Ejercicio Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Titular (Admisión) 2024
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Titular (Admisión) (2024)
Enunciado
TEXT 1: ICELAND ELVES: REAL OR IMAGINARY?
1 Iceland is filled with legends and all sorts of mythical creatures. None of them are better known than Iceland elves. They are
2 present everywhere in the local culture. In Iceland, you leave food outside for the elves during Christmas. You also keep the house
3 neat and tidy. This way, the elves have enough space to dance around while the family living in the house attends the Christmas
4 church service. In addition, the elves are on their annual moving day on New Year's Eve, so people light candles to help them on
5 their way to their new residence.
6 Mentions of Icelandic elves can be found in Viking poems dating back to 1,000 years ago. Today elves are believed to be real
7 by 62% of Icelanders, according to official studies by the University of Iceland. You only have to stop to have a chat with any
8 Iceland road worker to hear many "true" stories. One of these legendary testimonies comes straight out of the 1930s. Attempts
9 were made to build a road through a rock known as Elf Hill in the south of Kopavogur. Despite numerous efforts, all attempts were
10 pointless due to unexplained occurrences. The project had to be abandoned and workers have refused to go anywhere near the
11 site ever since. Also, in 2013 Iceland's supreme court stopped a highway project near Reykjavik because it would disturb a
12 protected area where there was an elf "church". Roadwork could only start again once the church was safely relocated.
13 Elves have even inspired an actual ecological movement in Iceland. There are organizations and protesters actively
14 campaigning against the development of certain areas of the island because they are supposedly inhabited by elves.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1.
The belief in elves...
2.
Elf Hill...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
Elves dance in churches because they need plenty of room.
TRUE
FALSE
4.
Icelanders light candles to keep elves away from their homes.
TRUE
FALSE
5.
Icelandic judges have dealt with elf-related disputes.
TRUE
FALSE
6.
Icelandic environmental activists fight to preserve elves' natural habitat.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
7.2.
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
8.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. The belief in elves...
Solución: (b) may go together with religious beliefs.
2. Elf Hill...
Solución: (d) remains an unchanged natural space.
3. Elves dance in churches because they need plenty of room.
Solución: FALSE
3. Justification: Elves dance in churches because they need plenty of room.
Solución: (This way,) the elves have enough space to dance around while the family living in the house attends the Christmas church service.
4. Icelanders light candles to keep elves away from their homes.
Solución: FALSE
4. Justification: Icelanders light candles to keep elves away from their homes.
Solución: (In addition, the elves are on their annual moving day on New Year's Eve, so) people light candles to help them on their way to their new residence.
5. Icelandic judges have dealt with elf-related disputes.
Solución: TRUE
5. Justification: Icelandic judges have dealt with elf-related disputes.
Solución: (Also, in 2013) Iceland's supreme court stopped a highway project near Reykjavik because it would disturb a protected area where there was an elf "church."
6. Icelandic environmental activists fight to preserve elves' natural habitat.
Solución: TRUE
6. Justification: Icelandic environmental activists fight to preserve elves' natural habitat.
Solución: Elves have even inspired an actual ecological movement in Iceland. / There are organizations and protesters actively campaigning against the development of certain areas of the island because they are supposedly inhabited by elves.
7.1. ONE SYNONYM FOR: "type" (noun)
Solución: sort / sorts
7.2. ONE SYNONYM FOR: "conversation" (noun)
Solución: chat
8.1. ONE WORD MEANING: "to organize a series of activities to achieve a goal."
Solución: campaign / campaigning
8.2. ONE WORD MEANING: "an important road that joins cities or towns together."
Solución: highway
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2024 · Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2024 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Reserva 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2024
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2024
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2024
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2024
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2024