Ejercicio Text 2 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Titular (Admisión) 2024
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Titular (Admisión) (2024)
Enunciado
TEXT 2: PLEASE DON'T STOP THE MUSIC
1 As a child, Steve Howgego loved to sing. His favourite teacher at primary school told him he did it beautifully. He once
2 overheard his father say: "We should send him to Durham Chorister School." His mother said he sang awfully and didn't let him
3 go. It took Steve years to find his true voice. Now, at 66, Steve makes a living off music despite having received no music education
4 as a kid.
5 In his youth, Steve dropped out of his degree course and got a job as a trainee computer programmer. He got promoted and
6 moved to France, where he worked for Citicorp and bought himself some singing lessons. But he eventually lost interest in
7 programming and quit.
8 Back in London, someone suggested Howgego should try gospel singing. At 33, he joined London Community Gospel Choir.
9 Singing with other singers helped him boost his confidence and vocal ability. But when his sister, to whom he was close, died at
10 the start of the century, Howgego had a breakdown. His voice left him for five years.
11 His second turning point came during therapy sessions, where he made a friend who also sang. His friend suggested Steve
12 should try singing in the streets —opera seemed the best option. Steve was unemployed and struggling to pay his mortgage. He
13 thought, "Why don't I have a go?" Donations from passers-by enabled him to keep his home. But it was their appreciation that
14 reaffirmed him and opened up other possibilities. "What I have found by trusting in my abilities is that one positive thing leads to
15 another," Steve says. At present, he collaborates with other creatives and is working on a play about his experiences.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9.
According to the text, Steve's father...
10.
According to the text, Steve...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
According to the text, Steve gave up on college.
12.
Steve's therapist advised him to take up singing again.
13.
Steve paid his debts by passing the hat around on the street.
14.
The public's support strengthened Steve's determination.
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. According to the text, Steve's father...
Solución: (a) suggested providing him with musical training.
10. According to the text, Steve...
Solución: (b) improved his singing skills at the gospel choir.
11. According to the text, Steve gave up on college.
Solución: TRUE (line 5) "(In his youth,) Steve dropped out of his degree course (and got a job as a trainee computer programmer)."
12. Steve's therapist advised him to take up singing again.
Solución: FALSE (lines 11-12) "His friend suggested Steve should try singing in the streets (—opera seemed the best option)."
13. Steve paid his debts by passing the hat around on the street.
Solución: TRUE (line 13) "Donations from passers-by enabled him to keep his home."
14. The public's support strengthened Steve's determination.
Solución: TRUE (lines 13-14) "But it was their appreciation that reaffirmed him (and opened up other possibilities)."
15.1. ONE SYNONYM FOR: "apprentice" (noun)
Solución: trainee
15.2. ONE SYNONYM FOR: "jobless" (adjective)
Solución: unemployed
16.1. ONE WORD MEANING: "a bank loan for the purchase of a house."
Solución: mortgage
16.2. ONE WORD MEANING: "to resign from a job voluntarily."
Solución: quit
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2024 · Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2024 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2024
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2024
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2024
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2024
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 1: La Catrina · Ordinaria Titular (Admisión) 2024