Ejercicio Text 2 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Suplente 2024
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Suplente (2024)
Enunciado
TEXT 2: YOUR NOSE KNOWS
1 Smell is a powerful sense. Why can a particular smell take us immediately to a vivid moment of our past? Smell and memory are so closely linked because, according to Harvard professor Venkatesh Murthy, "olfactory signals have direct access to the limbic system —the brain centre of emotion and memory." Smell also plays a huge role in taste. When you chew, food molecules "make their way back to your nasal epithelium, so what you consider flavour is really smell." Murthy says you can check this by pinching
5 your nose when eating chocolate. With your nose passageway blocked, you'll just taste sweetness instead of chocolate's distinctive flavour.
History confirms the importance of smell. Hieroglyphics show Ancient Egyptians making perfume as long ago as 3,000 BC. Egyptian priests burnt aromatic resins to sweeten the air in holy ceremonials and burials because they believed that this ritual connected humans with the gods. When those tombs were opened in the 1800s, the perfumes still maintained their original smells.
10 There are also references to perfume in the Bible, and Chinese writings on aromatic products date even further back. So, when was perfumery born? Well, Stone Age humans had fire and could burn fragrant woods, but until archaeologists come across new evidence, we can only guess.
In 16th- and 17th-century Europe, people associated unpleasant smells with disease. Wealthy people used scented things like cosmetics or perfumed gloves in the hope that their pleasant aroma could protect them against infection.
15 Unsurprisingly, today's perfume industry is a multi-million market. The latest thing: exclusive stores and hotels which have their own signature scents to make a lasting impression on customers through the power of perfume.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9. According to the text, the use of perfumed substances in Ancient Egypt...
10. Historically, perfume was once believed to...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
Smell and memory are anatomically related.
TRUE
FALSE
12.
You can fully taste food even if you cover your nose.
TRUE
FALSE
13.
The use of perfume among primitive tribes has yet to be proved.
TRUE
FALSE
14.
Some top companies use perfume to make their brand unforgettable.
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. According to the text, the use of perfumed substances in Ancient Egypt...
Solución: (c) played a religious role.
10. Historically, perfume was once believed to...
Solución: (d) prevent illness.
11. Smell and memory are anatomically related. (TRUE/FALSE)
Solución: TRUE
11. Justify your answer with the precise words or phrases from the text, or use your own words.
Solución: "Smell and memory are so closely linked because(, according to Harvard professor Venkatesh Murthy,) 'olfactory signals have direct access to the limbic system —the brain centre of emotion and memory.'" (lines 1-3)
12. You can fully taste food even if you cover your nose. (TRUE/FALSE)
Solución: FALSE
12. Justify your answer with the precise words or phrases from the text, or use your own words.
Solución: "(Murthy says you can check this by pinching your nose when eating chocolate.) With your nose passageway blocked, you'll just taste sweetness instead of chocolate's distinctive flavour." (lines 4-6)
13. The use of perfume among primitive tribes has yet to be proved. (TRUE/FALSE)
Solución: TRUE
13. Justify your answer with the precise words or phrases from the text, or use your own words.
Solución: "(Well,) Stone Age humans had fire and could burn fragrant woods, but until archaeologists come across new evidence, we can only guess." (lines 11-12)
14. Some top companies use perfume to make their brand unforgettable. (TRUE/FALSE)
Solución: TRUE
14. Justify your answer with the precise words or phrases from the text, or use your own words.
Solución: "(The latest thing:) exclusive stores and hotels which have their own signature scents to make a lasting impression on customers through the power of perfume." (lines 15-16)
15.1. ONE SYNONYM FOR: "speculate" (verb)
Solución: guess
15.2. ONE SYNONYM FOR: "sacred" (adjective)
Solución: holy
16.1. ONE WORD MEANING: "seeming like real life because it is very clear or detailed."
Solución: vivid
16.2. ONE WORD MEANING: "to bite and crush with your teeth."
Solución: chew
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2024 · Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2024 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A · Ordinaria Titular (Acceso) 2025
- Bloque A · Ordinaria Titular (Admisión) 2025
- Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Reserva 2024
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Reserva 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2024
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2024