Bloque A - Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Reserva 2024
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Reserva (2024)
Enunciado
TEXT 1: DAYLIGHT SAVING TIME
1 Spring marks many changes and, for many people around the world, the beginning of Daylight Saving Time (DST). The idea
2 behind the clock shift is to make better use of sunlight.
3 Benjamin Franklin is often credited as the first to suggest the change in 1784. When he was an American delegate in Paris,
4 he felt he was wasting his Parisian mornings by staying in bed after the sun had come up. He ironically proposed that the French
5 should fire cannons at sunrise to wake up people, so that they would go to bed earlier and use fewer candles at night.
6 It wasn't until resources became limited during World War I that Germany decided to go ahead with a clock-changing plan,
7 implementing the first DST in 1916. Most of Europe followed their example in a matter of weeks, and the United States did the
8 same in 1918.
9 Nowadays, DST still has fervent supporters who claim that it helps drive the economy. Conversely, it's often argued that, apart
10 from the legion of missed meetings and sleepy citizens, DST causes adverse effects on our health and safety. Studies reveal that
11 changing clocks brings about an increase in heart attacks and fatal car accidents. DST opponents even question whether there
12 have ever been energy savings at all.
13 All in all, the time shift is becoming more and more unpopular around the world, since people today are fond of going out after
14 work and it's obviously nicer doing so when it's lighter outside. Recently, a survey showed 80% of Europeans were against DST,
15 and every October the matter is a controversial topic, with people either expressing enthusiasm about sunny mornings or
16 complaining about shorter days.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1. According to the text, Daylight Saving Time (DST)...
2. According to the text, Benjamin Franklin...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3. According to the text, clocks change in the spring to make the most of natural light.
TRUE
FALSE
4. The Germans put the clock shift into effect to help fight the shortage of supplies.
TRUE
FALSE
5. People may even die due to Daylight Saving Time (DST).
TRUE
FALSE
6. According to the text, Daylight Saving Time (DST) fits nicely in our current lifestyle.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
7.2.
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
8.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. According to the text, Daylight Saving Time (DST)...
Solución: (d) has been argued to improve the economy.
2. According to the text, Benjamin Franklin...
Solución: (a) suggested changing sleeping habits.
3-6. ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE?
Solución: 3. TRUE; 4. TRUE; 5. TRUE; 6. FALSE
3. According to the text, clocks change in the spring to make the most of natural light. (Justification)
Solución: TRUE (lines 1-2) "(Spring marks many changes and, for many people around the world, the beginning of Daylight Saving Time (DST).) The idea behind the clock shift is to make better use of sunlight."
4. The Germans put the clock shift into effect to help fight the shortage of supplies. (Justification)
Solución: TRUE (lines 6-7) "It wasn't until resources became limited during World War I that Germany decided to go ahead with a clock-changing plan, implementing the first DST in 1916."
5. People may even die due to Daylight Saving Time (DST). (Justification)
Solución: TRUE (lines 10-11) "(Studies reveal that) changing clocks brings about an increase in heart attacks and fatal car accidents."
6. According to the text, Daylight Saving Time (DST) fits nicely in our current lifestyle. (Justification)
Solución: FALSE (lines 13-14) "(All in all, the time shift is becoming more and more unpopular around the world, since) people today are fond of going out after work and it's obviously nicer doing so when it's lighter outside."
7.1. ONE OPPOSITE FOR: "sunset" (noun)
Solución: sunrise
7.2. ONE SYNONYM FOR: "crash" (noun)
Solución: accident / accidents
8.1. ONE WORD MEANING: "to shoot ammunition from a weapon."
Solución: fire
8.2. ONE WORD MEANING: "in a forward direction, onwards."
Solución: ahead
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A · Ordinaria Titular (Admisión) 2025 · Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Reserva 2024 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A · Extraordinaria Titular (Admisión) 2025
- Bloque A · Ordinaria Suplente 1 2025
- Bloque A · Ordinaria Suplente 2 2025
- Bloque A · Ordinaria Titular (Acceso) 2025
- Bloque A · Ordinaria Titular (Admisión) 2025
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Reserva 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Suplente 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2024