tres categories principals en què es classifiquen les oracions compostes?
    • a) Juxtaposades, coordinades i subordinades.
    • b) Simples, compostes i complexes.
    • c) Actives, passives i reflexes.
    • d) Declaratives, interrogatives i exclamatives.

    Resposta: a) Juxtaposades, coordinades i subordinades.. Les oracions compostes es classifiquen principalment en juxtaposades (unides per signes de puntuació), coordinades (unides per conjuncions) i subordinades (una depèn de l'altra).

  2. Quin element sintàctic connecta les oracions coordinades?
    • a) Una coma.
    • b) Un punt i coma.
    • c) Una conjunció.
    • d) Un signe d'interrogació.

    Resposta: c) Una conjunció.. Les oracions coordinades estan connectades per conjuncions que indiquen la relació entre elles (p. ex., i, però, o).

  3. Quina característica principal defineix una oració juxtaposada?
    • a) Estan unides per conjuncions coordinants.
    • b) Una oració depèn sintàcticament de l'altra.
    • c) Estan separades per signes de puntuació.
    • d) Tenen el mateix subjecte.

    Resposta: c) Estan separades per signes de puntuació.. Les oracions juxtaposades es caracteritzen per estar unides per signes de puntuació com la coma, el punt i coma o els dos punts, sense conjuncions.

2. Subordinada Sustantiva: Tipus i Característiques

Flashcards

Quines funcions sintàctiques poden realitzar les oracions subordinades substantives?
Subjecte, complement directe, complement indirecte, atribut, complement de nom, complement de règim verbal, etc.
Quins tipus d'oracions subordinades substantives hi ha?
Declaratives, d'infinitiu, interrogatives, exclamatives i de relatiu sense antecedent.
Com s'introdueixen les oracions subordinades substantives declaratives?
Amb la conjunció 'que'.
Quin nexe d'unió utilitzen les oracions subordinades substantives d'infinitiu?
L'infinitiu mateix.

Preguntes tipus test

  1. Quina funció sintàctica NO pot realitzar una oració subordinada substantiva?
    • a) Subjecte
    • b) Complement directe
    • c) Complement circumstancial
    • d) Atribut

    Resposta: c) Complement circumstancial. Les oracions subordinades substantives poden realitzar funcions pròpies d'un substantiu, com subjecte, complement directe o atribut, però no funcions adverbials com complement circumstancial.

  2. Quina conjunció introductòria és més comuna en les oracions subordinades substantives declaratives?
    • a) Si
    • b) Que
    • c) Com
    • d) Perquè

    Resposta: b) Que. La conjunció 'que' és la més utilitzada per introduir oracions subordinades substantives declaratives.

  3. En la frase 'M'han comunicat que arribaré més tard', quina funció sintàctica té l'oració subordinada 'que arribaré més tard'?
    • a) Subjecte
    • b) Complement directe
    • c) Complement indirecte
    • d) Atribut

    Resposta: b) Complement directe. En aquest cas, l'oració subordinada actua com a complement directe del verb 'han comunicat'.

3. Funcions Sintàctiques

Flashcards

Què és el Subjecte en una oració?
La part de l'oració que realitza l'acció del verb.
Com podem identificar el Subjecte en una oració?
Preguntant 'qui?' o 'què?' al verb.
Què és un Complement Directe (CD)?
La part de l'oració que rep directament l'acció del verb.
Com podem identificar un Complement Directe?
Substituint-lo per un pronom feble (el, la, els, les).

Preguntes tipus test

  1. Quina funció sintàctica realitza la part subratllada en la frase 'M'agrada que em regalis coses'?
    • a) Subjecte
    • b) Complement directe
    • c) Complement indirecte
    • d) Complement de règim verbal

    Resposta: a) Subjecte. En la frase 'M'agrada que em regalis coses', la part subratllada ('que em regalis coses') actua com a subjecte de l'oració, ja que és allò que agrada.

  2. Quin tipus de complement pot ser substituït per un pronom feble?
    • a) Complement directe
    • b) Complement indirecte
    • c) Complement circumstancial
    • d) Complement de règim verbal

    Resposta: a) Complement directe. El complement directe és aquell que pot ser substituït per un pronom feble per evitar la repetició i fer la frase més fluida.

  3. Quina característica principal defineix un complement indirecte?
    • a) Sempre és un ésser animat
    • b) Sempre és un objecte inanimat
    • c) Sempre comença amb la preposició 'de'
    • d) Sempre modifica el verb directament

    Resposta: a) Sempre és un ésser animat. El complement indirecte sol referir-se a un ésser animat que rep l'acció del verb de manera indirecta.

I 18 flashcards i 12 preguntes més al document.

Més apunts de Llengua Catalana i Literatura II

Exàmens, temes i apunts de Llengua Catalana i Literatura II

Exámenes oficiales en PDF y soluciones: examenselectivitat.cat